Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VRT

'Het hele gezin doet mee met deze uitdaging en wast de haren enkel met water.'

Dieter Coppens geeft tips voor Mei Plasticvrij: ‘Ik was mijn haar niet meer met shampoo’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Dieter Coppens (42) is al voor het derde jaar op rij ambassadeur voor Mei Plasticvrij dat vandaag opnieuw van start gaat. Een maand lang proberen we het gebruik van plastic te verminderen. De presentator geeft alvast een paar handige tips hoe hij en zijn gezin het aanpakken.


Een plastic rietje in onze cocktail, een plastic zak voor onze aankopen in de supermarkt of water uit een plastic flesje. We denken er eigenlijk niet genoeg bij na, maar plastic is nog steeds een gigantisch probleem. Er zwemt bijna meer plastic in zee dan vis en de lucht hangt vol onafbreekbare microplastics die daarna doordringen in de grond en in ons water. De bewustwordingscampagne Mei Plasticvrij probeert daarom ieder jaar in mei zoveel mogelijk mensen ertoe aan te zetten om plasticvrij te leven. Dieter Coppens is voor het derde jaar op rij ambassadeur van het initiatief en hij gaf in de talkshow ‘Vandaag’ enkele handige tips.

Microplastics in shampoo


De presentator riep daarvoor de hulp in van zijn zoon Francis. Zo toont het gezin Coppens dat ze sowieso geen plastic flessen gebruiken, maar herbruikbare exemplaren vullen met kraantjeswater. Ook koffie neemt Dieter in een handige thermos mee naar zijn werk in plaats van onderweg een wegwerpbekertje te kopen. Bij een bezoekje aan de slager hebben ze steevast hun eigen potjes mee zodat de beenhouwer de hesp, salami of preparé niet in papiertjes of plastic potjes moet steken. Ook voor fruit grijpen ze niet terug naar die vervelende plastic zakjes die je toch nooit open krijgt in de supermarkt, maar gebruiken ze herbruikbare zakjes.

Tot zover de tips die velen onder jullie waarschijnlijk ook al zelf toepassen. Een ander advies dat een beetje extremer is, gaat over onze badkamergewoontes of beautyrituelen. Francis verklapt namelijk dat hij zijn haar al bijna een half jaar niet meer wast met shampoo omdat in vele soorten microplastics zitten. ‘Het hele gezin doet mee met deze uitdaging en wast de haren enkel met water’, aldus Dieter tegen Danira. ‘We zitten toch thuis in ons kot, dus we mogen allemaal met een vettige kop rondlopen.’ Als Danira vraagt hoe zijn haar nu ruikt, antwoordt hij al lachend: ‘Gelijk een vossenhol!’ Wat uiteraard een grapje is, maar zijn strijd tegen plastic is dus wel doodserieus.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '