Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
tips voor singles
© Priscilla Du Preez via Unsplash

1. ‘Laat je geluk niet afhangen van een ander.’

11 tips en opdrachten voor singles uit het boek van Flairseksuologe Ina die je nu al kan meepikken

De redactie

‘Jouw tijd komt nog wel, op elk potje past een dekseltje.’ Die goedbedoelde woorden kwamen Flairseksuoloog Ina Van Ransbeeck zó de oren uit toen zij single was, dat ze besloot om er de titel van haar gloednieuwe boek voor singles van te maken. Daar deelt ze graag enkele praktische tips én concrete opdrachten uit voor alle vrijgezellen die het nodig hebben.

Tips

Laat je geluk niet afhangen van een ander.

Anderen kunnen ongetwijfeld een mooie ­aanvulling, maar mogen geen invulling van je leven zijn. We mogen niet van anderen verwachten dat zij degenen zijn die moeten instaan voor ons eigen geluk. Ook binnen een relatie stel je je te kwetsbaar op door je geluk te laten afhangen van een partner. Uiteraard komen er in ieders leven momenten waarop we ons teleurgesteld of ­gekwetst voelen door iets wat een ander deed of zei, maar je hebt wel zelf in de hand hoe je daarop reageert.

Niet té kieskeurig zijn.

Kieskeurig zijn is een mooie eigenschap, maar mag geen valkuil worden. De kans dat er op deze aardbol iemand rondloopt die aan al je wensen en verwachtingen voldoet, is heel klein.

Streef niet te hard naar die ‘ene ware liefde’.

Als er voor ieder van ons echt maar één ware liefde zou bestaan, dan is het toch véél te toevallig dat diegene in hetzelfde land of dorp woont? Aanvaard het gegeven dat er in een mensenleven meerdere ware liefdes op je pad kunnen komen.

Koester realistische verwachtingen.

Heb geen te hoge, maar ook geen té lage verwachtingen. Er zijn ook singles die soms te snel tevreden zijn, zelfs als die ander niet bij hen lijkt te passen. Settel niet voor ­i­emand gewoon om een lief te hebben.

Geef mensen echter wel een kans.

Besef dat ook jij niet perfect bent en dat je dat dus ook niet kan verwachten van een ander.

Leg niet te veel druk op het daten.

Zie het niet als een afspraakje waarbij je zo snel mogelijk moet beslissen of je al dan niet de rest van je leven met die ander wil delen. Misschien helpt afstappen van het concept ‘daten’ ons om deze druk te verlagen. Probeer je in te beelden dat je, net als bij een avondje uit met vrienden, alleen hoeft te ontspannen en verder weinig hoeft te doen. Laat de checklist thuis en neem jezelf vooraf voor dat je een fijne avond tegemoet gaat, waarop alles mag en niets hoeft.

Focus op de dingen die wél goed gaan.

Koester fijne momenten met vrienden in plaats van je tijdens zulke gezellige avonden met hen druk te maken over het feit dat jij de enige single aan tafel bent.

Laat je eigen geluk je prioriteit zijn.

Wees niet te hard voor jezelf. Je hoeft niet dag in dag uit een people pleaser te zijn en mag best af en toe ook eens gewoon aan jezelf denken. Durf jezelf op nummer één te plaatsen.

Vergelijk jezelf niet met anderen.

Laat je niet misleiden door alle romantische couple stories die je ziet verschijnen op Instagram. We weten allemaal dat een hevige ruzie het doorgaans niet wint van een idyllische vakantiefoto in de strijd om een plekje op iemands socials te veroveren. Anderen zien je bovendien niet minder graag omdat je op de zoveelste housewarming nog steeds geen lief meebrengt. Je schiet niet tekort omdat je aan tafel tijdens een zondagse brunch de enige zonder kinderen bent. Niet alles wat een ander doet, hoeft door jou gedaan te worden. Koester de dingen die er wel zijn. Denk niet te veel in termen van later, want over de ­toekomst hebben we toch geen controle.

Opdrachten

De pros and cons van single zijn.

Maak een lijstje van wat je enerzijds heel fijn en anderzijds niet zo fijn vindt aan single zijn. Waar bijvoorbeeld seksuele vrijheid bij de een onder de kolom van de voordelen belandt, kan het ontbreken van seks bij de ander net een nadeel zijn. Nog anderen vinden het een voor- noch nadeel en hechten er gewoonweg niet zoveel belang aan. Ga – nadat je zorg­vuldig je lijstje hebt opgesteld – na of er zaken zijn die je minder fijn vindt, maar waaraan je wel iets zou kunnen ver­anderen, ook zonder het hebben van een lief.

Voel je je bijvoorbeeld vaak eenzaam, dan kan je – ook zonder partner – dingen ondernemen om dat lastige gevoel tegen te gaan. Neem bijvoorbeeld wat vaker het initiatief om aan vrienden voor te stellen om iets leuks te gaan doen. Stel die vraag tijdig en niet op de avond zelf, want zeker wanneer je vrienden al één of meerdere ­kinderen hebben, is het voor hen vaak moeilijk om zich last minute vrij te maken of een babysitter op te bellen. Maar ook bij andere zaken die je onder de kolom van de nadelen categoriseerde – zoals bijvoorbeeld het in je eentje moeten nemen van belangrijke beslissingen – kan je gerust raad vragen aan familie of vrienden, zodat je minder het gevoel krijgt er alleen voor te staan.

De prioriteitenpiramide opstellen.

Vaak hebben we (al dan niet bewust) een hele checklist in ons hoofd van ­zaken waaraan onze ideale partner moet voldoen. Wanneer we iets van dat lijstje niet kunnen afvinken, haken we al snel af en geloven we dat deze partner geen relatiemateriaal kan zijn of niet binnen ons leven past. Dat is jammer, want daardoor laten we mensen soms onterecht links liggen.

In onze zoektocht naar ‘de ideale partner’ kijken we vaak uit naar iemand die heel veel gelijkenissen vertoont met wie we zelf zijn. We gaan als het ware op zoek naar een kopie van onszelf. Toch is het niet zo dat je pas een match kan zijn met iemand zodra je x-aantal ­gemeenschappelijke interesses hebt. Wat veel belangrijker is, is het vinden van een emotionele ‘klik’.

Denk tijdens deze opdracht even na over wat voor jou echt fundamentele waarden zijn om van een goede relatie te kunnen spreken. Denk daarbij aan het al dan niet hebben van een kinderwens, het belang van vertrouwen en openheid, de mate waarin seks voor jou een belangrijke plaats inneemt binnen een relatie... Dergelijke zaken vormen de basis van de piramide en zijn voor jou echt onmisbaar binnen een goede ­relatie.

Hogerop in de piramide plaats je zaken die mooi meegenomen zijn, maar die je er uiteindelijk niet van zouden weerhouden om in een relatie te ­stappen. Misschien was je er altijd van overtuigd dat een weinig sportief ­persoon bij jou nooit kans zou maken. Maar is het écht zo dat je geen relatie kan beginnen omdat iemand geen zes keer per week naar de gym gaat? Het kan helpen om even de transfer te ­maken naar hoe dat zit met vrienden. Wellicht heb je één of meerdere vrienden die ook niet overdreven sportief zijn, maar met wie het toch enorm goed klikt. Dat sportieve hoeft dus niet noodzakelijk een dealbreaker te zijn – al is er natuurlijk wel een verschil tussen ­iemand die dag in dag uit voor de buis hangt en een sporadische sporter.

Met deze oefening leer je om op een meer realistische manier naar jouw ­toekomstige partner te kijken. Een lief dat voldoet aan al jouw wensen op die checklist vind je wellicht alleen in ­romantische films en niet in real life. Probeer je daarvan bewust te worden en op die manier met een minder ­kritische blik naar anderen te kijken. Kieskeurig zijn is een mooie eigenschap, maar tegelijkertijd bij velen ook een ­grote valkuil of beperking.

Meer tips en opdrachten? Bestel jouw exemplaar van ‘Jouw tijd komt nog wel’ hier.

Tekst en tekstbewerking: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '