Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Heikki Verdurme

Een heerlijk én mooi dessert dat ook veganisten en lactose-intoleranten zal bekoren.

RECEPT: deze vegan kerststronk is bijna te mooi om op te eten

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Kerstmis staat voor de deur en wij tellen al af! Wij kijken het meeste uit naar alle pakjes die we zullen geven én krijgen, maar natuurlijk ook naar het lekkere eten dat op kerstdag geserveerd wordt. Ben je op zoek naar inspiratie voor een heerlijk én mooi dessert dat ook veganisten en lactose-intoleranten zal bekoren? Dan is het recept voor deze vegan kerststronk uit ‘Vandaag Vegan!’ een idee!

Dit heb je nodig


Voor een cakevorm van 28 cm lang:

  • 150 g bloem
  • 40 g cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1⁄2 koffielepel bakpoeder
  • 1 eetlepel maizena
  • 1⁄2 koffielepel zout
  • 2,5 dl sojamelk (of een andere plantaardige melk)
  • 100 g suiker, bv. kokos­bloesemsuiker
  • 1 koffielepel appelazijn (of citroensap)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie


Voor de afwerking:

  • 2 dl sojaslagroom
  • 1 flinke eetlepel bloemsuiker (poedersuiker)
  • 40 g pure chocolade
  • 3 eetlepels gedroogde veen­bessen
  • 9 eetlepels pure chocolade­schilfers

Zo maak je het


1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Vermeng de bloem met het cacaopoeder, het bicarbonaat, het bakpoeder, de maizena en het zout. Zeef dit mengsel.

3. Vermeng de sojamelk met de suiker, de appelazijn en de olie.

4. Roer het melkmengsel door het bloemmengsel en meng goed.

5. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het deeg erin.

6. Bak de cake ongeveer 35 minuten in de oven. Laat hem afkoelen.

7. Klop de room goed op.

8. Smelt de chocolade au bain-marie.

9. Vermeng 1/3 van de opgeklopte room met de chocolade.

10. Vermeng de rest van de room met de bloemsuiker.

11. Snij de cake horizontaal doormidden.

12. Bestrijk de onderste helft met de chocoladeroom. Strooi er  3 eetlepels chocoladeschilfers over.

13. Leg de bovenste helft erop en bestrijk de bovenkant en de zijkanten met de witte room.

14. Strooi de rest van de chocoladeschilfers en gedroogde veenbessen op de bovenkant van de buche.

Bron: ‘Vandaag Vegan‘ van Miki Duerinck & Kristin Leybaert

Beeld: Heikki Verdurme


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '