Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Gaat jullie verbouwing minder vlot dan in 'Blind Gekocht'?

10 tips om de typische verbouwruzies te vermijden

‘Als je relatie een verbouwing overleeft, kan ze alles aan.’ Dat torenhoge cliché geeft niet meteen moed als jij en je lief door de bakstenen en het stof moeten bijten. Maar schiet niet in de stress, want met onze tien geboden timmer je tijdens de verbouwingen ook aan je relatie.


Kies je gevechten wijselijk (vloer boven stopcontacten)


Verbouwen doe je meestal met z’n tweeën. De kans dat je over werkelijk elk hoekje en iedere steen in het huis dezelfde mening zal hebben, is relatief klein. Ons advies? Pick your battles. Maakt het echt uit of je 33 of 34 stopcontacten in huis hebt? En of ze rechte of gebogen randen hebben? Probeer op tafel te kloppen daar waar het voor jóú belangrijke en opvallende beslissingen betreft: de keuze van de vloer, de locatie van de keuken, de keuze van de tegels in de badkamer...

Verwacht niet van je lief dat hij de Jani Kazaltzis van de interieurstyling is...


Heb je je geliefde leren kennen toen hij als single in een prachtig gedecoreerd huis of loft woonde? Good for you, de kerel is geboren met smaak. In alle andere gevallen: de kans bestaat dat hij absoluut geen verschil ziet tussen die lichtgrenen en middelgrenen plankenvloer. Het feit dat hij nog nooit van een Portugese cementvloer heeft gehoord? Doodnormaal. Even een realiteitscheck: het topic ‘Welke print is het mooist op een cementtegel?’ is doorgaans geen onderdeel van kantoorbabbels en cafépraat. Is dat wel zo? Mogen we jouw interieurgoeroe dan eens lenen?

... noch je eigen Bartel van Riet qua handigheid


‘Female power’, ‘gelijk loon voor gelijk werk’, ‘weg met het glazen plafond’. Helemaal mee eens? Wij ook. Verval dus zelf niet in omgekeerd seksisme door te verwachten dat je lief geboren is met verbouwskills in zijn bloed, enkel en alleen omdat hij een man is. Leg geen druk op zijn schouders, jullie doen dit immers samen.

Zie zijn opmerkingen voor wat ze zijn


Er bestaat geen lieve manier waarop hij kan zeggen dat je die muur scheef gemetst hebt, echt niet. Zijn kritiek is geen aanval op je persoonlijkheid, je urenlange inzet of je harde werk. Het is gewoon een feit. Een feit waar je even over mag vloeken, maar geen haar in de grote botervloot der relatie.

Roep op tijd een expert in


Haast elke verbouwer leert al doende. Je vraagt tips bij vrienden en je ouders, je zoekt how-tofilmpjes op YouTube... Zo leer je skills waarvan je eerder het bestaan zelfs niet kende. Weet wel wanneer het je petje te boven gaat. Verlies je te veel tijd en materiaal, of wordt het zelfs gevaarlijk, dan bel je de expert.

Wees voorbereid op obstakels, hindernissen en tegenvallers


Natuurlijk begin je met een strak plan, een verbouwbudget en goede moed. Maar obstakels, tijdverlies en plannen die anders uitdraaien horen bij elke verbouwing. Beschouw die dan ook als een vast onderdeel en niet als dwarsbomers waar je je dood aan ergert. Adem in, adem uit en face it!

Ga je relatie niet analyseren tussen het stof


Praat je enkel nog over verbouwen? Is je lief al uren zwijgend – en af en toe grommend – de muren aan het bestormen met zijn slijpschijf? Hebben jullie al een week niet meer samen gelachen? Niet goed, dus doe er iets aan (zie tip hieronder). Ga daarbij in geen geval een analyse maken van je relatie, je lief of jullie toekomst samen. Reminder: jullie zitten nu in een atypisch stressvolle en uitputtende periode, en die is geen voorspeller van hoe jullie leven er de komende decennia zal uitzien.

Lach, plaag, dans!


Verbouwen is geen begrafenis of gevangenisstraf. Het is niet omdat je hard moet werken en je de taken goed en nauwkeurig wil doen, dat het allemaal ernstig moet zijn. Zet muziek op, hou de sfeer erin, vier bij een gelukte taak en probeer dankbaar te zijn dat je de kans hebt om je eigen nest te bouwen. Baaldag? Herinner jezelf eraan dat heel wat mensen op deze planeet in jouw schoenen zouden willen staan. Af en toe eens goed vloeken en zagen mag uiteraard ook. Inclusief Instagramcrisis met de hashtag #fml.

Sla nooit een maaltijd over


Leer uit je hangry-fouten. Werk hard, sla eventueel dat feestje of die borrel over, maar nooit ofte nimmer je eten. Hongerig én moe (én gestrest én uitgeput) zijn is op geen enkel moment een goed idee. Bovendien is samen eten op drukke verbouwdagen een van de weinige momenten van ontspanning. Mooi meegenomen: al dat kluswerk brandt de calorieën weg. Die extra croissant kan dus geen kwaad.

Vergeet geen koppel te zijn


Plan dagen in de agenda waarop jullie geen metser, aannemer, schilder of elektricien zijn. Die ene dag in de week waarop je niet aan het huis werkt, gaat heus niet voor een grote verbouwachterstand zorgen. Integendeel, door te gaan eten met je lief, een filmpje te kijken of af te spreken met vrienden tank je net energie. De volgende dagen zal je motor dus weer op hogere toeren draaien. Ook op de werf kan een break van tien minuten wonderen verrichten. Neem een drankje, geef elkaar een knuffel en wees trots op wat jullie al gepresteerd hebben. Cheers!

[td_smart_list_end]

Meer voor verbouwers: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '