Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Liza Summer via Pexels

Je zou denken dat mensen zonder spijt het pure geluk gevonden hebben, maar zo simpel is het niet.

Er bestaan 4 soorten spijt en ze zijn niet allemaal slecht

Je hoort vaak dat mensen ervan dromen zonder spijt te leven. Maar is het dan zo veel beter om met en YOLO-mentaliteit door het leven te gaan? You Only Live Once zal je niet altijd helpen, dat bewijst de Amerikaanse auteur Daniel Pink.

Daniel Pink lanceerde de Word Regret Survey, de grootste enquête ooit over iets dat ons allemaal weleens bezighoudt: spijt. Om representatieve gegevens te verkrijgen, heeft hij 15.000 mensen uit 105 verschillende landen ondervraagd.

Voor we je de cijfers geven, is het belangrijk om te bekijken welke soorten spijt er bestaan.

  1. Relationele spijt: Wanneer je spijt hebt van hoe je je gedragen hebt in een relatie met iemand waar je om geeft.
  2. Morele spijt: Als je je eigen waarden en normen verwaarloost, kan je met deze soort spijt zitten. Het heeft dus niet per se betrekking op anderen, als wel op jezelf.
  3. Spijt van niet te durven: Dit zijn de spijtgevoelens die rechtstreeks verband houden met onze levenskeuzes. Heb je die ene baan toch afgeslagen? Ben je niet durven gaan voor die relatie? Heb je je favoriete hobby opgegeven die je zoveel energie gaf?
  4. Spijt van gedurfd te hebben: Anders dan de vorige categorie, gaat dit soort spijt over keuzes die je wel gemaakt hebt. Slechte keuzes in dit geval. Ben je halsoverkop verhuisd, maar voel je je niet thuis? Heb je een job aangenomen maar blijkt die je heel ongelukkig te maken?

Nooit spijt?

Op de vraag ‘Hoe vaak kijk je terug op je leven en wens je dat je dingen anders had gedaan?’ antwoordde 82 % dat spijt deel uitmaakt van hun leven. 21 % zei dan weer altijd spijt te hebben en slechts een kleine 1 % bekent dat ze nooit spijt hebben.

Je zou dus denken dat die laatste 1 % het pure geluk gevonden hebben, maar zo simpel is het volgens Pink niet. Spijt is namelijk een belangrijk element van een gezond en vredig leven. Sterker nog: als je echt op een YOLO-manier gaat leven en niet meer zou nadenken over de consequenties van je keuzes, is de kans groot dat je dezelfde fouten gaat herhalen.

Spijt geeft je net de kans om te groeien, omdat je erdoor gaat nadenken over een situatie die je graag anders had zien lopen. Door na te gaan hoe het inderdaad een andere wending had kunnen nemen, leer je de volgende keer betere keuzes maken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '