Home Lifestyle Film HOME CINEMA: 5 platformen waar je films per stuk kan huren (zónder...

HOME CINEMA: 5 platformen waar je films per stuk kan huren (zónder abonnement)

Door een film digitaal te huren steun je ook nog eens de Belgische bioscopen en de filmsector. En zij kunnen je steun gebruiken.

Als je niet naar de bioscoop kan gaan, dan breng je de bioscoop toch gewoon naar jou? Er bestaan verschillende platformen waar je voor enkele eurootjes een film huurt of zelfs koopt. Extra voordelen: in jouw home cinema kan je zo luid popcorn eten, lachen en zelfs snurken als je maar wil.

1. MyLum

MyLum – tot voor kort nog Lumière Series – is het à la carte-platform van de Belgische film- en seriedistributeur Lumière. In tegenstelling tot een platform als Netflix, betaal je bij MyLum per stuk en hou je de serie of film voor altijd in je bezit. Nu de bioscopen weer gesloten zijn, biedt MyLum ook de mogelijkheid tot huren onder de noemer ‘Cinema bij je thuis!’. De prijs hangt af van de film: je betaalt 5 à 8 euro om een film twee dagen te huren, en 6 à 7 euro om een film voor altijd (digitaal) in je bezit te hebben.

Door bij MyLum een film te huren of te kopen, steun je de Belgische bioscopen en de filmsector. Zij kunnen je steun in deze tijden heel goed gebruiken.

Wat wil je zien?

2020 was een kutjaar op gebied van cinema, maar gelukkig zijn er genoeg films uit 2019 om van te genieten. In het huuraanbod van MyLum vinden we drie pareltjes van vorig jaar: het Franse kostuumdrama ‘Portrait de la jeune fille en feu’, de Spaanse film ‘Dolor y gloria’ met Antonio Banderas en ‘De Patrick’, met een bijna onherkenbare en vaak naakte Kevin Janssens. In het aanbod van aan te kopen films springen de recente Vlaamse prenten ‘All of Us’ en ‘Cleo’ in het oog. Je krijgt ze voor € 6,99 per stuk.

‘All of Us’ (© Lumière)

2. Dalton

Dalton.be is het online streamingplatform van het Belgische Dalton Distribution, bedoeld voor echte filmfanaten. Je vindt er een aanbod van niet-commerciële langspeelfilms, documentaires en kortfilms, een mooie mengeling van Belgische en internationale producties. Je betaalt 8 euro om een film te huren voor 48 uur.

Door bij Dalton een film te huren of te kopen, steun je de Belgische bioscopen en de filmsector. Zij kunnen je steun in deze tijden heel goed gebruiken.

Wat wil je zien?

De films op Dalton zijn zowat allemaal in het hokje van non-mainstream films te stoppen, maar dat betekent niet dat je er geen bekende gezichten ziet. ‘Capone’ is een nieuwe film over de laatste jaren van maffiabaas Al Capone, gespeeld door Tom Hardy. De film sloeg de cinema over en verscheen dit jaar rechtsreeks op de streamingplatformen. In de horrorfilm ‘Shirley’, die begin dit jaar voorgesteld werd op Sundance, spot je Elisabeth Moss, bekend van ‘The Handmaid’s Tale’. ‘The Current War’ is al enkele jaren ouder, maar barst van de bekende gezichten. Onder meer Benedict Cumberbatch, Tom Holland en Nicolas Hoult zijn te zien in deze biografische dramafilm over de race tussen elektriciteitstitanen Thomas Edison en George Westinghouse.

‘Capone’ (© Redbox Entertainment)

3. Sooner

Sooner, vroeger UniverCiné, is een initiatief van onafhankelijke Belgische producenten en distributeurs. Het platform wil een alternatieve kijk op cinema bieden door de onafhankelijke film te verspreiden en te ondersteunen. Je betaalt tussen 3,99 en 7,99 euro om een film te huren.

Door bij Sooner een film te huren, steun je de Belgische bioscopen en de filmsector. Zij kunnen je steun in deze tijden heel goed gebruiken.

Wat wil je zien?

Vorig jaar kwam met ‘Yummy’ de allereerste Vlaamse zombiefilm uit. Bart Hollanders speelt de hoofdrol, al vertelde hij ons dat hij zelf een te grote angsthaas is om horrorfilms te kijken.  ‘Wonder’,  ‘The Perks of Being a Wall Flower’, ‘La vie d’Adèle’ en ‘Pinnocchio’ zijn de schamele euro’s die je betaalt op Sooner ook helemaal waard.

‘Yummy’ (© A Team Productions)

4. MovieMAX

Voor commerciële films die je recent nog in de grote cinema’s zag passeren, moet je bij MovieMAX zijn. Je maakt er makkelijk een profiel aan en huurt een film voor 3,99 of 4,99 euro. MovieMAX is een Nederlandse streamingdienst, dus je steunt de Belgische bioscopen helaas niet met een aankoop op de site.

Wat wil je zien?

‘Birds of Prey’ speelde nog maar een maand in de cinema toen de lockdown begon. Voor 3,99 euro zie je de geweldige Margot Robbie de boel op stelten zetten als Harley Quinn. ‘Bombshell’ en ‘1917’ zijn twee films van vorig jaar die je gewoon gezien moet hebben. ‘The Silencing’ klinkt je misschien minder bekend in de oren. Het is het internationaal debuut van Robin Pront, de Belgische regisseur die ‘D’Ardennen’ maakte. Hij wist ‘Game of Thrones’-acteur Nikolaj Coster-Waldau te strikken voor een thriller over een jager die bij een dodelijk kat-en-muis-spel betrokken raakt.

‘The Silencing’ (© Saban Films)

5. Film Fest Gent online

Film Fest Gent ging in oktober in een ietwat aangepast versie door. Maar ‘For Sama’, de documentaire die de North Sea Port Publieksprijs won op het festival, zal door de sluiting van de bioscopen een tijdje niet op het witte doek getoond kunnen worden. Dus biedt Film Fest Gent de film online aan. ‘For Sama’ is het hartverscheurende verhaal van burgerjournalist Waad al-Kateab die in 2011 het escalerende conflict in Syrië begon te documenteren. Terwijl alles rondom haar werd verwoest, bleef zij alles vastberaden filmen. Voor 8 eurootjes kan je de film hier huren.

‘For Sama’ (© Film Fest Gent)

Meer films om te zien: