Home Lifestyle Voor eens en voor altijd: waar mag je nog wildkamperen?

Voor eens en voor altijd: waar mag je nog wildkamperen?

Deze handige kaart geeft raad!

© Getty

Kamperen op een camping of bivakzone zegt jou maar niets. Neen, jij wil het bos intrekken en de bewoonde wereld met jouw backpack en tent liefst zo ver mogelijk achter jou laten. Maar wist je dat het in België verboden is – ja, ook in de Ardennen – om te wildkamperen? Ook in heel wat andere landen bestaat er een strenge wetgeving over het in het wilde weg kamperen in de buitenlucht. Waar het dan eigenlijk wel nog mag? Deze kaart geeft raad!

Niet alleen wij, maar ook onze buurlanden zijn helaas heel streng als het op wildkamperen aankomt. Ook in Nederland, Duitsland en Luxemburg is het illegaal om je tentje in een bos op te stellen. In Frankrijk wordt het in een aantal gebieden en onder strenge voorwaarden wél getolereerd. Een beetje vreemd, want in Scandinavische landen is het dan weer meestal geen enkel probleem om te kamperen en ook in Schotland en Zwitserland mag je bijna overal een gezellige slaapplaats in de buitenlucht uitkiezen.

Bulgarije of IJsland?

In Scandinavië geldt zelfs het zogenaamde Allemansrecht. Dat betekent dat iedereen elkaars stukje grond in principe mag betreden en dat je ook de bloemen, bessen en paddenstoelen van iemand die je eigenlijk niet kent mag plukken. Kamperen in iemands achtertuin gaat voor ons net een brug te ver, maar dat Allemansrecht kan wel handig van pas komen als je een nachtje op een weide tussen de schapen wil vertoeven. Als je van plan bent om er langer dan 24 uur door te brengen, moet je wel toestemming vragen aan de eigenaar. Opgepast, want het Allemansrecht is dan weer niet van toepassing in beschermde natuurgebieden en -reservaten.

© Camptoo

Ook in het avontuurlijke IJsland is het moeilijk om te achterhalen of je nu wel of niet mag wildkamperen. In principe mag je er enkel kamperen waar geen mensen wonen of geen campings zijn. Buiten de bebouwing je tent opzetten in een bosrijk gebied mag er dus wel, maar er zit een addertje onder het gras. In IJsland proberen ze massatoerisme tegen te gaan en daarom mag je niet in groep reizen, niet meer dan drie tenten opstellen én niet langer dan één nacht op dezelfde plaats slapen.

Geraak jij er nog aan uit? Wij alleszins niet. Daarom maakte de Nederlandse website Camptoo een handig kaart waarop je kan zien waar je wel en niet mag wildkamperen. De kleurencode geeft aan waar je je aan bepaalde regels moet houden en waar je de losbol mag uithangen. Wij zetten Bulgarije alvast op onze bucketlist!

© Camptoo

Lees ook: