Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Het licht laten branden en dan weggaan, de wc-rol niet bijvullen of praten wanneer er een serie of film opstaat... Verdikke toch!

ONDERZOEK: meer dan de helft van de Belgen ergert zich aan hun huisgenoot om deze redenen

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Samenwonen is niet alleen een handige oplossing om wat centjes te besparen, het is ook een gezellige boel om een appartement te delen met een paar vrienden of je lief. Maar dat blijkt niet altijd zonder horten of stoten te gaan. Zo toont een recent onderzoek van Ikea aan dat meer dan de helft van de Belgen zich zou irriteren aan hun huisgenoot. Herken jij deze ergernissen?

Ikea deed onderzoek naar de leefgewoonten van de samenwonende Belg. Zowel partners, familie, vrienden als studenten op kot passeerden de revue, en daar komen toch heel wat interessante cijfers uit voort. Om maar te zwijgen van de grootste ergernissen die blijkbaar het merendeel van ons wel herkennen. Maar gelukkig kunnen we er ook wel om lachen!

Rommel, rommel en nog eens rommel

Zes op de tien Belgen houdt irritaties over aan het samenwonen met een of meerdere huisgenoten en dat voor verschillende redenen. De koploper? Rommel of gebrek aan orde! Volgens 37 % is dat dé grootste frustratie. Daarop volgt het hanteren van een niet-duurzame levensstijl. Is jouw huisgenoot nog niet helemaal mee met groener leven voor onze planeet? Laat hem of haar dan kennismaken met onze rubriek Happy Planet, daar vind je heel wat handige tips die toegankelijk én makkelijk toe te passen zijn in jullie stulpje.

Op plaats drie staat dan weer het niet helpen met huishoudelijke taken, dat geeft 26 % aan als grootste ergernis. 23 % vindt dan weer niet genoeg rust en tijd voor zichzelf bij het samenwonen. Maar toch is the love real, want twee op de drie zou hun huisgenoot voor geen geld willen ruilen. Als dat geen goed nieuws is!

In elke kamer wel iets

Naast de algemene frustraties, zijn er ook concrete voorbeelden waar jullie tenen van gaan krullen. Ikea ging na welke huishoudelijke ergernissen er heersen per ruimte in het huis of appartement. Bij het binnenkomen in de hal gaat het vooral om huissleutels, jassen of tassen niet op de juiste plek hangen of wanneer een huisgenoot met vuile schoenen door het huis loopt. Wanneer we doorlopen naar de keuken vinden de meesten het irritant wanneer er vuile vaat wordt achtergelaten, lege verpakkingen terug in de koelkast worden gelegd of smakkende eetgeluiden te horen zijn. Jakkes!

Hup naar de woonkamer! Zes op de tien van de Belgen vindt praten tijdens het kijken van een film of serie irritant. Maar de grootste irritatie – zo’n 80 % – ligt eerder bij het laten branden van de lichten of het raam laten openstaan wanneer de verwarming opstaat. Over dat laatste hoeven we ons tijdens de zomer gelukkig geen zorgen over te maken. Ook rondslingerende spullen en het niet kunnen vinden van de afstandsbediening van de tv staat vrij hoog in de top met 67 % en 64 %.

Wanneer we afzakken naar de badkamer, is er toch een bepaalde frustratie opmerkelijk. 57 % ergert zich dood aan een huisgenoot of partner die te lang op de wc blijft zitten. Misschien wordt een toiletbezoek eerder gezien als een momentje voor jezelf? Zo’n drie kwart vindt het dan weer niet fijn als het toilet niet proper wordt achtergelaten en de wc-rol niet wordt aangevuld. Gelukkig hoeven huisgenoten en partners zich geen zorgen te maken, want ondanks de vuile onderbroeken op de grond, dat ene licht dat nog aanstaat of die lege wc-rol is het merendeel van de Belgen meer dan content met hun gezelschap!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '