Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Halen jij en je lief vaak herinneringen op aan jullie eerste momenten samen? Goed bezig!

Romantische nostalgie zou dé manier zijn om je relatie langer stand te laten houden

Annelies Hart

Foto’s van een paar maanden geleden bekijken, terugdenken aan grappige momenten, herinneringen ophalen aan jullie eerste ontmoeting... Al deze leuke dingen hebben een naam: romantische nostalgie. En volgens wetenschappers is het een wondermiddel om je relatie te laten voortduren.

Vind jij het heerlijk om samen met je lief herinneringen op te halen aan jullie eerste momenten samen, of aan die topvakantie waar jullie maar niet over kunnen ophouden? Super: je bent goed bezig! Volgens een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships, wordt dit fenomeen ‘romantische nostalgie’ genoemd. Het is ook precies wat de naam zegt; nostalgisch doen over momenten die achter jullie liggen in de relatie.

Nicholas D. Evans, assistent-professor in de psychologie aan de Universiteit van Manitoba, legt uit waarom het een wondermiddel is. ‘Romantische nostalgie geeft je het gevoel dat je partner zich écht betrokken voelt in de relatie en dicht bij jou wil zijn. Het is goed voor een veilige hechting en is dus zowel op korte als op lange termijn positief voor een relatie.’

Achteromkijken om vooruit te gaan

Om tot die conclusie te komen, hebben de onderzoekers verschillende studies uitgevoerd bij honderden koppels. In de eerste studie beantwoordden 245 paren vragen over het belang dat zij hechten aan deze romantische herinneringen en hoe vaak die voorkomen in hun relatie. Uit de resultaten bleek dat de meest nostalgische koppels de grootste verbondenheid, maar ook tevredenheid en toewijding in hun relatie vertoonden. En, nog beter: hun relatie hield langer stand dan die van de andere deelnemers!

In een andere studie gaven wetenschappers een groep studenten een oefening: ze moesten een nostalgische ervaring met hun partner neerschrijven en werden vervolgens gevraagd te luisteren naar een liedje dat hen aan hun geliefde deed denken. Uit de studie bleek dat iedereen na de oefening ‘een hogere mate van relatietevredenheid meldde, omdat hun liefdesgeheugen was gestimuleerd’. Need we say more?

Nostalgisch met mate

Herinneringen ophalen met je lief lijkt dus de way to go, maar laat je niet misleiden: het is geen relatietherapie. Er zit namelijk ook hier een addertje onder het gras. Mensen die al tevreden zijn met hun relatie, gaan er zich net beter door voelen. Maar als je problemen ondervindt als koppel, kan deze tactiek je net van die issues afleiden.

Dé tip blijft dus om te communiceren, of het nu over die leuke momenten van je relatie is of over de problemen die jullie ondervinden. Het één kan geen dekmantel zijn voor het ander. Gebruiken met mate dus, dat wondermiddel.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '