Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Emran Yousof & victor malyushev via Unsplash

BUCKETLIST: 7 verborgen plekjes in België die we regelmatig op TikTok zien passeren

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Van tips om je witte sneakers weer proper te maken over een trucje om de ruimte in je kleerkast beter te benutten tot een handige manier om een taart aan te snijden: we hebben al ontzettend veel dingen geleerd op TikTok. En wat je intussen waarschijnlijk ook al gezien hebt, is dat Belgische TikTokkers de afgelopen zomer tijdens hun staycation massaal op zoek gingen naar verborgen plekjes. En wie zoekt, die vindt, want het videoplatform ontploft van de hidden gems in ons land. Kan jij ze vinden?


De plekjes bewijzen nog maar eens hoe mooi ons Belgenlandje is. Het zou zonde zijn om de waarde van deze pareltjes te verliezen en daarom vragen we je om ze op een respectvolle manier te bezoeken. Dat betekent: geen afval achterlaten, de richtlijnen volgen, en geen schade aanrichten. Laten we er met z’n allen lief voor zijn, zodat we er nog lang van kunnen genieten. Enjoy!

1. La Maison d’Hary Cot, Wéris


Voor een ‘Harry Potter’-belevenis hoef je niet helemaal naar Londen te reizen, want in het Waalse dorpje Wéris staat een huisje dat betoverd lijkt te zijn door Harry, Ron en Hermelien. La Maison d’Hary Cot was jarenlang een befaamd restaurant, maar heeft de deuren als gevolg van de coronacrisis helaas moeten sluiten. Het gebouw staat er momenteel verlaten bij, maar je kan er wel nog altijd een kijkje gaan nemen en de betoverende groene omgeving rond het tovenaarshuisje al wandelend ontdekken.


2. Lac carrière, Mont-sur-Marchienne


Het is ondertussen waarschijnlijk al 100 keer op jouw for you-pagina gepasseerd: een schitterend helderblauw meer dat ergens in ons land verborgen ligt. Wel, wij kunnen je vertellen dat er meer van die meren in België te vinden zijn, en dat eentje daarvan in Mont-sur-Marchienne ligt. De steengroeve wordt vandaag gebruikt als oefenterrein voor duikers en heeft bijzonder veel weg van een of ander feeëriek meer in Zwitserland. OPGELET: het is verboden én levensgevaarlijk om zelf in het water te duiken. Er zijn de voorbije jaren al heel wat ongelukken gebeurd, dus stay safe en houd het op een stevige wandeling mét een adembenemend uitzicht.

3. Graefswinning, Nieuwerkerken


In Nieuwerkerken, een dorpje in Limburg, vind je op de weides van de achttiende-eeuwse hoeve Graefswinning geen koeien of maïs, maar wel een kleurrijk bloembed. Ze kweken er de mooiste pioenen in alle kleuren en vormen en verkopen op hun webshop weelderige tuinboeketjes. Het is the place to be voor een originele wandeling én een paar Instagramwaardige kiekjes, natuurlijk.

4. Rocher de Falize, Malmedy


En de avonturiers kunnen hun hartje dan weer ophalen in de groene omgeving van Malmedy. Daar ligt in een van bossen de 70 meter (!) hoge Rocher de Falize verborgen, een rots van waarop je een prachtig uitzicht hebt over een van de mooiste regio’s van onze Ardennen. Je kijkt er neer op de Warche en kan er rond de Warche-vallei een mooie wandeling maken.

5. Abdij van Villers, Villers-la-Ville


En TikTok blijft ons maar verbazen met betoverende gebouwen, want ook de imposante 13de-eeuwse (!) Abdij van Villers staat sinds kort op onze bucketlist! Je komt er ogen tekort om de architecturale parel te bewonderen en kan op eigen houtje op ontdekkingstocht gaan in én rond de verschillende ruïnes van de abdij.

6. Station Montzen, Blieberg


Het verlaten station Montzen kent een rijke geschiedenis en behoorde ooit tot een van de belangrijkste stations van ons land. Het heeft zijn bestaan te danken aan de Duitsers die het tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten om hun militair materiaal tot in België te krijgen. In 1944 werd het station gebombardeerd en hoewel het in de jaren vijftig werd heropgebouwd, stoppen er sindsdien geen treinen meer in het station.

7. De begraafplaats van Dieweg, Ukkel


De begraafplaats van Dieweg kijkt uit op het Zoniënwoud en is vooral onder urbexers en buitenlandse toeristen enorm populair omwille van de eeuwenoude en imposante graven die er liggen. De begraafplaats werd aangelegd na een cholera-epidemie die in de 19de eeuw in ons land uitbrak en moest na de sluiting van enkele andere kerkhoven uitgebreid worden. Het kerkhof ligt er momenteel erg verlaten bij, waardoor de natuur er haar gangetje kan gaan, en het is net dat wat de plaats zo boeiend maakt. In 1983 werd striptekenaar Hergé er trouwens nog begraven.Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '