Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Priscilla Du Preez via Unsplash

Redactrice Ella tipt haar favoriete oefeningen uit het boek ‘21 dagen om verliefd te worden op jezelf’.

6 concrete tips voor meer zelfliefde

De redactie

‘21 dagen om verliefd te worden op jezelf’. Het is een internationale bestseller én een uitdaging die redactrice Ella graag wilde aangaan. Maar welke concrete tips staan er nu in dat boekje? Ella tipt haar favoriete oefeningen uit het succesboek.

‘21 dagen om verliefd te worden op jezelf’ is een boek van Youlosophy, een platform voor mentaal welzijn. Het combineert wetenschappelijke inzichten met mindfulnessoefeningen.

Doe een digitale detox

Essentieel voor zelfliefde is leren kijken naar jezelf met je eigen milde blik, en dus niet vanuit de oordelen die een ander (misschien) over jou heeft. Leven vanuit jezelf en wat je zelf wil in plaats van voor (de goedkeuring van) een ander. Sociale media zijn per definitie gerelateerd aan het oordeel van anderen, aan of iemand leuk vindt wat jij post. Bovendien leiden ze ertoe dat je jezelf gaat vergelijken met anderen. Beperk je tijd op sociale media daarom tot dertig minuten per dag of verwijder tijdelijk je favoriete app. Dat kan bijvoorbeeld wekelijks op een vaste dag of eenmalig voor een bepaalde periode.

Stel negatieve overtuigingen over jezelf bij

Luister eens naar de kritische stem in je hoofd en noteer wat die je vertelt. Creëer twee kolommen: links maak je een lijst van de negatieve overtuigingen die je hebt over jezelf. Rechts herschrijf je ze op een meer objectieve, milde manier. ‘Ik ben dom’ wordt bijvoorbeeld ‘Ik weet niet alles, maar ik leer elke dag bij.’

Let een dag lang extra op wat je met je zintuigen ervaart. Wat trekt je aandacht? Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat proef je?

Wees aandachtig voor wat je zintuigen waarnemen

Let een dag lang extra op wat je met je zintuigen ervaart. Wat trekt je aandacht? Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat proef je? Doe een bewuste inspanning zodat je niets mist, en maak een lijst van wat je waarneemt. Schrijf ernaast welk gevoel je bij iedere sensatie krijgt. De verbinding aangaan met je lichaam en sensaties haalt je uit je hoofd en dus ook uit je oordelen. Hoe meer je kan leven volgens je gevoel, hoe meer zelfliefde je ervaart.

Neem tijd voor dingen die je vervullen

Voldoening voelen is fundamenteel voor zelfliefde. Als je geen tijd maakt voor jezelf en je grenzen op die manier respecteert, zal er altijd wel iets – of iemand – zijn die iets vraagt dat dringend lijkt. Om ervoor te zorgen dat je tijd neemt voor jezelf en te vermijden dat je die waardevolle tijd verspilt aan eindeloos scrollen op sociale media, kan het helpen om een lijst te maken van dingen die je vervullen. Bijvoorbeeld een wandeling maken, dansen in de living, bellen met een vriendin, gaan lopen... Noteer het allemaal en hang je lijstje op. Zo heb je altijd inspiratie om je vrije tijd met jezelf door te brengen.

Het avontuur (hoe klein ook) van iets nieuws te ontdekken of te leren, leidt vaak tot de grootste voldoening.

Zet de eerste stap richting iets nieuws

Het avontuur (hoe klein ook) van iets nieuws te ontdekken of te leren, leidt vaak tot de grootste voldoening. Hoe lang is het geleden dat je iets nieuws probeerde dat je uit je comfortzone dwong? Welke activiteit(en) stel je al jaren uit? Kies er nu een uit en plan die in je agenda, het liefst al in de komende week of maand. Schrijf ook de andere activiteiten op en kies er elke maand eentje om te doen.

Maak vandaag geweldig

Vul dagelijks de zin ‘dit is hoe ik vandaag geweldig maak’ aan. Het herinnert je aan het feit dat je je eigen ervaring in de hand hebt. Je kan misschien niet controleren wat er allemaal gebeurt in een dag, maar wel hoe je ermee omgaat.

Tekst: Ella Daeleman

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '