Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Ten eerste: lieg niet tegen je ouders.

Je ouders accepteren je relatie niet? Zo ga je ermee om

Jullie zijn voor elkaar gemaakt, maar je ouders denken daar anders over. Ze vinden jou te jong voor een relatie of zien je lief niet helemaal zitten. Hoe ga je daar in godsnaam mee om?


Je kent je vriend(in) al een tijdje en jullie vinden elkaar met de dag leuker. De vlinders vliegen vrolijk rond in je buik en het liefst zijn jullie 24/7 samen. Niets lijkt jullie in de weg te staan. Behalve je ouders dan. Ze willen niet dat je op date gaat, laat staan een vriend(innet)je hebt. Wat nu? Het belangrijkste is dat je weet dat je ouders van je houden. Ze maken zich snel zorgen om je en willen alleen maar het allerbeste voor je. Ze doen dit met goede bedoelingen, al is het moeilijk voor jou om dat zo te zien.

Praat met je ouders.


Praten is het allerbelangrijkst. Zoek een goed moment uit, wanneer je ouders goedgezind zijn. Niet na een stresserende dag op het werk dus. Je hoeft ook niet per se met allebei je ouders tegelijk te praten. Als je denkt dat je mama makkelijker te overtuigen is, kan je best eerst alleen met haar een gesprek aangaan. Vraag je ouders waarom ze niet willen dat je een relatie hebt. Zijn ze bang dat je schoolresultaten eronder lijden? Vinden ze je te jong? Zijn ze bang dat je in verkeerde handen terechtkomt? Als je hun redenen kent, kan je proberen hun kant te begrijpen. En omgekeerd.

Zorg vooral dat je rustig blijft tijdens het gesprek en luister naar wat je ouders te zeggen hebben. Huilen, schreeuwen en smeken heeft geen zin. Tel tot tien als je merkt dat je boos wordt.

Wees eerlijk.


Lieg niet tegen je ouders. Ben je op date geweest met je lief? Vertel ze dit dan. Een leugen komt altijd uit en als je ouders er zelf achter komen, verliezen ze hun vertrouwen in jou volledig.

Sluit een compromis.


Om je zin te krijgen, is het handig om je ouders op een ander gebied ook hun zin te geven. Spreek bijvoorbeeld af dat, als jij een vriend(in) mag hebben, je ervoor zorgt dat je op je volgend rapport minstens 70 % zal halen. Onthoud dat je beloftes natuurlijk wel haalbaar moeten zijn voor jou. Na het gesprek is het tijd om je ouders te overtuigen door middel van je gedrag. Laat zien dat je serieus met school bezig bent, help je ouders met klusjes in huis en gedraag je volwassen. Toon hen dat je lief een positieve invloed heeft op jou.

Heb geduld.


Verwacht niet dat je ouders direct zullen instemmen met jouw relatie en hem/haar zullen uitnodigen voor het avondeten. Ze hebben tijd nodig. In de tussentijd laat jij je gewoon van je beste kant zien. Meer dan hopen op het beste kan je op dit moment niet doen.

Laat je ouders kennismaken met je lief.


Je vriend(in) hoeft niet meteen bij jou thuis te komen, maar je kunt wel zorgen dat je ouders langzaam een beeld krijgen van hem. Laat ze foto’s zien of schattige berichtjes die hij/zij je stuurt. Vertel wat over zijn/haar persoonlijkheid en hobby’s. Doet je lief het goed op school? Laat dat aan je ouders weten. Zo is de kans groot dat ze steeds meer vertrouwen krijgen.

Organiseer een groepsdate.


Willen je ouders je nog steeds niet op date laten gaan? Organiseer dan een dubbeldate. Misschien vinden je ouders het wel goed als je samen bent met mensen die ze kennen en vertrouwen. Ga bijvoorbeeld samen wandelen.

Je weet natuurlijk nooit van tevoren hoe je ouders zullen reageren, en sommigen zullen sneller toegeven dan andere. Geef niet op, want vroeg of laat zullen ze inzien dat die persoon jou echt gelukkig maakt. Onthoud wel: niemand is het waard om continue thuis ruzie over te maken! Als je ouders hem na al je inspanningen nog altijd niet willen accepteren, hebben ze daar misschien wel een goede reden voor? Vergeet niet: liefde maakt blind... Het is belangrijk om open te communiceren.

Lees meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '