Home Lifestyle Food RECEPT: deze vegan kerststronk is bijna te mooi om op te eten

RECEPT: deze vegan kerststronk is bijna te mooi om op te eten

Een heerlijk én mooi dessert dat ook veganisten en lactose-intoleranten zal bekoren.

© Heikki Verdurme

Kerstmis staat voor de deur en wij tellen al af! Wij kijken het meeste uit naar alle pakjes die we zullen geven én krijgen, maar natuurlijk ook naar het lekkere eten dat op kerstdag geserveerd wordt. Ben je op zoek naar inspiratie voor een heerlijk én mooi dessert dat ook veganisten en lactose-intoleranten zal bekoren? Dan is het recept voor deze vegan kerststronk uit ‘Vandaag Vegan!’ een idee!

Dit heb je nodig

Voor een cakevorm van 28 cm lang:

  • 150 g bloem
  • 40 g cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1⁄2 koffielepel bakpoeder
  • 1 eetlepel maizena
  • 1⁄2 koffielepel zout
  • 2,5 dl sojamelk (of een andere plantaardige melk)
  • 100 g suiker, bv. kokos­bloesemsuiker
  • 1 koffielepel appelazijn (of citroensap)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Voor de afwerking:

  • 2 dl sojaslagroom
  • 1 flinke eetlepel bloemsuiker (poedersuiker)
  • 40 g pure chocolade
  • 3 eetlepels gedroogde veen­bessen
  • 9 eetlepels pure chocolade­schilfers

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Vermeng de bloem met het cacaopoeder, het bicarbonaat, het bakpoeder, de maizena en het zout. Zeef dit mengsel.

3. Vermeng de sojamelk met de suiker, de appelazijn en de olie.

4. Roer het melkmengsel door het bloemmengsel en meng goed.

5. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het deeg erin.

6. Bak de cake ongeveer 35 minuten in de oven. Laat hem afkoelen.

7. Klop de room goed op.

8. Smelt de chocolade au bain-marie.

9. Vermeng 1/3 van de opgeklopte room met de chocolade.

10. Vermeng de rest van de room met de bloemsuiker.

11. Snij de cake horizontaal doormidden.

12. Bestrijk de onderste helft met de chocoladeroom. Strooi er  3 eetlepels chocoladeschilfers over.

13. Leg de bovenste helft erop en bestrijk de bovenkant en de zijkanten met de witte room.

14. Strooi de rest van de chocoladeschilfers en gedroogde veenbessen op de bovenkant van de buche.

Bron: ‘Vandaag Vegan‘ van Miki Duerinck & Kristin Leybaert
Beeld: Heikki Verdurme

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.