Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Redactrice en boekenwurm Annelies to the rescue!

Fan van ‘Middernachtbibliotheek’? Dan wil je deze boeken ook lezen

Annelies Hart

Voor een nieuwe look kan je naar een stylist. Met een nieuw kapsel weet je kapper wel raad. Maar naar wie ga je als je een goed boek zoekt? Juist: een boekenwurm. Redactrice Annelies (25) verslindt boeken en tipt leesvoer aan de hand van populaire lectuur. Vandaag: ‘Middernachtbibliotheek’ van Matt Haig.

Twee jaar geleden kwam ‘Middernachtbibliotheek’ uit en de wereld, of althans de lezers onder ons, waren er meteen van in de ban. Je kon door geen enkele Bookstagram- of Booktokpagina scrollen zonder het boek van Matt Haig tegen te komen. En met reden: het boek kreeg de Goodreads Choice Award voor beste fictie in 2020 en belandde een jaar later op de shortlist voor de British Book Award in dezelfde categorie.

Als je dit goed vindt...

Het verhaal neemt je mee in het leven van Nora, die wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt en daardoor iedereen teleurstelt. Tot ze, door iets wat haar allerlaatste slechte keuze had moeten zijn, in de Middernachtbibliotheek terechtkomt. Het is een plek die zich exact tussen leven en dood bevindt en barst van de boeken waarin potentiële levens van Nora beschreven staan. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Matt Haig weet met dit boek precies hoe hij een inspirerende en diepzinnige boodschap kan overbrengen door middel van een magisch verhaal. Hoofdredactrice Eva schreef erover in de #Flairbookclub: ‘Dit boek is fictie, maar heeft net zo goed de kracht om je leven te veranderen als gelijk welke psychologische of filosofische non-fictie’, en dat kan ik helemaal beamen. Vind je ‘Middernachtbibliotheek’ ook helemaal het einde? Dan kunnen deze boeken je zeker ook bekoren.

... probeer dan deze eens

Voordat de koffie koud wordt – Toshikazu Kawaguchi

Voordat de koffie koud wordt - Toshikazu Kawaguchi

Voordat de koffie koud wordt – Toshikazu Kawaguchi

€ 20,99  –  J.M. Meulenhoff

Waarover gaat het? In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Maar de reis naar het verleden is niet zonder risico: de gasten moeten naar het heden terugkeren voordat hun kopje koffie koud geworden is.

Bestel hier

Het eeuwige leven – Matt Haig

Het eeuwige leven - Matt Haig

Het eeuwige leven – Matt Haig

€ 21,99  –  Lebowski

Waarover gaat het? De 41-jarige geschiedenisleraar Tom Hazard ziet eruit als een normale man, maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest, heeft alles meegemaakt, is talloze malen van identiteit veranderd. Hij wil nu vooral een gewoon leven, net als ieder ander. Hij mag alleen niet verliefd worden... Het eeuwige leven is een bitterzoet verhaal over identiteit, over de onvermijdelijkheid van veranderingen en over de tijd die het kost om te leren hoe te leven.

Bestel hier

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Het onzichtbare leven van Addie LaRue - V.E. Schwab

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

€ 20,99  –  Boekerij

Waarover gaat het? Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Tot ze op een dag een boekhandel binnenstapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Het is trouwens mijn favoriete boek van 2022. Je leest er hier meer over. 

Bestel hier

De onsterfelijken – Chloe Benjamin

De onsterfelijken - Chloe Benjamin

De onsterfelijken – Chloe Benjamin

€ 15,99  –  J.M. Meulenhoff

Waarover gaat het? New York, 1969. De broers en zussen Gold krijgen als kind hun sterfdatum te horen van een helderziende. De voorspelling heeft grote gevolgen voor hen in de vijftig jaar die volgen en alle vier proberen ze op eigen wijze het lot te bezweren: oogappel Simon vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in het San Francisco van de jaren tachtig. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Oudste zoon Daniel zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend aan het lot te kunnen ontkomen. En de serieuze Varya probeert de grens tussen de wetenschap en onsterfelijkheid te breken. ‘De onsterfelijken’ is een prachtige ode aan de onontkoombare kracht van verhalen en van familiebanden.

Bestel hier

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '