Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Van polydaten, over groepsdaten tot nuchter daten: wat ga jij doen?

Dit worden dé datingtrends van 2023

Annelies Hart

Een nieuw jaar betekent nieuwe trends en gewoontes, en dat geldt ook op datingvlak. Ben je al benieuwd wat 2023 op vlak van datingtrends in petto heeft voor de singles onder ons? Wij zetten het op een rijtje.

Groendaten

Zorg dragen voor het milieu is voor veel mensen al langer een prioriteit, en dat begin je nu ook te zien in de datingwereld. Singles gaan dus niet alleen op zoek naar groene vlaggen, maar ook naar groene mensen. ‘Datingprofielen met snelle flitsende auto’s en privéjets zijn binnenkort wellicht verleden tijd en worden afgekeurd’, aldus Tina Wilson relatie-expert van de datingapp Wingman. ‘Omdat onze energiebewuste singles niet langer onder de indruk zijn van dergelijke zaken.’

In een recent onderzoek zei 72 % van de Wingmangebruikers onder de 30 jaar dat ze een date zouden afwijzen als een potentiële partner een klimaatscepticus was. Mannen zijn wel meer geneigd om een groene dating faux pas te maken.

Waar je wel voor moet opletten: eco-fishing. Dit kan je vergelijken met catfishing, want hier gaat een single zich met opzet voordoen als groener dan hij/zij/hen is in de hoop zo hun slag te slaan bij hun datingpartner. Gelukkig is dit voor iemand die echt milieubewust is (op termijn) makkelijk te herkennen!

Polydaten

Polyamorie en niet-monogame relaties in het algemeen duiken alsmaar meer op en volgens relatie-expert Tina Wilson is het 2023 het jaar waarin meer daters gaan experimenteren met alternatieve relatievormen. ‘Daters uiten hun behoeften vrijer en gaan dus op zoek naar de relatiestijl die het best bij hen past.’

Niet zeker of een niet-monogame relatie wel bij jou past? Deze tien vragen kunnen je helpen het antwoord te ontdekken.

Budgetdaten

We weten het allemaal: alles wordt duurder. Je hebt dus niet altijd meer geld over om leuke dingen te gaan doen met je dates. In 2023 zullen we dus alsmaar meer budget proof manieren van daten zien. Enerzijds letterlijk besparend, door goedkope dates te plannen. Alleen zullen we dat misschien niet zo lang volhouden omdat de wandeldates na de coronacrisis onze oren uit komen.

Anderzijds zorgt budgetdaten ook voor tegengewicht bij de vorige trend aangezien het nu eenmaal minder kost om één persoon te daten dan een paar tegelijkertijd.

 

Langeafstandsdaten

Na jarenlang thuis te hebben gezeten omwille van de pandemie, zijn alsmaar meer singles nu geïnteresseerd in reizen of op z’n minst iemand daten die niet rond dezelfde kerktoren woont. Volgens een onderzoek onder meer dan 10.000 daters door datingapp Bumble, zegt een op de drie (33 %) wereldwijde Bumble leden dat ze nu meer open staan voor relaties met mensen die verder weg wonen. Dus zet die datingradius maar een paar kilometers hoger, want 2023 is het jaar dat we een beetje gaan reizen voor de liefde.

Groepsdaten

De tijd dat dates enkel tête-à-têtes zijn, ligt volgens datingexperts ook gedeeltelijk achter ons. Online daters gaan alsmaar vaker over op dubbel- of groepsdates en dat om meerdere redenen. Ten eerste omdat het de druk en spanning van een date wat wegneemt, aangezien je niet enkel op elkaar aangewezen bent. Ten tweede omdat je zo meteen ziet hoe je datingpartner zich gedraagt in groep én misschien zelfs bij je vrienden. Een ideale manier om snel te zien wat voor vlees je in de kuip hebt.

Nuchter daten

Alsmaar meer zijn nieuwsgierig naar een leven met minder (of zelfs zonder) alcohol en dat begin je ook te merken in de datingscene. Uit onderzoek van datingapp Bumble bleek dat 34 % van de wereldwijde daters nu eerder overweegt om op een ‘dry date’ te gaan dan vóór de pandemie, en 29 % gelooft dat de maatschappelijke normen rond drinken en daten aan het verschuiven zijn. Eerder een latte dan een cocktail, dus?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '