Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Photonews

En toch worden vrouwen nog steeds minder gecast voor topfilms.

BEWEZEN: films met vrouwen in de hoofdrol scoren beter dan die met mannen

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Van het stoere ‘Wonder Woman’ tot het prachtige ‘Vaiana’: stuk voor stuk wisten deze films ons aan het scherm te kluisteren en dat blijkt geen toeval te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Hollywood-films met vrouwen in de hoofdrol beter scoren dan films waarin mannen de belangrijkste rol vertolken. Beyoncé had het dus wel degelijk bij het juiste eind: ‘Who run the world? Girls!’


Het was in het verleden al meermaals voer voor discussie: waarom spelen zo weinig vrouwen de hoofdrol in die talloze Hollywoodfilms? Zelfs in 2018 lijkt het casten van vrouwen nog steeds een uitzondering te zijn in plaats van de regel. Momenteel zijn vrouwen dan ook maar in een derde van alle films te zien als hoofdpersonage. Een schande, maar ook een staaltje slechte marketingkennis, want uit een onderzoek dat verscheen in The New York Times blijkt namelijk dat de best verkochte films tussen 2014 en 2017 degene zijn waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

Geen enkel excuus meer


Topfilms als ‘Finding Dory’, ‘Star Wars: The Force Awakens’ en ‘Furious 7’ werden in het onderzoek opgenomen, maar ook films met een budget van minder dan 10 miljoen of meer dan 100 miljoen. Enkel zo kon onderzoekster Christy Haubegger van Creative Artists Agency vaststellen dat films met vrouwelijke hoofdrolspelers over alle budgetlevels beter scoorden. Haubegger benadrukt in het interview met The New York Times dan ook dat de filmindustrie vanaf nu niet meer het excuus kan gebruiken dat films met vrouwelijke acteurs niet goed verkopen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '