Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Youtube: Beyoncé

In de clip, die vandaag nog steeds bijzonder actueel is, stelt ze discriminatie en politiegeweld aan de kaak.

Videoclip van Beyoncés nummer ‘Formation’ uitgeroepen tot beste muziekvideo aller tijden

Jolien Meremans

Beyoncé schrijft alweer geschiedenis. ‘s Werelds populairste muziekblad Rolling Stone riep een van haar videoclips namelijk uit tot beste clip aller tijden.


MTV viert zijn veertigste (!) verjaardag. De televisiezender zendt – naast sappige programma’s als ‘Ex on the Beach’, ‘Are You The One’ en ‘Teen Mom’ – al jaar en dag muziekvideo’s uit en is een van de belangrijkste redenen waarom artiesten anno 2021 nog steeds zoveel belang hechten aan een videoclip. Om die verjaardag te vieren, publiceerde het muziekblad Rolling Stone een top 100 van de beste muziekvideo’s aller tijden.

En die lijst wordt vooral gedomineerd door de absolute top van de muziekwereld. Denk aan onder anderen Sinéad O’Connor met ‘Nothing Compares 2 U’, Queen met ‘Bohemian Rhapsody’, Radiohead met ‘Just’, Lady Gaga met ‘Bad Romance’ en U2 met ‘One’. De top tien wordt ingepalmd door kleppers als Guns N’ Roses, Johnny Cash, Madonna en… Beyoncé. Die laatste staat zelfs op de eerste plaats.

Discriminatie en politiegeweld


Queen B’s clip van ‘Formation’ werd door het blad uitgeroepen tot beste videoclip aller tijden. De video werd geregisseerd door Melina Matsoukas en in 2016 gepubliceerd. In de clip stelt Queen B discriminatie en politiegeweld aan de kaak. Zo komen de woorden ‘Stop shooting us’ in beeld en zingt ze op een zinkende politieauto. ‘Formation’ was het openingsnummer van haar The Formation World Tour én ze bracht het nummer als een politiek statement tijdens de Super Bowl 50 halftime-show in 2016.

Ondanks dat de videoclip van ‘Formation’ helaas ook heel wat negatieve commentaar uitlokte (lees: Queen B werd ervan beschuldigd boodschappen tegen de politie te verspreiden) sleepte Beyoncé er toch enkele prijzen mee in de wacht, waaronder een Grammy voor Best Music Video en zes (!) awards tijdens de MTV Video Music Awards. Billboard riep de videoclip al uit tot beste clip van de jaren 10, en daar doet Rolling Stone nu dus nog en schepje bovenop. Wist je trouwens de clip al meer dan 253 (!) miljoen keer werd bekeken? Hoog tijd om ‘m nog eens te zien, dus!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '