Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© David Herron via Unsplash

Wat zijn de voordelen? En hoe kies je de juiste hoelahoep?

START TO HOELAHOEP: alles wat je wil weten over onze favoriete zomersport

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Ik ontdekte de kunst van het hoepelen, maar gooide mijn verzwaarde hoepel na enkele mislukte pogingen (inclusief blauwe plekken) al aan de kant. Ik besloot dan maar met een hoepel-expert te praten en haar helemaal uit te horen over de intrigerende sport. ‘Als je core niet sterk genoeg is en er wordt met zoveel gewicht aan je lichaam getrokken, krijg je inderdaad problemen’, aldus hoepel-expert Robin.

Robin Herrewijnen (35) hoepelt al bijna tien jaar. Ze kreeg de smaak te pakken op een festival, kocht een hoepel en nam ’m vanaf dan overal mee naartoe. Na een jaar les volgen, had ze zin in meer uitdaging en ontdekte ze de wondere wereld van YouTube. Ondertussen heeft ze een eigen bedrijf, Robin Hoop, waarmee ze lessen en workshops geeft en ook hoepels maakt. Wij vroegen haar alles over hoepelen.

Robins fysiotherapeut vergelijkt hoepelen met een marathon: de een kan er een lopen, de ander niet. Als je sterk genoeg bent of goeie genen hebt, kan een verzwaarde hoepel prima voor jou zijn, maar anders gaat het moeilijker. En dat is jammer, want het kan ervoor zorgen dat je de sport al snel opgeeft. ‘Mensen die niet supersportief zijn, vinden eindelijk een sport die ze leuk vinden, maar worden er dan bont en blauw van. Ik wil dat mensen hoepelen leuk vinden. Hoe leuker iets is, hoe vaker je het wil doen. En dat is voor mij het allerbelangrijkste.’

De ideale hoepel

Volgens Robin is de perfecte combinatie voor beginners een hoepel die licht genoeg is om verschillende oefeningen mee te doen, maar ook zwaar genoeg zodat je ‘m voelt. ‘Een zware hoepel trekt veel harder aan je lichaam, waardoor het te intens kan zijn. Bij een lichtere hoepel is je techniek vooral belangrijk. Anders hou je ‘m niet boven‘, aldus de expert.

Mensen denken dat een kleiner exemplaar gemakkelijker is, maar dat is niet zo.

Hoe kies je dan de ideale hoepel? Niet op basis van gewicht, maar wel van grootte. ‘Daarvoor kijk je naar je kledingmaat. Heb je maat small, medium of large? Dan is een hoepel van 100 cm perfect voor jou. Heb je een grotere maat, dan ga je best ook voor een grotere hoepel. Mensen denken dat een kleiner exemplaar gemakkelijker is, maar dat is niet zo. Hoe groter de hoepel, hoe gemakkelijker en hoe groter de kans op succes.’

Voordelen en nadelen

Eens je de juiste hoepel hebt gekozen, kan je aan de slag. We weten allemaal dat sporten goed voor je is, maar wat zijn nu precies de lichamelijke voordelen van hoelahoepen? Er zijn er volgens Robin een heleboel!

 • Je conditie verbetert.
 • Je buik-, been- en bilspieren worden sterker.
 • Je doorbloeding versnelt.
 • Je wordt leniger en sterker in je bovenlichaam.
 • Je oefent je coördinatie waardoor je na een tijdje tijdens het hoepelen zelfs kan multitasken.

Maar net als bij andere sporten, schaadt overdaad: ‘Zolang je je gezond verstand gebruikt en naar je lichaam luistert, kan er niet veel misgaan‘, aldus Robin.

In het begin kan je wel spierpijn in je benen en kont hebben, omdat je best krampachtig staat. Later gaat dat soepeler.

Terwijl het vooral belangrijk is om te hoepelen omdat je het leuk vindt, is het natuurlijk interessant om te weten wat je er zoal mee traint. ‘Als je hoopdance doet zoals ik, train je je hele lichaam.’ Als je enkel standaard hoepelt, dus met de hoepel op je heupen, train je je heel je onderlichaam, maar ook je buikspieren. ‘In het begin kan je wel spierpijn in je benen en kont hebben, omdat je best krampachtig staat. Later gaat dat soepeler.’

Naast lichamelijke voordelen, zijn er trouwens nog tal andere voordelen aan verbonden. Een opsomming:

 • Je vindt plezier in bewegen.
 • Je kan het op veel plekken doen.
 • Je hebt er enkel ruimte en een hoepel voor nodig.
 • Het is toegankelijk.
 • Je wordt er blij van.
 • Je kan het met en zonder muziek doen.
 • Het is een soort van meditatie als je je ogen dicht doet.
 • Je kan het alleen doen of in groep.

Niets moet, alles mag

Je weet wat ze zeggen: je bent nooit te oud om te leren, ook niet als het op hoepelen aankomt. ‘Iedereen die kan lopen, kan hoepelen.’ Of er dan één perfecte techniek is om te hoelahoepen? Nee hoor! ‘Je hoeft niet te hoepelen zoals anderen. Iedereen mag z’n eigen stijl creëren. Vind je het leuk om enkel in je middel te hoepelen? Prima! Wil je alleen maar trucjes doen? Ook goed. Dat is het leuke eraan: niets moet, alles mag. Je kan voorwaarts en zijwaarts hoepelen, hoepelen met je niet-favoriete kant voelt ook weer anders. Hoelahoepen rond je knieën, je nek, met je armen erin, rond je schouders... En dan zijn er nog ontelbaar veel off-bodytrucjes. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zelfs na al die jaren hoepelen, kan ik nog bijlange niet alles wat er bestaat’, vertelt Robin.

Je kan voorwaarts en zijwaarts hoepelen, hoepelen met je niet-favoriete kant voelt ook weer anders. Hoelahoepen rond je knieën, je nek, met je armen erin, rond je schouders...

Hoepelen kan intens zijn, zoveel is intussen wel duidelijk. Dan is ook de vraag: moet je langzaamaan opbouwen? ‘Toen ik net begon was ik niet te stoppen en heb ik een uur gehoepeld. En dat is goed gegaan. Je kan het de eerste keren wel voelen, maar daarna went je lichaam eraan. Hou er wel rekening mee dat als het nog niet goed voelt, je best een beetje langzaam aan doet. Zoals ik al eerder zei: luister naar je lichaam.’

Start to hoelahoep

Is je interesse voor hoepelen gewekt? Robin heeft enkele concrete tips om zelf aan de slag te gaan.

 • Koop een goede hoepel.
 • Film jezelf terwijl je aan het oefenen bent.
 • Kijk heel goed naar je houding: hoe is de positie van je schouders? En je heupen? Is je gewicht gelijk verdeeld?
 • Kijk een interessante instructievideo om te zien hoe een ander het doet.
 • Wees lief voor jezelf. Geef jezelf de tijd en de ruimte om het te leren. Word niet boos als het niet lukt. Haal het kind in jezelf naar boven in plaats van perfectionistisch te zijn.
 • Wees niet bang dat anderen je zullen zien.
 • Hoepelen is leuk, dus geniet er gewoon van!
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor meer tips, kan je Robin volgen via @robinhoopnl.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '