Je bent gelukkig in je relatie, je partner is de man/vrouw van je leven en je kan niet wachten om samen oud te worden. En dan plots: POEF, krijg je een crush op iemand anders. Het kan je zomaar ineens overkomen, maar kan het ook kwaad?
De eerste reactie die je hebt als je merkt dat je een oogje hebt op iemand anders, is vast paniek. Betekent dit dat je partner toch niet de ware is? Ben je nu echt verliefd? Stevenen jullie af op een pijnlijke breuk? Adem even rustig in en uit, want er is geen reden om je druk te maken.
Als we kijken naar wat een ‘crush’ betekent volgens psychologen, is dat een eenzijdige aantrekkingskracht voor een andere persoon, zonder de minste intentie om daarnaar te handelen. ‘Mensen zijn per definitie visuele wezens, die geprogrammeerd zijn om schoonheid te bewonderen’, legt relatietherapeut Rachel Sussman uit. ‘Er is dus niets mis mee om te genieten van een stiekeme blik naar die knappe collega aan de andere kant van de open space.’
Het enige moment waarop je je zorgen zou moeten maken, is als je aan niemand anders meer kan denken dan aan je crush. En hij/zij/die zelfs meer plaats in je hoofd opneemt dat je partner. ‘Als je al lang in een relatie zit, kan een hardnekkige crush een teken zijn dat je smaak is veranderd of dat je partner je niet meer vervult’, vertelt relatietherapeut Rachel Sussman aan Cosmopolitan. Neem daarom de tijd om je gevoelens te evalueren voordat je beslissingen neemt waar je achteraf misschien spijt van zal hebben.
Een crush kan zelfs een positief effect hebben op jullie seksleven, omdat je je door die externe aantrekkingskracht over het algemeen sexier gaat voelen.
David Ludden
Psycholoog
It’s just a little crush
Per definitie is een crush iets lichts en vluchtigs. Je komt aan op je werk, je ziet dat de eerder genoemde collega er goed uitziet vandaag, schenkt hem/haar/hen een kleine glimlach en gaat dan verder met je overvolle mailbox alsof er niets is gebeurd. Onschuldig, licht, normaal en zelfs gezond. In een essay getiteld ‘Why having a crush is so common and healthy’, wijst de Amerikaanse psycholoog David Ludden erop dat vooral mensen die al enkele jaren samen zijn met hun partner een voorbijgaande aantrekkingskracht voelen voor andere mensen. En dat die crushes onder andere dienen om hun toewijding aan hun partner te testen én te versterken.
‘Als je die crush gewoon voor jezelf kan houden en er niets mee doet, bewijst dit dat de band tussen jou en je partner echt sterk is. Het kan zelfs een positief effect hebben op jullie seksleven, omdat je je door die externe aantrekkingskracht over het algemeen sexier gaat voelen. En dat neem je dan weer mee in je relatie’, legt David Ludden uit.
En om je nog een laatste keer echt gerust te stellen, is er nog dit: een crush hebben en er niets mee doen, is hét bewijs van trouw aan je partner. Want als hij/zij/die niet de ware voor je was, was je er waarschijnlijk al lang op ingegaan. Je kan dus weer gerust ademhalen: It’s just a little crush.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier