Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
ouders spelen kinderen
© Vanessa Loring via Pexels

1 op de 10 geeft zelfs aan dat ze maximaal een keer per week qualitytime met hen doorbrengen.

ONDERZOEK: meer dan de helft van de ouders beseft dat ze te weinig met hun kind spelen

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Ouder zijn, dat is een fulltime job. Naast je eigen baan genoeg tijd maken voor je kleine spruit(en), kan dus een uitdaging zijn. Uit een recent onderzoek van Play-Doh, blijkt dat meer dan de helft van de Belgische ouders toegeeft dat ze te weinig spelen met hun kinderen. Hoewel die wil er wel is, wordt hun goesting helaas vaak overschaduwd door eentonigheid, drukte of vermoeidheid.

Het liefst brengen we wel wat meer tijd door met onze kindjes. Naast een drukke job, valt het combineren dan ook best zwaar. En dat voelen ouders, want een groot deel van hen beseft dat ze niet genoeg tijd spenderen al spelend met hun kinderen. En dat is jammer, want samen spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kleintje, maar ook voor de band die jullie samen opbouwen. Hoe komt het dan dat die qualitytime onderaan de to-dolijst komt te staan en vooral: hoe maken we daar weer een prioriteit van?

Het is belangrijk om je creativiteit te blijven stimuleren en ontwikkelen, en van wie kan je dat beter leren dan van je eigen kind?

Anny Protosyngelou

Brand Manager bij Play-Doh

Eén à twee keer per week

Na een lange dag werken, zetten we ons al snel in huishoudmodus en voor we het weten, is de dag alweer voorbij. Dat maakt dat de tijd dat we met onze kinderen kunnen of willen spenderen, vaak onbedoeld slinkt. Zo geeft 32 % van de ouders aan maximaal twee keer per week qualitytime door te brengen met hun kindjes. En een op de tien maakt daar maar een keer per week tijd voor.

Van de momenten die ze dan wél doorbrengen met de kids, geeft 73 % van hen toe dat ze tegelijkertijd het huishouden proberen te doen, terwijl 38 % ook nog eens aangeeft dat ze vaak afgeleid worden door hun smartphone. Iets meer dan veertig procent geeft toe dat ze hun kinderen dan ook voor een scherm zetten (tv, iPad of YouTube) zodat ze verder kunnen met huishoudelijke klusjes of het werk.

Schuldgevoel en vermoeidheid

De druk van het werk en de dagelijkse taken in het huis eisen ook mentaal een tol bij ouders. Zo voelt 51 % van hen zich schuldig over de opstapelende was of het overblijvende werk wanneer ze tijd doorbrengen met de kindjes. 57 % geeft dan weer aan dat ze tijdens het spelen zelf beseffen dat ze er te weinig tijd voor vrijmaken.

51 % van de ouders voelt zich schuldig over de opstapelende was of het overblijvende werk wanneer ze tijd doorbrengen met de kindjes.

Maar ook zelfzorg en me-time dragen we vandaag hoger in het vaandel: iets meer dan de helft van de ouders duikt liever in de zetel na een dag werken, dan tijd én energie vrijmaken om te spelen. Hoewel 78 % aangeeft dat ze oprecht plezier beleven wanneer ze samen spelen, zijn het dus toch vaak vermoeidheid en drukte die de bovenhand nemen.

Repetiviteit en gebrek aan creativiteit

Een heel deel ouders beleeft dus beduidend minder plezier tijdens die qualitytime met hun jonge spruit(en). Zo beweert meer dan drie op de tien ouders het spelen soms saai te vinden en 41 % van hen vindt het moeilijk om de aandacht erbij te houden. Maar hoe komt dat precies? Het zou liggen aan het feit dat kinderen graag telkens opnieuw dat ene speelgoed of spelletje willen spelen. En dat vindt de helft van de ouders repetitief. Maar iets minder dan de helft legt de oorzaak eerder bij een gebrek aan creativiteit, want 53 % geeft aan minder creatief te zijn geworden met de leeftijd.

© Hasbro

Volgens Anny Protosyngelou, Brand Manager bij Play-doh, kunnen kinderen ons net uitdagen om creatiever bezig te zijn: ‘De fantasie van kinderen kent geen grenzen, maar die van volwassenen raakt juist steeds begrensder naarmate ze ouder worden. Daardoor verliezen we langzaam het vermogen om “out of the box” te denken en zien we bijvoorbeeld in een torentje van klei minder snel een prachtig kasteel. Niet alleen dat, maar creativiteit en fantasie helpen je ook om uitdagingen vanuit meerdere perspectieven te bekijken, of om nieuwe manieren te vinden om connecties met anderen aan te gaan. Het is daarom belangrijk om je creativiteit te blijven stimuleren en ontwikkelen, en van wie kan je dat beter leren dan van je eigen kind?’

Vaste speelmomenten

Vaste speelmomenten inplannen zou een goed alternatief zijn om je eigen creativiteit én die van je kind te blijven stimuleren. En die momentjes kunnen dus waardevol zijn, omdat ze niet alleen zorgen voor een dichtere band, maar ook jullie brein trainen om grenzeloos te fantaseren. 77 % van de ouders ziet een zondag dan ook als ideale dag voor speelmomenten met hun kind. Dus, hop! Aan het spelen maar en geniet van die momenten, want die krijg je niet snel terug.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '