Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

'Presentator Jens Dendoncker heeft dezelfde aaibaarheidsfactor - en exact hetzelfde West-Vlaamse accent - als zijn vroegere schoolkameraad Rik 'Jay Vleugels' Verheye.'

”Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ past perfect in het rijtje van Van Aelsts toppers ‘Wat Als?’, ‘Safety First’ en ‘Benidorm Bastards”

Omdat een mens maar twee ogen en 24 uren in één dag heeft, offer ik me op om voor jullie bij te houden welk televisiemomentje van de voorbije week het uitgesteld kijken waard is. Deze week: ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’.


 

Een journalist krijgt dagelijks tientallen persberichten in zijn of haar mailbox. In mijn geval gaan die vaak over nieuwe kledingcollecties en beautyproducten, maar ook over nieuwe televisieprogramma’s. Nu zit het zo: ik ben niet de meest aandachtige persberichtenlezer – lees: ik ben niet de meest aandachtige persoon. Als de titel, de eerste zin of het eerste beeld van het bericht me niet kunnen intrigeren, klik ik snel naar de volgende mail.

‘Weer zo’n kleffe boel’, dacht ik toen ik een eerste blik op het persbericht over ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ wierp.


Zo ook toen ik in september een eerste mail kreeg van VTM over het nieuwe programma ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’. Het bericht begon als volgt: ‘In Hoe Zal Ik het Zeggen? worden mensen geholpen om dingen tegen elkaar te zeggen. Van “uw voeten stinken” tot “Ik zie u graag”, de boodschap wordt gebracht op een manier die niet snel vergeten zal worden’. Op de afbeelding zag ik presentator Jens Dendoncker verkleed als liefdesboodschapper Cupido voor een knuffelend koppeltje – met dezelfde schoenen aan? – zweven.

Weer zo’n kleffe boel, dacht ik, terwijl ik verschrikkelijke flashbacks naar gelijkaardige gedrochten op VTM kreeg. Denk maar aan ‘Deze Is Voor Jou’, het programma waarin mensen een geliefde verrasten met een privéoptreden van hun favoriete artiest en waarin zo hard geprobeerd werd het vocht uit je traanbuisjes te sleuren, dat het pijnlijk werd. De naam van de presentator zei me bovendien ook niets – sorry, Jens – dus negeerde ik de eerste en alle volgende mails over het programma – sorry, VTM.

Een grove fout, zo bleek deze week. Want waar ik over gekeken had, was de naam Tim Van Aelst. De man achter ‘Safety First’ en ‘Wat Als?’ die een melig programma aflevert? Heel onwaarschijnlijk. Pas na het zien van het geweldige ‘Mag ik alstublieft naar mijn mama bellen?!’-fragment met Rik Verheye dat dinsdag het internet rondging, besefte ik dat mijn eerste, snelle veroordeling helemaal onterecht was. Na het bekijken van de volledige eerste aflevering snap ik het: meer dan over de boodschap zelf, gaat het in dit programma over de manier waarop die gebracht wordt. Met veel typische Tim Van Aelst-humor, dus.

De spanning rond de vraag of de ontvanger van de boodschap al dan niet zal kunnen lachen met de vaak toch gewaagde mop, maakt het allemaal nog leuker.


Als je het fragment met Rik Verheye zag, weet je ongeveer hoe het programma in elkaar zit (zoniet kan je het hier bekijken). De boodschap in ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ is vaker berispend dan klef, en de ontvanger van de boodschap wordt flink te kakken gezet. Zo omsingelden inspecteur Jens en zijn collega-agenten het appartement van een zekere Toon om hem te redden uit de klauwen van zijn gijzelnemer/vriendin, omdat zijn vrienden vonden dat hij wel iets vaker met hen aan de toog mocht hangen in plaats van met haar op de sofa. De spanning rond de vraag of het slachtoffer al dan niet zal kunnen lachen met de vaak gewaagde mop, maakt het allemaal nog leuker. In dit geval: Toon lachte een beetje groen, zijn vriendin kregen we helaas niet te zien.

Soms heeft presentator Jens Dendoncker in dit programma ook zélf een boodschap, en wel voor de maatschappij. Zo bedankte hij een goede burger voor het oprapen van haar hondenkakje en leerde hij toch één Berchemse gluiperd dat een fiets stelen, zelfs als die volledig losstaat, niet mooi is. Ik zal de clue van dat laatste fragment niet verklappen, omdat ik je de deugddoende lachbui die het mij bezorgde niet wil ontnemen. Maar als ik zeg dat het nog komischer is dan de mop met Verheye – nu ja, die was vooral meelijwekkend – beloof je dan dat je ’t zal bekijken?

Jens Dendoncker, ondertussen dus geen nobele onbekende meer voor mij, is de ideale man/teddybeer voor dit programma. Dendoncker heeft dezelfde aaibaarheidsfactor – en exact hetzelfde West-Vlaams accent – als zijn vroegere schoolkameraad Rik ‘Jay Vleugels’ Verheye, vooral dan ná de broodnodige knipbeurt die hij blijkbaar in het midden van de opnames van het programma had gepland.

De goed gekozen presentator in combinatie met de originele grappen die leuk in beeld worden gebracht, toffe grafische effectjes en simpelweg het feit dat het programma je echt luidop doet lachen, maken na één aflevering al duidelijk dat ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ perfect zijn mannetje kan staan in het rijtje van Van Aelsts eerdere successen. Nu Karen en James hun camping bijna achter zich gaan laten, is er helemaal niets dat je tegenhoudt om op maandag mee te lachen met Jens en compagnie. Maar dus eerst nog even de eerste aflevering bekijken op de website van VTM, oké?

‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ zie je elke maandag om 20u35 op VTM.

Kijk je mee?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '