Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Welke kijk jij als eerste?

BEWEZEN: kerstfilms kijken is goed voor je gezondheid

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Joepie, binnen een maand is het Kerstmis! Wil jij er een heuse kerstmaand van maken en elke dag een kerstfilm kijken? Gelijk heb je, want het is niet alleen leuk, het blijkt ook nog eens goed te zijn voor je gezondheid.

Zaagt je lief je ook de oren van je kop als je ‘The Holiday’ durft op te zetten? Dan heeft hij/zij/die vanaf nu geen reden meer tot klagen, want het bekijken van kerstfilms zou een positieve invloed hebben op je gezondheid. Van Kevin uit ‘Home Alone’ over Maria von Trapp uit ‘The Sound of Music’ tot de groene ‘The Grinch’: een voor een hebben ze niet alleen een impact op onze traanbuisjes, maar ook op ons welzijn.

Knuffelhormoon

Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen dopamine vrijgeven als we naar een (kerst)film kijken die ons oprecht raakt. Die dopamine zou ons gelukkiger maken. Volgens psychotherapeut Jo Gee kunnen kerstfilms ons echt vrolijk maken, omdat ze die positieve neurologische impact hebben op onze hersenen. ‘Studies tonen aan dat oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, geactiveerd wordt wanneer we naar troostende films kijken’, vertelt hij op de nieuwswebsite DoYouRemember. De toename van dat knuffelhormoon zou zelfs in het bloed waar te nemen zijn.

Weet je nog niet welke kerstfilms je dit jaar zeker wil zien? Wat dacht je van deze 19 films om mee te starten?

‘Die hormonen geven ons niet alleen een goed gevoel, maar kunnen ook stress en spanning tegengaan, waardoor we ons gezonder en sterker voelen’, benadrukt Gee. En dat is nog lang niet alles, want kerstfilms zouden de band met onze partner en familieleden kunnen versterken. Er is nu eenmaal niets gezelliger dan met z’n allen – met een warme chocolademelk, natuurlijk – onder een dekentje kruipen en een goede oude kerstfilm op te zetten, toch?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '