Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Redactrice en boekenwurm Annelies to the rescue!

Fan van ‘The Handmaid’s Tale’? Dan wil je deze boeken lezen

Annelies Hart

Voor een nieuwe look kan je naar een stylist. Met een nieuw kapsel weet je kapper wel raad. Maar naar wie ga je als je een goed boek zoekt? Juist: een boekenwurm. Redactrice Annelies (25) verslindt boeken en tipt leesvoer aan de hand van populaire lectuur. Vandaag: ‘The Handmaid’s Tale’ van Margaret Atwood.

Er is (bijna) niemand die nog nooit van ‘The Handmaid’s Tale’ heeft gehoord, maar eigenlijk vooral omwille van de uiterst succesvolle serie waarvan fans al vijf seizoenen hebben kunnen bingen sinds 2017. Het grootste bewijs van het feit dat ik een boeken- en geen seriemens ben, is dat ik nog geen vijf minuten van de serie heb gezien. Toch ben ik helemaal mee met de hype en dat is dankzij de boeken van Margaret Atwood, die het verhaal vakkundig uit haar duim heeft gezogen in 1985 en er sindsdien meerdere prijzen voor heeft gekregen.

Als je dit goed vindt...

In ‘The Handmaid’s Tale’, of in het Nederlands ‘Het verhaal van de dienstmaagd’, heeft binnen de grenzen van de Verenigde Staten een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der ‘Dienstmaagden’, die slechts één doel heeft: zich voortplanten. Alleen ’s nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip ‘liefde’. In een sobere stijl, die afwisselend koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor reflecteert, legt Vanfred het zwarte hart bloot dat schuilgaat achter de kalme façade van een reactionair establishment. Een regime dat bepaalde stemmingen in onze maatschappij tot een even logische als huiveringwekkende conclusie doordrijft: is dat een futuristisch schrikbeeld, of de ware nabije toekomst van Amerika? 

Dit huiveringwekkende boek greep me, zoals de serie bij zovelen ook doet, meteen aan. Niet enkel omdat het zo goed geschreven is en een akelig alternatieve wereld aan het licht brengt, maar vooral omdat het zo echt voelde. De strijd om de beslissingsrecht over je eigen lichaam wordt vandaag nog steeds gevoerd en daardoor lijken de gruwelijkheden die de dienstmaagden moeten doorstaan in dit boek helemaal niet zo ver-van-mijn-bed als je zou willen. Daarnaast weet Atwood je binnen te halen met haar intrigerende en veelzijdige personages, die je met elke pagina iets beter leert kennen.

... probeer dan deze eens

De testamenten – Margaret Atwood

De testamenten - Margaret Atwood

De testamenten – Margaret Atwood

€ 15  –  Prometheus

Waarover gaat het? Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen. Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven.

Bestel hier

November – Thomas Olde Heuvelt

November - Thomas Olde Heuvelt

November – Thomas Olde Heuvelt

€ 22,99  –  Boekerij

Waarover gaat het? Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug... maar wel tegen een prijs.

Bestel hier

The Hunger Games – Suzanne Collins

The Hunger Games - Suzanne Collins

The Hunger Games – Suzanne Collins

€ 10,99  –  van Goor

Waarover gaat het? Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot...

Bestel hier

De maddAddam-trilogie – Margaret Atwood

De maddAddam-trilogie - Margaret Atwood

De maddAddam-trilogie – Margaret Atwood

€ 45,10  –  Prometheus

Waarover gaat het? In Margaret Atwoods MaddAddam-trilogie wordt een wereld beschreven die even futuristisch als angstaanjagend dichtbij is. In drie beklemmende romans wordt de lezer meegezogen in een postapocalyptische samenleving. Maar binnen het schrikbeeld en de gevolgen van allesverwoestende golven en ziektes maakt Atwood met haar schrijfstijl evenveel ruimte voor humor, en lijken liefde en hoop nooit helemaal vergaan. Door de huidige maatschappij een kritische spiegel voor te houden maakt Atwood haar trilogie nu relevanter dan ooit. Wereldwijd werden de losstaande delen ‘Oryx en Crake’, ‘Het jaar van de vloed’ en ‘MaddAddam’ geprezen. Een absolute aanrader!

Bestel hier

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '