‘Probeer enkele poses uit voor de spiegel en voel wat het doet met je lichaam. Zo kan je ontdekken wat jij als goed en krachtig ervaart.’
Onze redactrice probeert haar zelfvertrouwen te boosten met power poses
De Wonder Woman-houding of de Superman-pose, je hebt er vast al wel eens van gehoord. Het zijn slechts twee voorbeelden van power poses: lichaamshoudingen die zouden helpen om je zelfvertrouwen een stevige boost te geven. Maar is het wel zo simpel? Onze redactrice zoekt het uit.
Eerlijk gezegd geloof ik niet in perfectie veinzen of doen alsof. Ik geloof wel in messy action: actie ondernemen, ook zonder dat je er écht klaar voor bent, of honderd procent voorbereid. Er gewoon mogen staan exact zoals je bent, met andere woorden. Of dat nu met dikke ogen is van het huilen, of met een brede glimlach van plezier. Let wel: ik gebruik opzettelijk de woorden ‘ik geloof’, want het ook echt doen is toch nog een ander paar mouwen. Ik ben namelijk een herstellende perfectionist en werk zelf nog dagelijks aan de rommelige daad bij het woord voegen.
Mezelf zijn
Toen ik de opdracht kreeg om te schrijven over power posing, voelde ik er initieel niet veel voor. Het deed me te veel denken aan ‘doen alsof’. Aan mannen met rollende spierballen en bazige vrouwen zoals Miranda uit ‘The Devil Wears Prada’. Aan mensen die alles voor elkaar (lijken te) hebben en nooit hun ware gelaat of gevoelens tonen. Van die types die ik echt niet wil zijn, dus. Ik vind het net belangrijk om echt mezelf te zijn. Mijn hele zelf, ook al is dat af en toe met huilogen, een klein hartje, vettig haar of een minirestje van mijn lunch tussen mijn tanden. Of op mijn T-shirt, want dat gebeurt ook weleens. Zo zie ik de mensen in mijn omgeving ook het liefst: als hun rommelige zelf, precies zoals ze zijn. Gewoon mensen die hun best doen om het beste te doen, zoals iedereen uiteindelijk.
Soms wil je gewoon stralen van zelfvertrouwen. Twee minuten lang een krachtpose aannemen zou een manier zijn om dat gevoel te krijgen.
Meer onderzoek, gesprekken met twee experts en wat meer introspectie deden me van gedachten veranderen. Want er zijn toch ook van die momenten waarop je er wil stáán. Waarop je nu eens de sterren van de hemel wil stralen en de meest grandioze indruk wil maken. En je de meest interessante, intelligente persoon in de kamer wil zijn, degene naar wie iedereen kijkt en luistert. Waarop je nét niet uit elkaar spat van zelfvertrouwen. Twee minuten lang een krachtpose aannemen – power posing – zou een manier zijn om dat gevoel te bekomen. Alvast voor even. Ik weet het, dat klinkt wel heel erg makkelijk. Maar ook mooi, niet? Ik zocht uit of het echt een lifehack is, of toch gewoon te mooi om waar te zijn.
Wat is power posing?
Power posing is een techniek waarbij je twee minuten lang een bepaalde ‘krachthouding’ aanneemt net voor je in een stressvolle sociale situatie stapt. Denk aan een belangrijke presentatie, een sollicitatiegesprek of de eerste ontmoeting met je schoonouders. Je kan het zowel rechtstaand als zittend doen, de enige echte regel is dat je je groot moet maken en je lichaam letterlijk dient te openen. Dat kan zo minuscuul zijn als je schouders rechten en je hoofd oprichten, maar nog effectiever is het om je écht groot te maken. Zo kan je de bekende Wonder Woman-houding (benen wijd en handen in je zij) aannemen of je benen wijd open zetten en je armen boven je hoofd uitstrekken in een ‘V’, zoals bij de winnaarspose. Beeld je iedere sportkampioen ooit in, en je weet hoe te gaan staan.
Het gaat er voor alle duidelijkheid niet om dat je zo gaat staan tijdens die spannende vergadering of grote presentatie. Een krachtpose kan je het beste privé aannemen, zodat je zo weinig mogelijk restricties voelt en je je lichaam dus echt voluit kan openen. Doe het thuis net voor je vertrekt, sluit je op het werk even op in het toilet of zoek een andere rustige plek waar je je even de meester(es) van het universum kan wanen.
Meer kracht, minder stress
Of power posing echt werkt om meer zelfvertrouwen te ervaren? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat twee minuten lang een krachthouding aannemen ervoor zorgt dat ook je hormonen in positieve zin veranderen. Zo gaat je testosteronniveau (het dominantiehormoon) omhoog en je cortisollevel (het stresshormoon) omlaag. Zelfs fysiologisch ervaar je dus meer kracht en minder stress, wat er logischerwijs voor zorgt dat je in een spannende sociale situatie meer zelfvertrouwen voelt.
Psychologe Charlotte Van Moerbeke is gespecialiseerd in lichaamsgerichte therapie en combineert praattherapie met methodes die focussen op verwerking vanuit je lijf. Zij haalt nog een mooi punt aan: ‘Als je minder stresshormoon aanmaakt, kom je rustiger over op anderen, maar je voelt je vooral zelf rustiger. Je stressniveau beïnvloedt niet alleen hoe anderen jou zien, maar vooral hoe je de situatie zelf beleeft. Je zal je achteraf dus ook meer tevreden voelen over je eigen prestatie.’
Verbinden met jezelf
Voor mij voelde power posing initieel aan als een soort masker, als een manipulatie van je fysieke houding om ‘beter’ of in ieder geval anders over te komen op anderen. In principe klopt dat ook wel, vooral als je bekijkt waar het concept vandaan komt. Ook in het dierenrijk komt power posing namelijk voor. Denk bijvoorbeeld aan een gorilla die zijn borst breed maakt om te tonen wie de baas is. Zo lijkt het nogal een mannelijke aangelegenheid: de alfaman die zich dominant opstelt om de andere dieren aan te manen zijn leiderschap te volgen.
In de basis gaat power posing over je ruimte durven in te nemen, zowel fysiek als mentaal. Net dat maakt het zowel aantrekkelijk als uitdagend.
In de basis draait het ook voor ons om het beheersen van een situatie, om het verkrijgen van een bepaald resultaat. Toch is er in de mensenwereld meer nuance, meer introspectie en meer vrouwelijke energie mee gemoeid. Amy Cuddy was een van de verantwoordelijken voor het onderzoek waarnaar ik hiervoor verwees. In haar TED Talk vertelt ze dat power posing eigenlijk niet zozeer gaat over de communicatie met andere mensen, maar wel over praten en verbinden met jezelf.
Bewegingstherapeut Justien De Weirdt zet met haar werk in op de bewustwording van signalen en de unieke taal van jouw lichaam. Ze beaamt: ‘Power posing kan een manier zijn om je eigen lichaamstaal te leren kennen, om te leren luisteren naar wat je lichaam, zintuigen en gevoelens je vertellen. Dat kan heel basaal zijn: hoe voelt het om je armen boven je hoofd uit te steken, om je letterlijk groot te maken?’ Maar het kan ook verder gaan dan enkel het fysieke: ‘Wat geeft je een krachtig gevoel? Wanneer voel je je vol zelfvertrouwen? Wie wil je zijn en hoe gedraagt die persoon zich?’
Yin en yang
Toch benadrukken zowel psycholoog Charlotte als bewegingstherapeut Justien een holistische aanpak en nuanceren ze het magische instant-effect van power posing. Justien: ‘Voor mij geeft het een te zwart-wit beeld. Er wordt enkel gekeken naar dat ene micromoment van twee minuten, maar niet naar alles wat er zich daarrond afspeelt. Hoe heb je geslapen? Heb je wat tijd genomen voor jezelf, voordat je die ochtend je telefoon nam en input van buitenaf toeliet? Wat heb je gegeten? In welke fase van je menstruatiecyclus zit je? Er zijn zoveel aspecten die invloed hebben op hoe je je voelt en hoeveel zelfvertrouwen je op een specifiek moment ervaart.’
De essentiële voorwaarde van het positieve effect van power posing zit ‘m dan ook in die verbinding met jezelf. Psycholoog Charlotte Van Moerbeke pleit voor het belang van yin en yang, in alle aspecten van het leven. Waar yang gaat over actie ondernemen en resultaten behalen, draait yin om rust nemen en voelen wat er te voelen valt.
Volgens Charlotte kan power posing helpen om je zelfvertrouwen en je aangename gevoelens te vergroten, maar het mag niet worden gebruikt om het ‘slechte’, het moeilijke te maskeren. Ze legt uit: ‘Het beste scenario is dat beiden er mogen zijn: maak voldoende ruimte voor je negatieve gedachten en lastige gevoelens, want het werkt je op lange termijn eerder tegen als je ze onderdrukt. Maar soms heb je geen tijd of gewoonweg geen zin om stil te staan bij je diepste emoties. Het is dus ook perfect oké om af en toe momenten te kiezen waarop je jezelf mag afleiden. Dan kan power posing een trucje zijn om je alsnog (tijdelijk) wat krachtiger te voelen.’
Gebalanceerd knallen
Bewegingstherapeut Justien De Weirdt werkt vanuit een gelijkaardig concept dat zij ‘gebalanceerd knallen’ noemt. Het gaat over je eigen kracht en ambities te leren kennen en daar dan ook voor te durven gaan. Dat knallen kan je in balans brengen door iedere emotie die zich aandient te durven voelen, je hele zelf te omarmen en zo je zelfbewustzijn te vergroten. Justien vertelt: ‘Door jezelf aan te sterken met alles wat je innerlijke vuur aanwakkert én met een portie zachtheid en zelfkennis door het leven te gaan, creëer je een buffer om ook beter met stressvolle situaties om te gaan. Dan voel je je vervuld, en dus krachtig.’
Beide experts pleiten uiteindelijk voor hetzelfde, want hoe meer je de donkerte in jezelf kan toelaten en voelen, hoe meer licht er ook naar binnen kan schijnen. Of dat nu in de vorm van meer plezier is, meer zelfvertrouwen of meer succes.
Je ruimte durven in te nemen
In de basis gaat power posing over je ruimte durven in te nemen, zowel fysiek als mentaal. Net dat idee maakt het voor mij zowel aantrekkelijk als uitdagend, ik heb daar zelf namelijk in grote en kleine mate moeite mee. En jij misschien ook, want als vrouwen leerden we al erg jong om vooral plaats te maken voor anderen. Om onszelf in bochten te wringen, om ‘braaf’ te zijn, om niet te veel ruimte in te nemen, niet te hard te huilen, niet te veel te voelen en om vooral niet te moeilijk te doen. Om voorzichtig te zijn, en zeker niet te groots of te luid.
Door privé te oefenen met je fysiek groot te maken, kan je ook je mentale kracht om je ruimte in te nemen rekken. Ook de omgekeerde beweging werkt: durf groots te dromen, fantaseer over wie je zou zijn en hoe je je zou gedragen als er geen enkele limiet zou zijn. ‘Zo’n visualisatie-oefening helpt om alvast te zien en te voelen wat mogelijk is voor jou. Zodra je het je kan inbeelden, wordt het makkelijker om dat beeld ook te realiseren en je zelfbedachte limieten dus te overstijgen’, volgens Justien De Weirdt.
Creëer je eigen power pose
Hoewel er strikt genomen enkele universele power poses zijn, kan je zelf uitzoeken wat jou helpt om in je kracht te gaan staan. Bewegingstherapeut Justien De Weirdt raadt aan om er wat mee te spelen en te zoeken naar wat werkt voor jou. ‘Probeer eens enkele poses uit voor de spiegel en voel eens wat het doet met je lichaam. Voel je je krachtiger door stil te staan, of wil je lichaam net bewegen? Maak verbinding met al je zintuigen en voel eens wat werkt om in je kracht te gaan staan. Zet bepaalde muziek op als dat jou helpt, spreek jezelf moed in voor de spiegel, of nog iets helemaal anders. Door te ervaren kan je ontdekken wat voor jou goed en krachtig voelt.’
Probeer enkele poses uit voor de spiegel en voel wat het doet met je lichaam. Zo kan je ontdekken wat jij als goed en krachtig ervaart.
De afgelopen weken kreeg ik tot twee keer toe een ontsteking aan mijn beide ogen. Mijn chaotische brein was vergeten die gecontamineerde mascara weg te gooien. Bij deze ben je gewaarschuwd om daar in een gelijkaardige situatie wél aan te denken. Twee weken zonder make-up deden me beseffen dat dat voor mij eigenlijk ook een soort krachtpose is. Ik hoef er dan wel mijn voeten niet voor in een bepaalde positie te zetten, maar voel me toch een tikkeltje steviger in mijn schoenen staan met een lik concealer onder mijn ogen en een laagje (of twee) mascara op mijn wimpers.
Dansen voor de spiegel, mooi ondergoed of een briefje van vijftig euro (of meer) in mijn broekzak helpen voor mij, net als een mooi tijgeroog-kristal. Dat klinkt misschien een beetje onnozel, maar het werkt voor mij, dus ik doe dat gewoon. Zo kunnen de krachtposes dus vooral een leidraad zijn, een inspiratie waarmee jij je eigen ding kan doen om te ontdekken wat jou meer zelfvertrouwen geeft.
Kwetsbare kracht
Power posing kan dus zeker helpen om even meer (zelf)vertrouwen te ervaren – zelfs hormonaal. Toch is een holistische aanpak belangrijk: naast je fysieke ruimte durven in te nemen door een bepaalde houding aan te nemen, dien je ook tijd te nemen voor jezelf, je gedachten en je emoties. En al zijn krachtposes dan geen magische lifehack om je leven te veranderen, je kan er wel plezier mee beleven: ontdek, speel en oefen tot je een houding, object of look vindt die jou helpt om in je kracht te gaan staan. Je leven kan je uiteraard nog steeds veranderen, maar dan door het in eigen handen te nemen. Dat kan geen enkele Wonder Woman beter dan jij.
Tekst: Ella Daeleman, met dank aan bewegingstherapeut Justien De Weirdt en psycholoog Charlotte Van Moerbeke
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier