Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Laat je deze zomer onderdompelen in meer dan 500 geweldige én maatschappelijk relevante cartoons.

Sterke vrouwen staan centraal op 62ste Cartoonfestival in Knokke

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het 62ste Cartoonfestival gaat opnieuw door in Knokke-Heist en dit keer staat het maatschappelijke thema ‘Echt?’ centraal. Hoofdzakelijk vrouwelijke cartoonisten laten met meer dan 500 geweldige illustraties zien wat echtheid betekent voor vrouwen.

Wie nog een toffe activiteit zoekt voor deze zomer, kan vanaf morgen 8 juli tot en met zondag 27 augustus afzakken naar de zee en meer bepaald naar Knokke-Heist. In de mondaine badstad vindt de 62ste editie van het Cartoonfestival plaats en het belooft er eentje te worden dat je niet wil missen! De rode draad is ‘Echt?’, want in onze maatschappij is het niet altijd meer zo duidelijk wat nog echt is en wat niet. Denk maar aan fake news, deepfake-technologie en Instagramfilters.

Er is zelfs een serie die zich afspeelt in de populaire badstad: TEASER: een zoektocht naar vriendschap, liefde en identiteit in ‘Knokke off’

Censuur en doodsbedreigingen

Verschillende cartoonisten, hoofdzakelijk vrouwen, laten met hun werk zien wat echtheid betekent, vooral voor vrouwen. Je kan meer dan vijfhonderd geweldige cartoons bewonderen die dieper ingaan op hoe moeilijk het soms is als vrouw om echt te zijn, of de vrouwen in de reclames die in ons strot worden geduwd wel echt zijn en of we als vrouw wel echt onze ongezouten mening kwijt kunnen in deze samenleving.

Het Cartoonfestival slaat dit jaar bovendien de handen in elkaar met Draw For Change, een zesdelige documentaire-animatieserie die een blik werpt op de meest prangende problemen waarmee vrouwen vandaag de dag wereldwijd te maken hebben. Thema’s zoals femicide, gender gerelateerd geweld, representatie en persvrijheid komen aan bod. De illustratoren kregen al te maken met censuur en zelfs doodsbedreigingen, maar dat stopt hen niet om verder te werken én om te vechten voor het veranderen van de samenleving.

Internationale en nationale namen

Je kan het werk van heel wat internationale cartoonisten aanschouwen uit onder meer Egypte, Rusland, Syrië, Mexico, India en Amerika. Maar ook heel wat toppers uit ons Belgenlandje tekenen present zoals Floor Denil, Niet Nu Laura en Planet Prudence. De Vlaamse cartooniste en stripauteur Inge Heremans aka Ilah is de gastvrouw die alles in goede banen zal leiden.

Het Cartoonfestival waar frivole meisjes, krachtige vrouwen en alles daartussen centraal staan, vindt plaats van zaterdag 8 juli tot en met zondag 27 augustus in Cultuurcentrum Scharpoord, op het Maxim Willemspad in Knokke-Heist. De toegang is volledig gratis. Meer informatie vind je op de website van de stad.

Meer hotspots die je sowieso een bezoekje wil brengen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '