Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Ikea

Volgens de Zweedse woonketen heeft de plantdog de textuur, smaak én look van vlees. Snel testen dus!

OH YES: Ikea lanceert de plantdog, een plantaardige hotdog die proeft als vlees

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Voor veganisten is een bezoekje aan Ikea plots véél interessanter geworden. Drie jaar na de introductie van de plantaardige ‘gehaktballetjes’ lanceert de Zweedse woonketen nu ook een veganistische variant van z’n befaamde hotdog. Maak kennis met de plantdog.

Het lijkt op een hotdog, het smaakt als een hotdog en het ‘knakt’ zelfs als een hotdog – maar het is er geen. Naar eigen zeggen werkte Ikea jarenlang aan de plantdog, een plantaardig alternatief voor hotdogliefhebbers. En die liefhebbers zijn met velen: Ikea verkoopt in België jaarlijks meer dan 2,2 miljoen (!) hotdogs. Met de plantdog wil IKEA z’n klanten tonen dat een even lekker maar gezonder en milieuvriendelijk alternatief mogelijk is.

Textuur, smaak en look van vlees

De plantdog heeft de textuur, smaak en look van vlees, maar is 100% plantaardig. Het recept bestaat uit een mix van appels, zoete aardappelen en uien, met rijst als bron van eiwitten en een kruidenmengsel voor de typisch rokerige smaak. De plantdog is ook een gezonder alternatief: het bevat minder zout, suiker en verzadigd vet en heeft een hoger vezelgehalte dan de klassieke hotdog.

De plantdog bevat minder zout, suiker en verzadigd vet en heeft een hoger vezelgehalte dan de klassieke hotdog.

Dit milieuvriendelijker alternatief voor vlees past binnen de strategie IKEA om zijn impact op het milieu te verminderen en milieubewuste consumptie aan te moedigen bij zijn klanten. De prijs van de plantdog speelt daar ook een rol in: de plantdog kost € 0,75, waarmee het meteen de meest betaalbare op de markt is, en de helft goedkoper dan het vleesalternatief (€ 1,50).

De plantdog bestaat uit een mix van appels, zoete aardappelen en uien, met rijst als bron van eiwitten en een kruidenmengsel. © Ikea

In 2018 introduceerde Ikea de vegetarische hotdog op basis van boerenkool, rode linzen, wortels en gember. Twee jaar later volgde een plantaardig alternatief voor z’n Zweedse gehaktballetjes (ook gekend als köttbullar), gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel.

Ikea’s nieuwste innovatie, de plantdog, is vanaf nu verkrijgbaar in de bistro’s van zijn acht Belgische vestigingen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '