Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Date
© Cottonbro via Pexels

Relatietherapeut Natasha Silverman legt uit wanneer je best wél of niet kieskeurig bent.

Moet je lage eisen stellen als je wil daten?

Annelies Hart

‘Je bent gewoon te kieskeurig!’ Eerlijk, singles, hoe vaak hebben we dit al gehoord? De gemiddelde tante op een familiefeest heeft je vast al eens gewezen op het feit dat je (te) veel verwacht van je toekomstige partner. Maar moet je daarom meteen je eisen lager zetten? Volgens relatietherapeut Natasha Silverman alleszins niet.

Iedere single heeft wel een checklist van hoe zijn of haar toekomstige partner in elkaar moet zitten, sommige zijn al langer dan anderen. Maar als je vaak op date gaat zonder in een relatie te belanden, kan je al eens te horen krijgen dat je ‘te kieskeurig’ bent en te hoge eisen stelt.

Té hoge eisen zijn natuurlijk nooit goed, maar met te lage eisen zal je ook niet ver komen. Dat bevestigt relatietherapeut Natasha Silverman in een interview aan Metro.uk. ‘Het is doodnormaal om een paar slechte dates te hebben, maar als dat een patroon is dat zich blijft herhalen, moet je je toch afvragen of je geen te lage eisen voor je toekomstige partner stelt.’

Moeilijke balans

Lage eisen hebben, kan soms van pas komen. Alleen moet je goed opletten met waar je de lat lager gaat leggen. ‘Wanneer het gaat om de waarden en normen van een potentiële partner, leg je de lat best hoog. Anders beland je in een relatie met iemands wiens idealen haaks op die van jou staan en jammer genoeg zit daar niet zoveel slaagkans in.’

Vooral vrouwen worstelen met het gevoel ‘te veel’ te zijn. Dat betekent dan vaak dat hun eigen waarden en behoeften – zoals open communicatie, toewijding of exclusiviteit – in het gedrang komen.

Natasha Silverman

Relatietherapeut

‘Een heel duidelijk teken van te lagen eisen stellen, is dus als je meer waarde hecht aan hoe je date eruitziet en wat hij/zij verdient, dan hoe die persoon innerlijk in elkaar zit’, benadrukt Silverman. Ze verduidelijkt wel dat het niet altijd makkelijk is om dit in balans te houden, aangezien we in een maatschappij leven die erg gesteld is op status en looks.

‘Niet moeilijk doen’

Waarom trappen veel mensen dan in de val om te lage eisen te stellen? Natasha zegt dat cliënten haar vaak vertellen dat ze proberen ‘niet te moeilijk te doen’ voor een date of partner die ze echt leuk vinden.

Vooral vrouwen worstelen met het gevoel ‘te veel’ te zijn’, legt ze uit. ‘Dit betekent dan vaak dat hun eigen waarden en behoeften – zoals open communicatie, toewijding of exclusiviteit – in het gedrang komen. Ze gaan negatief gedrag tolereren in de hoop als laid back genoeg beschouwd te worden om de band te behouden.’

In plaats van lagere eisen te stellen, werk je dus beter aan je zelfvertrouwen, zodat je voet bij stuk kan houden bij de vlakken waarop je de lat wel hoog legt. ‘Je zelfvertrouwen verbeteren, je grenzen leren aangeven en bewaken, en duidelijk communiceren over wat je wil, zal je veel verder brengen dan je eisen verlagen’, besluit de relatietherapeut. Reden genoeg om toch (een beetje) kieskeurig te zijn!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '