Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Van hun favoriete kleurenpalet tot de kunst aan hun muren.

INSPIRATIE: 9 tijdloze decoratietips om te stelen van onze favoriete Parisiennes

Van hun kapsel tot hun garderobe: als het op stijlgevoel aankomt, zijn Parisiennes onze go-to inspiratiebron. Ben je volop je stek aan het (her)inrichten en kan je woonst wel wat Parijse flair gebruiken? Wij verzamelden negen decoratietips om te kopiëren van onze favoriete Franse Instagrambloggers.

1. Beken kleur (maar hou het subtiel)


De Fransen zijn niet bang van kleur, maar verkiezen zachte, neutrale tinten boven knalkleuren voor de basisinrichting van hun woonst. Denk: olijfgroen, taupe, oudroze, mauve, karamel,…

Wat accessoires betreft, kunnen felle tinten, zoals een kobaltblauwe vaas of een sierkussen met een drukke print, dan weer wel. Maar dan nog houden ze het graag subtiel met maar een à twee accenten.

2. Layer up


Hoewel ze zweren bij de leuze ‘less is more‘, kunnen Parisiennes een eclectisch, gelaagd interieur best smaken. Meubels in onbehandeld hout of waarvan de verf hier en daar afgebladderd is in combinatie met bohemian toetsen zoals een vintage Perzisch tapijt en een fluwelen zetel of fauteuil zijn vaak gezien in de Franse hoofdstad.

Je wil een mix van verschillende periodes en stijlen hebben die mooi bij elkaar passen. Maar als je te fel je best doet, heb je het punt gemist. Hou het luchtig en nonchalant.

3. Marmer is key


Een Parijse woning is niet compleet zonder marmeren schouw, die vaak wordt volgestouwd met boeken, kaarsen, vazen, lampen, you name it.

In België zijn die uiteraard iets dunner gezaaid. Maar niets houd je tegen om van een marmeren eettafel of salontafel uit travertijn dé pièce de résistance van je stek te maken.

4. Trop is te veel


In Parijs zijn appartementen standaard gezegend met sierlijsten, hoge plafonds, marmeren schouwen en prachtige parketvloeren. De Fransen eren deze authentieke elementen door de muren en plafonds simpelweg wit te verven en niet overboard te gaan met (foto)lijsten en andere wanddecoratie.

Zeker in de slaapkamer verkiezen ze een blank canvas, zodat ze er helemaal tot rust kunnen komen. Van de muren tot de lakens: wit is hun color of choice. Planten – maximum een à twee – zorgen voor zuurstof en een groene toets, en een spiegel – geen hangende, wel een staande – creëert een ruimer gevoel.

5. Booknerds, rejoice!


Boeken, en dan bedoelen we stapels en stapels, zijn net zozeer een statement van literaire als decoratieve ambitie. En hoewel koffietafelboeken altijd mooi zijn om naar te kijken, is een Parijs interieur pas echt compleet met een verzameling vergeelde en gekreukte romans. Vergeet niet: als je bibliotheek geen titels van Simone de Beauvoir en Charles Baudelaire bevat, ben je fout bezig.

7. Les fleurs séchées


Droogbloemen, minstens twee boeketten, zijn een vaste waarde in een Parijse woonst. Net als verse bloemen. Planten zijn duidelijk minder populair bij onze zuiderburen. Excuses aan zij met groene vingers onder ons!

8. Light my fire


De kaarsenhype is real, maar in Parijs zijn ze altijd al verzot geweest op kaarsen. Ze houden het niet bij een stuk of drie, maar gaan graag all out met een schouw vol uit de kluiten gewassen kaarsen in verschillende formaten of een dressoir met een stuk of twintig dinerkaarsen in minimalistische kandelaars. Op haar nachtkastje heeft de Parisienne steevast een geurkaars branden. Onthoud alleen dat, welk type kaars je ook kiest, ze wit moet zijn.

9. Art = life


Kunst is een must. Dat kan gaan van een potloodschets of een reproductie van een grote Franse schilder à la Monet tot zwart-wit foto’s of een stilleven van een boeket bloemen.

Hier kan je spelen met kleur en zoveel artistieke stijlen mixen als je wil, maar blijf weg van pop art.

Nog meer interieurinspiratie: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '