Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
vlaggen
© mario bianchetti via unsplash

Van rood tot oranje.

Voor deze 4 vlaggen moet je uitkijken in een relatie

Margo Verhasselt

`Binnenkort is het weer zover. De feestdagen staan – bijna – voor de deur en dan rijst de vraag: ‘En heb je nog geen lief’. Aan al die happy single zijn, proficiat. Aan al die niet zo happy single zijn en daar iets aan willen veranderen: begin bij het leren kennen van de verschillende dealbreakers, of vlaggen.

Van ‘hij was onvriendelijk tegen de ober’ tot ‘ze is te klein’: iedereen heeft zo dat ene dingetje waar hij of zij niet omheen kan wanneer het op l’amour pour toujours aankomt. Maar naast altijd die negatieve ‘red flag’ bestaan er ook andere kleuren vlaggen waarnaar we blijkbaar op zoek gaan, of voor moeten opletten, in relaties.

In plaats van dat we altijd meteen zoeken naar het slechte (rood), kunnen we ook zoeken naar goede dingen in een persoon. Mogen we introduceren: de groene vlag.

Wat betekent een groene vlag?

Een groene vlag is iets waarnaar je op zoek gaat bij een partner, een uiterlijk of kwaliteitskenmerk waar je écht op valt. Hoewel het belangrijk is om te weten wat je rode en groene vlaggen zijn om te begrijpen wat je zoekt in een relatie en wat je wilt vermijden, is het ook belangrijk om niet al te rigide te zijn. Probeer dus niet te hard te zwart-wit-denken wanneer je het datingpad opgaat, want zo kan je jou en je potentiële partner beroven van een leermoment.

Ga dus op zoek naar de middenweg ofwel, de gele vlag.

De gele vlag

Een gele vlag is meestal iets dat niet per se schadelijk is of een serieuze bedreiging vormt voor de relatie. Wél iets dat je niet gemeen hebt met de andere persoon en waarvan je zou willen dat je het wel had. Bijvoorbeeld: het – al dan niet – toekomstige lief is megasportief en jij helemaal niet. Dat is in principe geen probleem, maar het zou toch leuker zijn om op zondag samen die lange fietstochten te maken.

De oranje vlag

De oranje vlag weerspiegelt dan weer hoeveel macht en controle je nodig hebt in een relatie. In het geval van de sportsessie van hierboven kan dat als volgt gaan: een partner die zegt: ‘Ik wil helemaal niet dat je altijd gaat fietsen op zondag’. De partner gaat hierbij controle eisen door de ander iets te verbieden.

Het verschil tussen rode en oranje vlaggen? Bij een rode vlag worden iemand z’n waarden, ideeën en voorkeuren aan de kant geschoven. Bij een oranje is dat nog niet per se gebeurd, maar is de kans wel groot dat dat in de toekomst zal gebeuren.

Hoe ga je op een goede manier om met de verschillende vlaggen?

Nadat je rode, oranje en gele vlaggen in een relatie hebt geïdentificeerd, wat kun je er dan aan doen? Begin met grenzen te stellen voor de rode vlaggen.

Wanneer onze harde grenzen worden gepresenteerd aan onze romantische partners, openen we (idealiter) een dialoog. Als je rode vlag is dat je partner je verbiedt om te gaan fietsen, breng dat dan ter sprake en observeer hoe ze reageren. Zijn ze bereid te onderhandelen en je ergens in het midden tegemoet te komen? Goed zo. De vlag blijft rood als je partner niet bereid is om te buigen. Op dat moment moet je jezelf afvragen of de rode vlag een dealbreaker zal blijven (op welk punt het het beste zou kunnen zijn om de relatie te beëindigen) en of dat het iets is waar je mee kan leven.

Rode vlaggen kunnen echter oranje worden als je partner bereid is om te luisteren en te onderhandelen. Met andere woorden: als hij of zij het ziet zitten dat je zondag eropuit trekt en soms zelfs eens met je meewil.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '