Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Daniel Martinez via Unsplash

Relatietherapeute Vanessa Muyldermans deelt haar advies.

Waarom kan ik mijn ex maar niet vergeten? Met deze 5 tips krijg je nieuwe inzichten

De redactie

Er zijn zo van die mensen die jaren na dato je hart nog steeds in elkaar doen krimpen, al zou je hen beter uit je hoofd zetten. Exen, ja. Met deze 5 tips van relatietherapeute Vanessa Muyldermans krijg je nieuwe inzichten en wordt het misschien een tikkeltje makkelijker om je ex te vergeten – of om het gemis op een andere manier te benaderen.

Besef dat het normaal is.

Het einde van een relatie staat gelijk aan rouwen, ook als die relatie toxisch of de breuk je eigen keuze was. Je hebt een periode met iemand gedeeld en van hem/haar/hen gehouden, dus het is normaal om daaraan terug te denken. Besef dat en zet je verdriet in het juiste perspectief.

Wat mis je juist?

Ga na waar je het zo moeilijk mee hebt en wat je mist. Ben je eenzaam, verlang je naar een ­bepaalde periode, zit je met ­vragen over je leven, of mis je die ene persoon? Wees realistisch en ga niet verbloemen. Vraag je ­omgeving bijvoorbeeld naar hun eerlijke kijk op je verleden.

Erken de lastige gevoelens.

Die horen nu eenmaal bij liefdesverdriet dus laat ze toe. Als we die ontkennen, minimaliseren of wegduwen, blijven ze onderhuids wroeten. Als we met iets aan de slag willen, moeten we ernaar durven te kijken. Tijd en intensiteit is voor iedereen anders, dus doe wat jij nodig hebt.

Blijf niet met vragen zitten.

Zit je nog met vragen? ­Overweeg dan een afrondend gesprek of ritueel, al dan niet met een therapeut/stoel/brief… Doe dat met een concreet doel voor ogen en laat het niet onnodig aanslepen.

Zie het anders.

Bekijk ‘loslaten’ als ‘anders leren vasthouden’. Zoek naar wat voor jou werkt. Dat kan een contactverbreking zijn, maar het mag ook normaal zijn om aan je ex te denken. Mensen hoeven niet fysiek aanwezig te zijn om een plek in je hart of leven te hebben.

Tekst: Anaïs Raes

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '