Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

4. Omarm de waarde van verschillende vriendschappen.

5 tips om minder jaloers te zijn op de andere vriendschappen van je vrienden

Annelies Hart

Vriendschappen zijn essentieel in ons leven en zorgen voor steun, gezelschap en fijne ervaringen. Maar anders dan in een monogame romantische relatie, zijn je vrienden vaak niet enkel met jou bevriend. Jaloezie kan hier en daar de kop opsteken en dat is compleet normaal, maar op welnesssite Well+Good vonden wij wat tips om dat tegen te gaan.

Denk na over je verwachtingen.

Wat jij verwacht van een vriendschap en wat anderen daarvan verwachten, kan soms erg verschillen. Ga dus goed na wat jouw behoeftes zijn in zo’n band. Als je vriend(in) bijvoorbeeld minder vaak nood heeft aan contact in een vriendschap dan jij, heeft dat dus niets met jou te maken. En als de persoon in kwestie bijvoorbeeld liever veel verschillende vrienden heeft en jij het graag houdt op een handjevol, doet dat ook niets af aan de band die jullie samen hebben.

Communiceer open met elkaar.

Communicatie is belangrijk in élke relatie, ook in een vriendschappelijke. Als er bij jou dus jaloezie speelt naar andere vriendschappen van je bestie toe, weet dan dat je daar eerlijk over mag praten. Het zal je in eerste instantie al opluchten, want dingen die in je hoofd blijven worden vaak alleen maar groter, maar anderzijds geef je je maatje dan ook de kans om jouw negatieve gevoelens te ontkrachten.

Neem een duik in je eigen interesses.

Het is normaal dat je extra tijd met je bestie wil doorbrengen als je wat jaloezie voelt ten op zichte van zijn/haar/hun band met iemand anders, maar door enkel daarop te focussen creëer je tunnelvisie. Trek je gezichtsveld dus open en neem met tijd voor jezelf. Ga volledig op in je eigen interesses, ontdek een nieuwe hobby, plan een selfcare dagje,… De opties zijn eindeloos. Misschien ontmoet je er ook wat nieuwe vrienden, zodat je minder gewicht gaat leggen op die ene vriend(in).

Omarm de waarde van verschillende vriendschappen.

Vrienden zijn vaak niet one size fits all. Je hebt vrienden waar je mee gaat sporten, anderen waar je met je zorgen naartoe gaat en nog anderen om mee te reizen. Natuurlijk kan het zijn dat jij net dé bestie gevonden hebt met wie je al die dingen kan, maar dat wil niet zeggen dat andere vrienden hebben je leven niet nog rijker kan maken. Zo kan je het ook bekijken in de andere richting. Het is niet omdat je vriend(in) ook nog andere vrienden heeft, dat jij hun/haar/hen leven niet rijker maakt op jouw eigen manier.

Focus op quality time.

In plaats van te focussen op de totale hoeveelheid aan tijd die je doorbrengt met een vriend(in) en die te vergelijken met hoeveel tijd hij/zij/hen met andere vrienden doorbrengt, kan je beter focussen op de waarde van die tijd. Het klassieke kwaliteit boven kwantiteit, dus. Ga fijne gesprekken aan, luister actief, doe iets wat jullie allebei heel leuk vinden en zorg voor merkwaardige ervaringen. Je zal je achteraf veel meer voldaan voelen!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '