Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Juni = examens!

1 op de 5 studenten grijpt tijdens blok naar medicatie, alcohol of concentratiemiddelen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De maand juni betekent naast zon en sangria op terrasjes helaas ook blok voor de meeste studenten. Examens brengen heel wat stress met zich mee en uit een enquête blijkt nu dat 1 op de 5 studenten naar medicijnen grijpt om die zenuwen onder controle te krijgen.


We hebben er ook voorgestaan, die verdomde juni-examens. Net wanneer jij 200 pagina’s recht, een hele cursus economie en massa’s veel oefeningen statistiek onder de knie moet krijgen, begint de zon volop te schijnen en lopen de terrasjes vol. Grrr, bye bye sociaal leven voor een maandje, want enkel met goede punten heb je een garantie op drie maanden zorgeloos genieten van een welverdiende vakantie.

Dat is een serieuze druk op de schouders, dus het is dan ook logisch dat studenten tijdens deze examenperiode meer gestresseerd zijn. De Nationale Stressenquête uitgevoerd door Omnivit ging na hoe die stress zich vertaalt en hoe studenten nu precies omgaan met die zenuwen. Uit het onderzoek bij 500 Belgische studenten blijkt dat ze in hun dagelijkse leven een gemiddeld stressniveau van 5,4 op 10 hebben. Tijdens de blok stijgt dat niveau naar maar liefst 7,3. De meest ijverige studenten ervaren ook de meeste stress. Zo hebben diegenen die het hardst studeren een stressniveau van 7,9 op 10 in vergelijking met een kleine 6,5 van jongeren die er eigenlijk weinig voor doen.

Slechtgezind en geïrriteerd


Het valt op dat eigenlijk zo goed als alle studenten klachten ervaren als gevolg van die stress. Een veelvoorkomende klacht is bijvoorbeeld een gebrek aan slaap. Terwijl de meeste studenten voor een examen gemiddeld zo’n 6,7 uur slapen, blijkt toch dat 1 op de 4 vlak voor D-day een nachtje doordoet. Hogeschoolstudenten doen dit met 38 % vaker dan universiteitsstudenten met 22 %. Een ander gevolg is faalangst. Bij sommigen wordt de stress hen te veel en beslissen ze het examen gewoonweg niet mee te doen. Ook hier scoren hogeschoolstudenten met 23 % weer hoger dan universiteitsstudenten met amper 7 %.

Stress doet ook geen goede zaken voor je humeur. 44 % van de studenten zegt dat ze tijdens de examenperiode slechtgezind rondlopen en heel snel geïrriteerd zijn. Dat leidt zelfs tot spanningen binnen het gezin. Andere klachten als gevolg van stress zijn concentratieproblemen (53 %), constant moe zijn (51 %), huilbuien (37 %), maagklachten (26 %) en paniekaanvallen (26 %).

Zenuwen indijken


Om met die stress om te gaan, doen studenten beroep op tal van middelen. Een grote bron van steun zijn de ouders. 73 % vertelt dat hun mama en papa een grote bron van steun vormen in die moeilijke tijden. Ook sporten (48 %), het bekijken van series of films (41 %), muziek spelen of luisteren (37 %), buiten ontspannen (38 %) of zelfs thee drinken (11 %) blijken goede manieren om die zenuwen in te dijken. Helaas grijpt ook 1 op de 5 naar zware middelen zoals medicatie, alcohol of concentratiemiddelen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '