Home Lifestyle Dieren AHA: 7 dingen waar je op moet letten als je met je...

AHA: 7 dingen waar je op moet letten als je met je hond gaat lopen

Run Bobby, run! 🐾

© Getty

De zon schijnt, je hebt voldoende tijd én het is rustig buiten. Een excuus om niet te gaan lopen heb je dus gewoonweg niet. Toch nog een beetje motivatie nodig om je loopschoenen aan te trekken? Misschien kan je trouwe viervoeter je daar wel bij helpen! Met deze tips stoom je ook je hond helemaal klaar om de beentjes los te gooien.

1. Vraag raad aan je dierenarts

Als er iemand is die met 100% zekerheid kan zeggen of het wel degelijk een goed idee is om met je hond te gaan lopen, dan is het wel je dierenarts. Ga voordat je van plan bent om samen met je hond aan start to run te beginnen langs, zodat je er zeker van bent dat de gezondheid van je loebas een looptochtje wel aankan. Heb je nog een puppy? Dan is het sowieso geen goed idee om hem/haar al aan het lopen te zetten. Wacht tot je hond zo goed als volgroeid is. Niet elk ras is trouwens even gelukkig tijdens het lopen. Hondjes met een platte snuit kunnen bijvoorbeeld moeilijker ademhalen en zullen veel sneller uitgeput zijn. Moraal van het verhaal: maak eerst een afspraak bij je dierenarts!

2. Heb (veel) geduld

Niet alleen jij, maar ook Bobby/Max/… moet het lopen langzaam opbouwen. Verwacht niet van je viervoeter dat hij/zij meteen een marathon kan lopen. Het is heel normaal dat hij/zij moet wennen aan een nieuwe manier van uitgelaten worden. Word dan ook niet kwaad wanneer je hond wil stoppen om een plasje te doen of om ergens aan te snuffelen. Bouw de training langzaam op en het liefst in een vertrouwde omgeving. Maken jullie elke dag dezelfde avondwandeling? Leer die dan eerst samen al lopend af te leggen en maak het parcours beetje bij beetje langer.

3. Leer duidelijke commando’s geven

Het is niet omdat je hond kan zitten en een pootje kan geven dat ie ook 5 kilometer aan een stuk kan lopen zonder afgeleid te worden. Het laatste wat je wil, is dat hij/zij elke voorbijganger bespringt of achter een fietser aan wil hollen. Het is daarom aangewezen om hem/haar nieuwe specifieke commando’s aan te leren. Gaan jullie nog naar de hondenschool? Twijfel dan zeker niet om daar raad te vragen!

4. Hou rekening met een aantal factoren

Jij hebt fancy loopschoenen, je viervoeter heeft die niet. Opteer daarom om te lopen op een zachte ondergrond, zoals die van een Finse piste, zodat de kussentjes van je hond z’n pootjes zo min mogelijk beschadigd raken. Het is trouwens ook belangrijk om het weerbericht in de gaten te houden. Het is zowel voor jouw gezondheid als die van je viervoeter geen goed idee om in de blakende zon te hardlopen. Trek daarom liever voor dag en dauw je loopkleren aan en maak een looptochtje als er nog veel zuurstof in de lucht zit!

5. Forceer ‘m niet

Heeft je hond er écht geen zin in? Forceer ‘m dan niet. Ook jij vindt het niet leuk om tegen je zin naar de looptips van Evy Gruyaert te luisteren. Neem je hem/haar toch mee? Dan bestaat de kans dat jullie je aan elkaar zullen ergeren en dat is natuurlijk allesbehalve de bedoeling.

6. Schaf het juiste materiaal aan

Een goede leiband is de sleutel tot succes! Kies er eentje die zowel voor jou als voor je viervoeter comfortabel zit. Er bestaan duizend-en-een verschillende leibanden die je tijdens het lopen kan gebruiken en het is vooral belangrijk om de lengte van de leiband te checken. Zorg ervoor dat ie je hond net genoeg ruimte geeft om voldoende te bewegen, zonder dat jij er zelf over kan struikelen. Je kan kiezen om er eentje aan te schaffen die je rond je heupen of over je schouders draagt of eentje die je gewoon in je handen vasthoudt. Wil je het voor je hond lekker aangenaam maken? Schaf dan een comfortabel tuigje en geen halsband aan.

7. Neem voorzorgsmaatregelen

Lopen met je hond vraagt om een beetje voorbereiding. Je moet niet alleen jezelf maar ook je hond van het juiste materiaal voorzien én een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Wat je zoal moet meenemen van de dierenspeciaalzaak voordat jullie het op z’n lopen zetten? Composteerbare poepzakjes, een handig flesje om te vullen met water en eventueel een fluohesje.

Wij maakten alvast een handig boodschappenlijstje:

1 / 11
Handsfree intrekbare hondenlijn
Multifunctionele leiband
Elastische hondenriem met heuptas
Duurzame reflecterende leiband
Verkoelend harnas
Reflecterend harnas
Draagbare drinkfles met koordje
Composteerbare hondenpoepzakjes
Ledlichtje
Tekenhaakje
Veiligheidsjasje
Handsfree intrekbare hondenlijn
Handsfree intrekbare hondenlijn

€ 28,49 – Grandado

Multifunctionele leiband
Multifunctionele leiband

€ 34,95 – Kurgo via Bol.com

Elastische hondenriem met heuptas
Elastische hondenriem met heuptas

€ 23,95 – Quzi via Bol.com

Duurzame reflecterende leiband
Duurzame reflecterende leiband

€ 19,95 – Bol.com

Verkoelend harnas
Verkoelend harnas

€ 25,95 – Doegly via Bol.com

Reflecterend harnas
Reflecterend harnas

€ 59,99 – K9 via Tom & Co

Draagbare drinkfles met koordje
Draagbare drinkfles met koordje

€ 5,25 – Medpets

Composteerbare hondenpoepzakjes
Composteerbare hondenpoepzakjes

€ 6,50 – Medpets

Ledlichtje
Ledlichtje

€ 8,25 – Medpets

Tekenhaakje
Tekenhaakje

€ 3,50 – Newpharma

Veiligheidsjasje
Veiligheidsjasje

€ 29,99 – Flamingo via Bol.com

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.