https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Het nieuws dat Jan Decleir zijn mijter moet doorgeven, dompelt een volledige generatie - of twee, drie - in rouw.

7 redenen waarom Jan Decleir voor altijd de echte Sinterklaas zal zijn (sorry, Wim)

‘Dag Sinterklaas’ komt terug zonder Jan Decleir en dat doet een beetje pijn. Natuurlijk willen we de nieuwe Sint – vermoedelijk Wim Opbrouck – een kans geven, zoals we zoveel jaren terug uiteindelijk ook deden met die Nederlandse blondine toen bleek dat onze Kathleen geen K’tje meer wilde zijn. Maar vooraleer we dat kunnen doen, wentelen we ons vandaag eerst in het verdriet om onze definitief vergane kindertijd. Ziehier ons finaal eerbetoon aan Jan ‘de echte Sinterklaas’ Decleir.

Jan Decleir kan in 1.001 films en series de slechterik, de incestueuze opa of een strenge koning spelen, zodra hij zijn Sintenpak aanheeft is hij in ons hoofd alleen nog maar Sinterklaas.


Gaan we Wim Opbrouck ooit níét als Frankie Loosveld kunnen zien? Dat is nu de hamvraag.

Twee woorden: die stem.


Geruststellend, rustgevend, zacht maar streng tegelijk. Een echte Sint-stem dus.

Hij vormde de perfecte tandem met Frans Van der Aa, de enige échte Zwarte Piet.


De kans dat ook hij vervangen wordt, lijkt ons vrij groot. Van der Aa is 62 jaar, Opbrouck pas 49. Een Sint die jonger is dan zijn helper? Nee, nope, nein.

Twee luttele seizoentjes, in totaal twintig afleveringen, zijn er gemaakt van ‘Dag Sinterklaas’ met Jan Decleir. En daarmee hebben ze ons 25 jaar zoet gehouden.


Doe hem dat maar eens na.

Decleir had de tweestrijd van de strenge Sint waar je een beetje bang voor bent, maar die je tegelijkertijd lief vindt, perfect onder de knie.


Streng genoeg om ervoor te zorgen dat je een braaf kindje was, maar zacht genoeg opdat je wel nog op z’n schoot wilde zitten om je cadeautje in ontvangst te nemen. Ook al klinkt dat nu een beetje fout.

Ketnet heeft een hele tijd geleden al eens een iconisch figuur proberen vervangen. En we weten allemaal wie vandaag nog steeds de échte Samson is, nietwaar?


Juist ja, Danny Verbiest. De Samson-stemmetjes van zijn opvolgers geven ons gewoon de kriebels.

Jan ‘Sinterklaas’ Decleir zit in ons kinderhart en daar krijgen we hem nooit meer uit.


Afscheid nemen bestaat niet, dus wij herbekijken gewoon de oude afleveringen van ‘Dag Sinterklaas’. Al willen we wel overwegen om onze kroost te laten kennismaken met een nieuwe Sint… zodra we over de schok heen zijn dan.

[td_smart_list_end]

Meer nostalgie: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content