Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Clarisse Meyer & Eric Muhr via Unsplash

Redactrice Marie deelt 12 avontuurlijke tips om er ook in België weer een topvakantie van te maken.

INTO THE WILD: zo ga je ook thuis op avontuur

Haal het kind in je naar boven en geniet volop van vakantie thuis. Avontuur creëer je met een tikje verbeelding namelijk makkelijk zelf. Redactrice Marie geeft je enkele tips om er ook deze zomer een topstaycation van te maken.

1. Ga op sterrenjacht.


Om onder de sterren te slapen, hoef je uiteraard niet op pad te gaan. Haal je tent vanonder het stof en zet die op in je tuin (of die van je ouders). Heb je geen tent? Dan sleep je de matras van je bed op een zwoele zomeravond naar je terras of tuin. Gooi een fluffy dekbed over je heen en val in slaap terwijl je de sterren telt.

2. Slaap eens op een bivakzone.


Heb je zin in nieuwe oorden? Kampeer dan in een natuurgebied dicht bij huis. Wildkamperen mag niet in ons Belgenland, maar je kan je tent wel neerpoten op een van de bivakzones in onze natuurgebieden. Dat is gratis en ook erg rustig, want er mogen maximaal drie tenten (tien personen) staan. Je mag er 48 uur blijven staan, nadien zoek je een ander plekje op. Is het heerlijk weer? Neem dan een hangmat mee en ervaar hoe het voelt om écht onder de blote hemel in te dommelen.

3. Of in de tuin van iemand anders.


Gloednieuw: het Belgische platform Welcome to My Garden wil kampeerders de mogelijkheid geven om hun tentje op te slaan in iemands tuin of weide. Via een interactieve kaart zie je waar er nog een plekje vrij is voor je tent. Welcome to My Garden staat voor slow travelling, dus laat je auto bij voorkeur thuis en ontdek België te voet of met de fiets.

4. Ga op microavontuur.


Deze zomer maken wij Flairredactrices er onze missie van om te ontdekken wat onze achtertuin te bieden heeft. Hallo, microavontuur!

Tip: timmer een houten doosje in elkaar waarin je je gsm af en toe (of een heel weekend lang) wegstopt. Een avontuur wordt immers een stuk spannender als je een digitale detox neemt en weer echt verbinding maakt met zij die je na aan het hart liggen.

5. Zie de natuur ontwaken.


Zet je wekker om vier uur ’s morgens en vertrek op tocht in het donker. Zorg dat je op een open plek bent wanneer de zon boven de horizon komt piepen. Fotomoment!

6. Doe een reisje rond de wereld in eigen land.


Er zijn veel plekken in België waar je je met wat fantasie in een ander land waant. In de Kalmthoutse Heide en de Sahara van Lommel lijkt het bij momenten wel Afrika. Wie graag van een stukje Canada proeft, kan in Hechtel-Eksel of in Terhills van uren wandelplezier genieten. Of ga fietsen door het Zoniënwoud, daar waan je je in Sloveense bossen.

7. Ga een keertje hiken.


Wie denkt dat je in België niet stevig kan hiken, heeft het mis. Ook in ons lang kan je langeafstandswandelingen maken via het GR-platform (Grote Routepaden). Vlaanderen alleen is 4755 km GR-wandelplezier (aangeduid met wit-rode of geel- rode strepen) rijk. Omdat je tijdens zulke grote tochten van de ene regio naar de andere slingert, zie je het landschap langzaam veranderen en word je tijdens je meerdaagse wandeling de hele tijd verrast. Wij verzamelden enkele toppertjes.

8. Huur een camper.


Via de website van Goboony huur je campers van particulieren. Daar zitten ook hipsterproof Volkswagen-busjes mét een tent op het dak tussen. Ideaal om mee op roadtrip te trekken en alle streken van ons land uit te kammen! Bestel een ouderwetse Michelinwegenkaart van ons land en stippel je route langs alle provincies uit. Zo proef je nog eens van al onze mooie steden, kust, weidelandschappen én bossen. Huren kan al vanaf één nacht. Gevarieerd, quoi.

9. Kook aan het kampvuur.


Wat iedereen vanuit z’n kot kan doen? Een weekje slow koffie maken. Dat doe je bijvoorbeeld op een kampeervuurtje op gas. Heb je een tuin? Probeer dan eens een kampvuur te maken en met een Dutch oven (gietijzeren pan op vuur) de openvuurkeuken te ontdekken. Prik marshmallows op een stokje en ga in een dekentje gewikkeld rond het vuur zitten. Tip: bestel gamellen en kampeerbekers, want dat maakt de boel net dat tikje echter.

10. Bouw een vlot en/of kamp.


Zoek een goede boom uit (een hazelaar, bijvoorbeeld) en haal het kind in je naar boven door er als een aapje in te klimmen. Staat de boom in je eigen tuin en ben je een beetje handig? Dan kan je er meteen ook een platform in bouwen. Is er water in de buurt? Dan is een vlot bouwen ook een leuk idee. Wie vroeger verzot was op kampen bouwen, kan een buitenkamp maken met takken, paletten en touw. Voorzie mooie binnendecoratie met veel kussens en lampjes. Romantisch!

11. Plons in een rivier.


Wie zegt dat je je alleen in pakweg Zweden in de natuur kan wassen? Zoek een rivier uit en ruil je ochtenddouche in voor een frisse plons in openlucht. Opgelet: gebruik enkel biologische zeep, zodat je de natuur niet schaadt.

12. Breng de wildernis naar je tuin.


Koop bloemenzaad en strooi dat uit over een stukje van je tuin. Zo krijg je een mooi bloemenveld waarvan je hippe veldboeketjes kan maken. Heb je een stadstuintje of dakterras? Maak dan een grote vierkante plantenbak en begin je eigen moestuintje.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '