Home Lifestyle Film REVIEW: ‘”Bombshell” moet het van de knalprestaties van Theron, Kidman en Robbie...

REVIEW: ‘”Bombshell” moet het van de knalprestaties van Theron, Kidman en Robbie hebben’

Vanaf vandaag zie je 'Bombshell', de film waarvoor Charlize Theron en Margot Robbie een Oscar-nominatie binnenhaalden, in de cinema.

Bombshell
© Lionsgate

‘Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie: Oscar’ schreef ik in mijn notitieboekje nadat ik ‘Bombshell’ begin januari zag. Enkele weken later bleek The Academy het grotendeels met me eens te zijn. De drie actrices zijn het broodnodige buskruit in een film over het waargebeurde #MeToo-schandaal rond Fox News-baas Roger Ailes.

Net vóór het Weinstein-schandaal in 2017 uitbrak en de hashtag #MeToo een wijdverspreid begrip werd, zette een Amerikaanse nieuwslezeres haar land op zijn kop door het seksueel geweld en de intimidatie van televisiemagnaat Roger Ailes bloot te leggen. Gretchen Carlson, ex-Miss Amerika en ooit een van dé gezichten van de ultraconservatieve televisiezender Fox News, diende klacht in tegen haar ex-baas en ontketende een storm die uiteindelijk de ondergang van Ailes zou betekenen.

John Lithgow speelt Roger Ailes. (© Lionsgate)

Carlson wordt in ‘Bombshell’ gespeeld door Nicole Kidman, de enige van de drie hoofdrolspeelsters die onterecht vergeten werd door The Academy. Collega Charlize Theron kan op 9 februari wel het gouden beeldje voor Beste Actrice in de wacht slepen voor haar rol als Megyn Kelly, dat andere bekende gezicht van Fox News dat durfde getuigen tegen Ailes.

Het is vooral dankzij Therons personage dat de film ook in een andere categorie genomineerd is, die van Beste Make-up en Kostuum. Om echt op Megyn Kelly te lijken, draagt de actrice in de film protheses op haar oogleden, kaken, kin, op én in haar neus – want Kelly heeft grotere neusgaten dan Theron. Volgens de Zuid-Afrikaanse actrice herkende Nicole Kidman haar zelfs niet meteen toen ze elkaar voor het eerst op de set zagen.

Theron als Megyn Kelly. (© Lionsgate)

De derde Oscar-nominatie is voor Margot Robbie, die de fictieve Kayla Pospisil speelt. Robbie werd genomineerd in de categorie Beste Actrice in een Bijrol. In tegenstelling tot de twee eerder genoemde tv-reporters liep Kayla anno 2016 niet echt rond op de Fox News-redactie. De verhaallijn van het personage werd geschreven op basis van interviews die de makers hadden met verschillende vrouwelijke ex-medewerkers van de zender. Kayla is de verpersoonlijking van de jonge, ambitieuze reporters die in de vieze klauwen van Ailes vielen. Alleen al voor de weerzinwekkende scène waarin Kayla zowat moet strippen voor de grote baas tijdens een zogezegd sollicitatiegesprek, heeft Robbie haar tweede Oscar-nominatie meer dan verdiend.

‘Bombshell’ blijft af en toe te veel op de oppervlakte, maar barst van female empowerment. Het zijn de drie hoofdrolspeelsters en hun knalprestaties die de prent het bekijken waard maken. In tegenstelling tot de HBO-reeks over Ailes die vorig jaar uitkwam, ‘The Loudest Voice’, focust deze film volledig op de vrouwen, niet op het varken dat ze samen wisten te ontmaskeren. Dat maakt dat dit een #MeToo-film pur sang is. Een film die je als vrouw achterlaat met het o zo cliché klinkende idee dat verandering mogelijk is als we dapper durven zijn, maar ook met een paar onbeantwoorde vragen. Vragen zoals: dood je de draak door zijn kop af te snijden? Recente nieuwsberichten over klachten van sexual misconduct bij de zender lijken te verraden van niet.

‘Bombshell’ is vanaf vandaag in de bioscoop te zien. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: