Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Timur Weber via Pexels

Van 'Het was maar een mopje!' tot 'Ik zeg dat omdat ik van je hou'.

De 9 meest gehoorde citaten uit de mond van een narcist (en hoe erop te reageren)

Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Herhaalt of herhaalde jouw (ex-)lief steeds dezelfde zinnen tegen jou om je gevoelens te minimaliseren? Deze negen uitdrukkingen gebruiken narcisten het vaakst om hun partner te manipuleren (en kunnen jou helpen om een mogelijke narcist in je leven te identificeren).

Gaslighting is een van de meest gebruikte tools door narcisten. Bij deze psychologische vorm van manipulatie probeert de narcist in kwestie een ander ervan te overtuigen dat alles zijn/haar/hun schuld is. Tegelijkertijd worden de gevoelens en gedachten van de ander geminimaliseerd door die persoon te laten geloven dat ie overdreven reageert.

Deze techniek wordt toegepast door middel van zinnen die vaak dagelijks worden herhaald, legt Cortney Warren, psycholoog aan de Universiteit van Harvard en auteur van het boek ‘Letting Go of Your Ex’, uit. Zij analyseerde talloze koppels en identificeerde de negen zinnen die het vaakst worden gebruikt door narcisten (en tipt hoe je er het best op kan reageren).

‘Het was maar een mopje!’

Als de partner van een narcist hem/haar/hen verwijten maakt vanwege zijn/haar/hun opmerkingen, heeft een gaslighter de neiging te zeggen dat het maar een grapje was. Het doel is om twijfel bij de ander te zaaien en hem/haar/hen te laten denken dat hij/zij/die te lichtgeraakt is.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Dat kan misschien grappig zijn voor jou, maar voor mij was het zeer kwetsend.’
 • ‘Ik had niet het gevoel dat je een mopje maakte en ik zou het appreciëren als je niet op die manier tegen me zou praten.’

narcist
© RDNE Stock Project via Pexels

‘Je overdrijft!’

Als de partner van een narcist hem/haar/hen confronteert met zijn/haar/hun gedrag, zal hij/zij/die geneigd zijn zich in te dekken door te zeggen dat de partner overdreven reageert. Op deze manier kan hij/zij/die de woorden van de ander in diskrediet brengen en hem/haar/hen laten geloven dat hij/zij/die de situatie dramatiseert.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Of je het nu met me eens bent of niet, dit is hoe ik me nu voel.’
 • ‘Ik zou het appreciëren als je mijn gevoelens niet zou veroordelen. Dit is nu eenmaal hoe ik me voel en daar valt niet over te discussiëren.’

‘Je bent gek!’

Ook deze zinsnede heeft als doel de argumenten van de partner van de narcist in diskrediet te brengen door hem/haar/hen te beschuldigen van abnormaal of buitensporig gedrag.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Twijfel alsjeblieft niet aan mijn vermogen om helder te denken.’
 • ‘Zelfs als we het niet eens zijn, is dit nu eenmaal hoe ik het zie.’

narcist
© Liza Summer via Pexels

‘Als je van me hield, zou je me laten doen wat ik wil.’

Hoewel deze zin soms legitiem kan worden gebruikt in een ruzie, komt hij onder narcisten vaak naar voren om zich te verzetten tegen elke vorm van grenzen stellen door zijn/haar/hun partner.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Mijn grenzen zijn een weerspiegeling van mijn waarden en van hoe ik ervoor kies om mijn leven te leiden.’
 • ‘Ik voel me hier niet comfortabel bij. Ik zeg je om mijn grenzen te respecteren, ik vráág je er niet om.’

‘Het is door jou dat ik dat heb gedaan/gezegd.’

Deze zin stelt de narcist in staat zichzelf te zuiveren van eender welke blamage en de verantwoordelijkheid op de ander af te schuiven. Door de ander zich schuldig te laten voelen, probeert de gaslighter zijn/haar/hun gevoelens in twijfel te trekken.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Ik kan jou helemaal niets laten doen.’
 • ‘Jouw gedrag is een weerspiegeling van jouw keuzes, niet van de mijne.’

narcist
© Timur Weber via Pexels

‘Ik zeg dat omdat ik van je hou.’

Om nare of negatieve opmerkingen te rechtvaardigen, zullen narcisten de neiging hebben om dit argument te gebruiken om door te gaan voor oprechte en zorgzame mensen en hun partner te doen geloven dat ze enkel het beste voor hem/haar/hen willen, terwijl ze hem/haar/hen eigenlijk alleen maar kleineren.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Ik apprecieer dat je om me geeft, maar de manier waarop je tegen me praat vind ik niet fijn.’
 • ‘Dat is niet hoe ik wil dat iemand me zijn liefde toont.’

‘Iedereen is het met me eens. Jij doet gewoon moeilijk.’

Met dit argument wil de narcist de ander laten geloven dat hij/zij/die alleen staat tegenover de rest van de wereld en dat alleen de narcist zijn/haar/hun partner steunt. Zo hoopt de narcist dat z’n partner gaat geloven dat hij/zij/die niet zonder hem/haar/hen kan.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Ik zou het appreciëren als je voor jezelf zou praten, en niet voor anderen.’
 • ‘Ik meen te verstaan dat je me moeilijk vindt. Laten we ons daarop focussen.’

narcist
© RDNE Stock Project via Pexels

‘Het is allemaal jouw schuld.’

Uiteraard zal een narcist altijd proberen de verantwoordelijkheid bij zijn/haar/hun partner te leggen om zijn/haar/hun eigen fouten niet op zich te moeten nemen.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Ik ben er zeker van dat ik een aandeel heb in onze relatieproblemen, maar jij net zo goed. We moeten allebei bereid zijn om te veranderen als we onze relatie willen doen slagen.’
 • ‘Ik ben bereid mijn verantwoordelijkheid te nemen voor mijn aandeel hierin, maar ik neem geen verantwoordelijkheid voor het jouwe.’

‘Het echte probleem is...’

Wanneer ze worden geconfronteerd met hun daden, hebben narcisten de neiging om van onderwerp te veranderen zodat het eigenlijke probleem naar de achtergrond verdwijnt. Dat maakt het makkelijker voor de narcist om zich te concentreren op wat er zogezegd scheelt met iemand of iets anders.

Hoe erop te reageren:

 • ‘Verander alsjeblief niet van onderwerp.’
 • ‘Het lijkt erop dat je niet wil erkennen hoe jij deel uitmaakt van het probleem.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '