Home Lifestyle Body ONDERZOEK: dit is hoe lang we zouden moeten slapen om gezond te...

ONDERZOEK: dit is hoe lang we zouden moeten slapen om gezond te blijven

Te veel of te weinig slaap zou minder goed zijn voor ons hart.

We vragen ons vaak af hoeveel uur we nu moeten slapen om uitgerust op te staan. Maar hoeveel uren slaap is op lange termijn goed voor ons lichaam? Volgens een recent onderzoek zou de ideale hoeveelheid slaap 6 à 8 uur bedragen, niet meer en niet minder.

Om ons lichaam gezond te houden, slapen we beter niet te kort, maar ook niet te lang. Dat is gebleken uit een grote studie naar de invloed van slaap op onze gezondheid, en dan specifiek op ons hart. ‘We brengen maar liefst een derde van ons leven al slapend door, maar eigenlijk weten we heel weinig over welke invloed slaap heeft op ons cardiovasculair stelsel‘, legt dokter Epameinondas Fountas uit, die verantwoordelijk is voor het onderzoek.

Meerdere studies

Het onderzoek is een combinatie van elf studies, waarbij in het totaal meer dan een miljoen mensen geobserveerd werden die in de afgelopen vijf jaar geen cardiovasculaire aandoeningen hadden. De nachtrust en gezondheid van de deelnemers werd voor gemiddeld 9,3 jaar opgevolgd. Twee groepen, eentje die minder dan zes uur sliep en eentje die meer dan acht uur sliep, werden vergeleken met de referentiegroep die zes tot acht uur sliep.

Uit de studies bleek dat zowel de korte als de lange slapers meer risico liepen om een hartaandoening te ontwikkelen of een hartaanval te krijgen. Vergeleken met de groep die zes tot acht uur sliep, maakten de korte slapers 11 % en de lange slapers 33 % meer kans om een hartaandoening of hartaanval te krijgen, of eraan te sterven.

En uitslapen dan?

Dokter Fountas licht toe: ‘Volgens onze bevindingen zou zowel te weinig als te veel slaap slecht zijn voor het hart. We moeten bijkomend onderzoek doen om te achterhalen waarom precies, maar we weten wel dat slaap biologische processen als ons glucosemetabolisme, onze bloeddruk en inflammatie beïnvloedt. Dat zijn zaken die elk een invloed hebben op cardiovasculaire ziektes.’ De dokter voegt er gelukkig wel aan toe dat af en toe een korte nacht of eens lekker lang uitslapen geen kwaad kan. Pas als je lichaam een langdurig gebrek of teveel aan slaap heeft, kan het risicovol worden.

Lees ook: