Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Het perfecte avondje uit voor de boekenwurmen met een druk leven.

UITGETEST: Redactrice Annelies ging een uur lang slow readen

Annelies Hart

Slow cooking, slow traveling en zelfs slow living: alles wat een beetje hip is, lijkt traag te moeten gaan. Een nieuwe additie aan dat lijstje is slow reading en die trend klonk bij redactrice en boekenwurm Annelies (24) als muziek in de oren.

De term slow reading kwam me, tot mijn eigen verbazing, pas erg recent ter ore. Als fervente lezer ben ik nochtans meermaals per maand te vinden in mijn favoriete boekenwinkel in Leuven, waar ze deze herfst voor het eerst sinds corona opnieuw aan slow reading doen.

Een beetje opzoekwerk leerde mij dat het concept eigenlijk al veel langer bestaat. Lotte De Snijder was diegene die het ‘traag lezen’ van Nieuw-Zeeland naar België haalde. ‘De regels zijn heel simpel: je neemt een boek mee waar je je in wil verdiepen, installeert je gezellig in een zeteltje, zet je gsm uit of op stil en de winkel wordt muisstil gemaakt. Door een setting te creëren zonder afleiding, kan je je echt concentreren. Ik ben er zelf mee gestart omdat ik in een leesdip zat. Door de drukte van mijn job en de afleiding thuis, kwam ik gewoon niet meer aan lezen toe. Me verdiepen in een goed boek bleef dus beperkt tot die paar vakanties per jaar. Slow reading bracht mij helemaal terug naar de essentie van lezen. Thuis kan je net zo goed een leesafspraak met jezelf inplannen, maar op locatie en in gezelschap lukt het toch net iets beter. Die gedeelde stilte vind ik telkens weer zo krachtig. Het maakt je leeservaring zo intens.’

Thuis kan je net zo goed een leesafspraak met jezelf inplannen, maar op locatie en in gezelschap lukt het toch net iets beter. Die gedeelde stilte vind ik telkens weer zo krachtig.

Lotte De Snijder

Ik herkende me meteen in Lottes verhaal. Die leesdip heeft bij mij namelijk ettelijke jaren geduurd. Na een kindertijd met de neus in de boeken, stopte ik met lezen toen ik ongeveer zestien was. Pas vijf jaar later kon een boek me weer voor het eerst echt vastgrijpen en sinds een jaar kan ik zeggen dat ik opnieuw het ene na het andere verslind. Weliswaar met Instagrampauzes tussen elk hoofdstuk, een blik op elke mail die mijn scherm oplicht en een volle wasmand in de hoek van de living die dringend geplooid moet worden. Echt slow readen, is dat niet.  

Gedeelde stilte

Donderdagavond stond ik dus om iets voor 18u, met ‘Kruispunt’ van Jonathan Franzen onder de arm, klaar om me onder te dompelen in die mythische gedeelde stilte waar Lotte het over had. Een beetje zenuwachtig was ik wel, want wat als ik me niet het hele uur lang zou kunnen focussen? Of een belangrijke werkmail zou missen?

De regels waren echter duidelijk en om aan te tonen dat ik me helemaal wilde overgeven aan het concept, ging de telefoon resoluut uit. Net als de muziek trouwens, het moment dat aangaf dat we eraan begonnen waren. Het duurde enkele bladzijden voor ik in de flow geraakte, maar eens het moment waar was, begreep ik helemaal wat Lotte bedoelde met ‘intens lezen’.

Resetknop

Het klinkt natuurlijk lekker cliché, de zoveelste slow hype, maar deze heeft me echt overtuigd. Zelfs het ietwat langdradige stuk waar ik net aan zat, voelde niet als een opgave omdat ik mijn tijd op dat moment enkel en alleen aan het boek kon wijden. Die 60 minuten vlogen voorbij en ik had er gerust nog wat langer willen zitten. Mijn leesgenoten waarschijnlijk ook, want nadat de muziek terug aansprong, duurde het nog enkele minuten voor er weer geroezemoes door de boekenwinkel weerklonk.

Terug thuisgekomen voelde ik me ontzettend relaxed, alsof iemand eindelijk de resetknop van mijn brein had gevonden. De intentie was er dus, maar uiteindelijk heb ik me toch maar overgegeven aan die volle wasmand, in plaats van het slow readen in mijn eigen zetel verder te zetten. Maar mij zien ze de volgende keer zeker en vast terug.  

Op de website van Slow Reading Leuven vind je meer info over de volgende leesevenementen in Barboek.

Ook in Antwerpen kan je aan Slow Reading doen, meer info daarover op de Instagrampagina.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '