Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Vergeet je wekker niet te zetten!

TIP: je kan zondagnacht getuige zijn van een prachtige totale maansverduistering

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Vroeg opstaan, is nooit leuk! Behalve als er een goede reden voor is zoals wanneer je op reis vertrekt of je getuige kan zijn van een prachtig natuurfenomeen! Dat laatste is in de nacht van zondag op maandag het geval, want dan vindt er een volledige maansverduistering plaats waardoor de maan een rode gloed krijgt.

Zoals Sven het altijd zo mooi verwoordde in ‘De Mol’: kijk naar de maan en denk aan mij. Wel, zondagnacht/maandagochtend vindt er een specialleke plaats, want dan is er een totale maansverduistering. In tegenstelling tot een zonsverduistering kan je dit gewoon met het blote oog zien en heb je dus geen speciaal brilletje nodig om die mooie kijkers van je te beschermen.

Koperkleurig

Wanneer zet je best je wekker? Om 4u28 om precies te zijn, want dan verdwijnt de maan stilletjesaan in de schaduw van de aarde. Om 5u29 vindt dan de volledige eclips plaats. Door dit fenomeen krijgt de maan een koperkleurige kleur of rode gloed. Dat komt doordat de atmosfeer van de aarde een deel van het licht van de zon naar zich toe buigt.

De maan staat tijdens de verduistering heel laag boven de zuidwestelijke horizon. Hoe meer ze in de schaduw terechtkomt, hoe verder ze naar de horizon zakt. Het is dus een goed idee om een plekje uit te zoeken waar je een open zicht hebt op die zuidwestelijke horizon. De omstandigheden zijn volgens weerman Frank Deboosere helaas niet zo ideaal. Fingers crossed dus dat we dit spektakel toch mogen aanschouwen!

Nog meer weekendtips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '