Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Chloë Foubert - Belga

Riley schreef het twintig jaar geleden, maar het verhaal haalde nooit de boekenplanken wegens het (delicate) onderwerp.

‘De liefdesbrief’ is geen klassieke Lucinda Riley, maar wel de spannendste ooit

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Yes, het is tijd voor een gloednieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt één van onze redactrices je een van haar must-reads. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen en waarvan je niet wil dat ze eindigen. Moderedactrice Chloë dook de afgelopen week met haar neus in ‘De liefdesbrief’, het laatste werk van bestsellerauteur Lucinda Riley.

Waarover gaat ‘De liefdesbrief’?

Hoewel de jonge journaliste Joanna net gedumpt en snipverkouden is, gaat ze toch plichtsbewust naar de uitvaart van de wereldberoemde acteur Sir James Harrison. Daar moet ze namelijk verslag uitbrengen: van de emotionele speech van zijn kleindochter Zoe over de bekende gezichten die er hun medeleven komen betuigen. Haar opdracht wordt echter verstoord wanneer een oud vrouwtje dat naast haar in de kerk zit plots onwel wordt. Ze besluit haar veilig naar huis te begeleiden, een beslissing die haar hele leven overhoop gooit.

Na de begrafenis ontvangt ze namelijk een mysterieuze brief van de vrouw, met aanwijzingen die naar een explosief geheim lijken te leiden. Een geheim dat Sir James himself zeventig jaar lang verborgen heeft gehouden. Joanna’s nieuwsgierigheid neemt het over en met behulp van Sir James’ kleinzoon ontrafelt Joanna langzaam maar zeker het raadselachtige verhaal. Al is niet iedereen daar blij om. Heel wat machtige figuren willen de brief in handen krijgen en het geheim in de doofpot houden.

Favoriete quote?

Ik heb eerlijk gezegd lang gezocht naar mijn favoriete quote. Niet omdat er geen sterke woorden in het boek staan, wel omdat ik niets wou spoilen. Mijn keuze viel uiteindelijk op een straffe uitspraak uit een van de eerste hoofdstukken, vlak na Joanna’s relatiebreuk.

Het probleem met ons mensen is dat we een hekel hebben aan verandering en er bang voor zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dat de reden is dat veel ellendige stelletjes bij elkaar blijven terwijl ze zonder elkaar veel beter af zouden zijn.’

Waarom moet je ‘m lezen?

Dit boek is bijzonder. En nee, niet alleen omdat Lucinda Riley in juni helaas het leven liet na een vier jaar lange strijd tegen kanker. ‘De liefdesbrief’ start ook met een apart voorwoord. Daarin legt Riley uit dat ze dit boek eigenlijk twintig jaar geleden schreef, maar het verhaal nooit de boekenplanken haalde wegens het (delicate) onderwerp: de Britse koninklijke familie. Hoewel het verhaal een tijdsdocument is, doet het me soms wel denken aan de huidige situatie. En dan vooral aan die van Meghan Markle. Ook zij moest haar acteercarrière adieu zeggen voor haar grote liefde.

De doorwinterde Riley-lezers zullen misschien wel even moeten wennen aan dit genre. De opbouw en aanpak (lees: geen dagboeken) lijkt dan ook in niets op die van pakweg ‘De Zeven Zussen’, maar dat maakt volgens mij ‘De liefdesbrief’ net zo boeiend. Aan geheimen en onverwachte wendingen geen gebrek, maar ook de rijke waaier aan personages maakt dat je in het boek gezogen wordt. Al duurt het wel even om alle namen te onthouden, just saying.

Ondanks dat ik de 510 pagina’s op een week tijd verslond en ondertussen al een ander boek in handen heb, blijft het verhaal me een beetje achtervolgen. Het heeft namelijk een open einde. Iets wat menig lezer en ook ik haat, maar me nu stiekem hoop geeft. Hoop dat er alsnog iemand onder Rileys naam een vervolg knoopt aan dit veel te spannende boek.

‘De liefdesbrief’ van Lucinda Riley – € 21,99 – Verkrijgbaar bij onder meer Standaard Boekhandel

Meer boekentoppers:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '