Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Los Muertos Crew via Pexels

Van hoe je een speech schrijft tot welke items er op De Grote Dag zeker in je handtas moeten zitten.

HERE COMES THE BRIDESMAID: met deze tips word jij het beste bruidsmeisje ever

De redactie

Wauw, je vriendin gaat trouwen! En natuurlijk word jij haar bruidsmeisje. Wij geven je tips, zodat je zonder stress of stommiteiten de grote dag doorkomt. 

Daar komt de bruid… én daar komt haar geweldige bruidsmeisje! Voor je vriendin zijn de maanden voor the big day een heel spannende tijd, en voor jou eigenlijk ook. In de Verenigde Staten is het al langer de gewoonte om één of een hele reeks bruidsmeisjes uit te kiezen, bij ons wordt die rol meestal vervuld door de getuige. Geef toe, zelfs jij kan wat schattigheid betreft niet op tegen haar nichtjes en neefjes in minibruidsjurkjes en dito smokings. Met bloemen hoef je niet te strooien, en voor de ringen zal ze waarschijnlijk ook zo’n cutie inschakelen.

Jouw taak? De bruid in de dagen, weken, maanden voor de grote dag steunen op alle fronten. En... ervoor zorgen dat ze geen bridezilla wordt.

Jouw taak? Op de dag zelf je handtekening zetten als de burgemeester daarom vraagt – vergeet je ID-kaart niet! – en haar in de dagen, weken, maanden vooraf steunen op alle fronten. Alleen jij kan ervoor zorgen dat ze geen bridezilla wordt. Vraagt ze om een lijstje Michelinsterwaardige traiteurs te maken? Check! Zou ze graag hebben dat je haar schoonmoeder op afstand houdt? Dubbelcheck. Wil ze graag dat je meegaat om haar bruidsjurk te kiezen? Euhm, driedubbel-en-dik check!

In de sacoche

Hoe goed je ook voorbereid bent, er kán iets mislopen. Daarom heb je best altijd deze spulletjes in je stylish oversized tas zitten:

 • Naaispulletjes: al kan jij geen gesprongen bandje naaien, iemand op het feest kan dat vast wel. Ook een schaar is altijd handig.
 • Minimake-uptas: concealer, poeder, lippenstift (die van de bruid!), mascara... een kleine touch-up kan nooit kwaad. En dat geldt ook voor haar ongetwijfeld geweldige kapsel: vergeet de borstel, haarlak en speldjes niet.
 • Pleisters + pijnstillers: niets zo pijnlijk als dansen met een blaar op je voet. Of tientallen mensen met een grote glimlach begroeten als je knallende spanningshoofdpijn hebt.
 • Teenslippers: zoek een paar leuke flipflops – met ‘Just Married’ erop bijvoorbeeld – als presentje voor de bruid. Ze zal je dankbaar zijn!
 • Zakdoeken: zakdoeken, zakdoeken en nóg zakdoeken. Voor de bruid en voor jou, want ja, het is toch wel een emotioneel moment, je vriendinnetje zien trouwen.

bruidsmeisje

Check one, two, three

Traditie wil dat de getuige van de bruidegom een speech geeft, maar geloof ons: je vriendin zal het zo fijn vinden als jij ook even het woord neemt. Dat is niet – we herhalen – níét het moment om de gênantst momenten uit jullie vriendschap boven te halen. Natuurlijk mag er hier en daar een grapje in zitten, maar het moet leuk blijven, hé. Haar ouders en nieuwbakken schoonouders hebben echt geen boodschap aan het hele relaas van jullie beschonken jeugdzonden.

Over glaasjes te veel gesproken: een coupe champagne is goed voor de zenuwen, maar giet voor je speech niet de hele fles naar binnen. Het is de bedoeling dat je een béétje verstaanbaar bent. Hou het persoonlijk en eindig met een lief woordje: traantjes en applaus gegarandeerd!

Ben je echt geen speecher? Verras haar dan met een bijzonder filmpje, een klassieke-maar-altijd-goed-fotocollage, een tombola waarbij de gelote gasten een taakje voor het koppel moeten uitvoeren of misschien een flash mob op jullie favoriete liedje. De gouden regel? Hou het kort! Het is niet de bedoeling dat je de gasten een halfuur entertaint – snurk!

Speechstress? Flaircolumniste Nele gidst je hier in 10 stappen naar de perfecte huwelijksspeech.

bruidsmeisje

Hou het vrijgezellig

Een absolute noodzaak om op te warmen voor de grote dag: een fantastische vrijgezellendag en -nacht! Wat jullie precies doen, dat moet jij samen met een select groepje vriendinnen uitmaken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Pottenbakken lijkt ons niet meteen veelbelovend, maar paaldansen is misschien ook niet helemaal geschikt als je vriendin aan de preutse kant is.

Denk vooral aan wat zíj wil. Is ze sportief? Dan kan een fietstocht haar plezier doen. Houdt ze van dansen? Misschien is een workshop burlesk wel iets voor jullie. Droomt ze van een modellencarrière? Organiseer een shoot. Wat de traditionele drinken-seks-gore-opdrachtjes betreft: die zijn geen must. Zelfs een mannelijke stripper hoeft niet, tenzij dat jullie ding is natuurlijk.

Zorg dat de hele dag een verrassing is, maar vraag haar wél een gastenlijstje. Hoe pijnlijk zou het zijn om een van haar schoonzusjes of oude studievriendinnen te vergeten... Nog een ‘best bridesmaid ever’-tip: maak een fotoboek van de vrijgezellendag. Schrap té beschamende foto’s – die passen perfect op een secret memory stick – en zet de rest in een even hilarisch als geweldig en ontroerend boek.

bruidsmeisje

Say yes to the ugly dress en andere tips

 • Laat haar razen... Is ze tijdens de voorbereidingen even een totale b*tch, so be it, hoe zou je zelf zijn als je weet dat je je binnenkort zal binden. Aan één man of vrouw. Voor altijd.
 • Kom. Op. Tijd. Hebben jullie voor de trouw afgesproken thuis, bij de kapper of in het gemeentehuis? Maakt niet uit, zolang je het uur maar niet uit het oog verliest. Het laatste wat ze nu nodig heeft, is een vermist bruidsmeisje.
 • Tover een smile op haar gezicht. Begin de grote dag met een relaxt ontbijtje – bubbels, anyone? – en de toon is gezet. Heeft ze het later toch even moeilijk? Entertain haar met inside jokes en hou een reeks kattenfilmpjes klaar op je smartphone voor écht lastige momenten. O, dreigt er een regenbui en bijbehorende traantjes – ‘De foto’s!’ – vertel haar dan dat regen op je huwelijk geluk brengt. Het is nog waar ook.
 • Zorg dat ze iets eet. In alle opwinding zou ze dat weleens kunnen vergeten. Lepel bij de receptie desnoods zelf enkele hapjes in haar mond en herinner haar er bij het dessertbuffet aan hoe graag ze chocolade eet. Om te dansen, dansen, dansen heeft ze wel wat energie nodig!
 • Zorg dat het gooien van het boeket een beetje beschaafd verloopt. Het zou niet de eerste keer zijn dat een enthousiaste single een concurrente onderuithaalt met een rugbytackle. En zet jezelf in het midden, succes verzekerd.
 • Klaag niet over de dresscode. De laatste jaren willen meer en meer bruidjes terug naar die traditie van een hele reeks bruidsmeisjes in dezelfde jurkjes. Hou je niet van strapless, staat blauw je niet wauw en vind je die bloem in je haar maar niks? Even slikken, het is háár dag.
 • Ga mee naar het toilet. Jullie kennen elkaar al zó lang, een opgave is dat niet. Zo’n bruidsjurk met sleep is niet altijd makkelijk aan en uit te krijgen voor een boodschapje.
 • Hou het veilig. Vraag je vriendin en haar hubby/wifey-to-be vooraf al eens hoe ze thuis raken na het feest. Speel bobette (of zorg voor een andere responsible driver), regel een taxi of boek allemaal samen een B&B in de buurt.
 • Have fun! Vergeet vooral niet dat het huwelijk één groot feest is. Je vriendin viert de verbintenis met haar man/vrouw, maar doet dat wel met jullie. Bovenal wil ze een geweldig feest, waarover iedereen nog lang zal napraten. Dus trek je dansschoenen aan en maak er the best party ever van!

bruidsmeisje

Warm welkom

Trommel je mede-bruidsmeisjes op en bezorg je vriendin en haar kersverse echtgenoot de mooiste thuiskomst ooit! En neen, we bedoelen niet dat je hun stekje op de avond van de trouw moet trashen. Laat de rollen wc-papier, de pakken bubble wrap, de dozen kleefbriefjes, de onuitgenodigde huisdieren, het vreselijke jeukpoeder, de lege bakken bier en co maar achterwege – ja, we spreken uit ervaring. Ga voor een warm welkom na hun huwelijksreis: voorzie een bijzonder ontbijtje, zet bloemen op tafel, laat alvast wat foto’s afdrukken, hang een spandoek op of overdonder hen met ballonnen. Jetlag of niet: ze voelen zich meteen weer home sweet home.

bruidsmeisje

En ze leefden nog lang... en gelukkig!

Wat een druk op jouw schouders. Als getuige is het ook jouw taak om er later voor te zorgen dat het huwelijk blijft duren... forever & ever. Eigenlijk komt het hierop neer: neem je vriendin na het trouwfeest gewoon nog vaak genoeg mee uit, dat houdt de spanning in haar relatie. En laat haar af en toe haar beklag doen over die vreselijke-man/vrouw-van-haar-die-ze-stiekem-doodgraag-ziet. Eruit is eruit, en dan kust ze haar partner des te inniger als ze weer thuis is.

bruidsmeisje
Tekst: Barbara De Coninck

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '