Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
zelfliefde
© Dids via Pexels

‘Door in te zien dat anderen ook moeite hebben met zaken, zie ik hen en mezelf in een milder daglicht.’

Onze redactrice boost haar zelfliefde in drie weken

De redactie

‘21 dagen om verliefd te worden op jezelf’. Het is een internationale bestseller én een uitdaging die onze redactrice graag wilde aangaan. Drie weken lang leefde ze volgens het boekje. Dit leerde ze.

Zelfliefde, wat is dat eigenlijk? Voor ik aan dit stuk begon, wilde ik die vraag aan ­iedereen in mijn omgeving stellen. Aan mijn zussen en schoonbroer, mijn vriendinnen en zelfs een man met wie ik op blind date ging (geen match, helaas). Toch vergat ik het steeds en bleef ik ermee zitten. Niet alleen met de vraag, maar vooral met de torenhoge verwachting die ik voor mezelf aan deze opdracht had gekoppeld: dat ik voor deze reportage – mijn allereerste ooit voor Flair – hét antwoord moest hebben om aan jou te kunnen vertellen wat je moet doen om van jezelf te leren houden.

Stap voor stap, woord voor woord

Met mijn playlist vol liedjes met ­teksten die me sterken in mijn eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfliefde in mijn oren, ging ik een paar ­dagen later bij zonsondergang wandelen op het strand. Terwijl ik heel luid meezong (het voordeel van een leeg strand) viel het antwoord me plots te binnen. Het gaat er niet om dat ik de vraag ‘wat is zelfliefde?’ kan beantwoorden. Zelfliefde kan namelijk elke maand, elke dag of zelfs elk uur iets anders betekenen, voor elke persoon apart. Zo had ik gisteren nog grote behoefte aan rust en was de grootste vorm van zelfliefde een lekker dutje doen.

Zelfliefde kan elke maand, elke dag of zelfs elk uur iets anders betekenen, voor elke persoon apart.

Nu is zelfliefde deze woorden typen. ­Gewoon starten aan deze tekst en het waarmaken van mijn schrijversdromen niet langer uitstellen. Nu is zelfliefde niet toegeven aan de angst om te falen of de gedachte dat jij dit misschien niet leuk gaat vinden om te lezen. Gewoon beginnen en blijven doorgaan. Stap voor stap, of in dit ­geval: woord voor woord.

Ik wil en kan het script van jouw leven niet schrijven en kan jou dus ook ­onmogelijk vertellen wat je precies moet doen om meer zelfliefde te ­ervaren. Wel deel ik graag mijn ­ontdekkingen, enkele handvatten uit het boek en de inzichten van mijn psychotherapeut Christian De Wulf over jezelf graag zien.

Wees mild voor jezelf

Aan het begin van mijn 21 dagen wist ik vooral heel goed wat zelfliefde níét is. Het is niet in een relatie blijven waarin je niet meer gelukkig bent. Geen job doen die je geen voldoening geeft. Het is niet doen alsof alles oké is, terwijl je vanbinnen langzaam wegkwijnt. Geen tijd nemen voor jezelf, geen hulp durven te vragen, geen hulp toelaten… Het is een opsomming van kleine en grote dingen waaraan ik me schuldig maakte. Ik kan nog lang doorgaan met het opnoemen van wat zelfliefde niet is, maar ik weet vrij zeker dat jij dit lijstje moeiteloos zelf kan aanvullen.

Volgens psychotherapeut Christian De Wulf, bij wie ik maandelijks een sessie heb, is de grootste misvatting rond zelfliefde dat het maakt dat je altijd gelukkig bent. Het gaat er net om jezelf te accepteren in de hoogtes én laagtes, in geluk én verdriet. Volgens De Wulf heeft zelfliefde in essentie twee grote componenten: enerzijds jezelf zien zoals je bent en zonder oordeel naar jezelf kijken, anderzijds mild zijn voor de oordelen die je toch zal hebben, want dat is nu eenmaal menselijk.

Mezelf graag zien zal me helpen om keuzes te maken die passen bij wie ik werkelijk ben en bij wat ik zelf wil, los van wat anderen daarvan vinden.

‘Zelfliefde ontstaat als je mild kan zijn voor jezelf’, aldus De Wulf. ‘Ook jezelf goed vinden is een oordeel. Het gaat erom dat je jezelf accepteert zoals je werkelijk bent.’ Mezelf graag zien zal me helpen om keuzes te maken die passen bij wie ik werkelijk ben en bij wat ik zelf wil, los van wat anderen daarvan vinden. Ik vind dat alvast een waardevol doel om 21 dagen (en nog lang daarna) aan te werken.

Lach eens goed (met jezelf)

Zelfliefde is dus jezelf zien als een mens die soms successen behaalt en soms faalt. Als een mens die soms vrolijk is en soms boos, bang of verdrietig. Als een mens die probeert om het leven te beleven, zonder een oordeel te hebben over of dat wel of niet goed lukt. In het boek zijn er verschillende oefeningen die je uitdagen om negatieve overtuigingen die je hebt over jezelf om te buigen naar iets positiefs.

Ik zag mezelf voor wat ik was: een mens met een angst die ik letterlijk en figuurlijk probeerde weg te vegen door me bezig te houden met iets anders.

Mild kijken naar jezelf hoeft trouwens niet altijd serieus te zijn, maar kan ook door eens goed met jezelf te lachen. Zo had ik me voorgenomen om vandaag meteen na mijn ontbijt aan dit artikel te beginnen werken. Ik voelde echter de angst om te falen die ik hiervoor al beschreef en viel terug op de automatische piloot. Gevolg: uitstelgedrag.

Toen mijn badkamer helemaal blonk, besefte ik pas wat ik aan het doen was. In plaats van boos te worden op mezelf, omdat ik weer iets belangrijks aan het uitstellen was, besloot ik er eens lekker mee te lachen. Ik zag mezelf voor wat ik was: een mens met een angst die ik letterlijk en figuurlijk probeerde weg te vegen door me bezig te houden met iets anders. Mijn deadline had ik nog niet gehaald, maar mijn badkamer was tenminste schoon.

Maak authentieke connecties

Ik geloof heilig in de kracht van jezelf zijn, zodat anderen ook hun echte zelf kunnen zijn. We zijn per slot van rekening allemaal mensen die zichzelf vergelijken met anderen. Dan is het maar wat fijn om dat te kunnen doen met de volledige, authentieke versie van de ander in plaats van de gecureerde, ‘perfecte’ versie. Door in te zien dat anderen ook moeite hebben met bepaalde zaken, ga je zowel hen als jezelf in een milder daglicht zien. Zo kunnen authentieke connecties met anderen je helpen om meer zelfliefde te ervaren. Jezelf (graag) zien is trouwens ook zo’n authentieke connectie. In het boek staat deze mooie quote van ontwerpster Diane von Fürstenberg: ‘Je bent altijd bij jezelf, dus je kan net zo goed van het gezelschap genieten.’

Luister (niet) naar de ­stemmen van anderen

We hebben niet alleen oordelen over onszelf, maar we horen ook allemaal de stemmen van anderen in ons hoofd. De serie ‘Up Here’ (Disney+) toont dat op een geweldige manier. Hoofdpersonage Lindsay wordt in elke scène vergezeld door haar ­moeder, vader en haar gemene beste vriendin van de middelbare school. Lindsay hoort hun stemmen in haar hoofd, maar in de serie zie je die drie mensen letterlijk naast haar staan in elke situatie. Bij alles wat ze doet, denkt of zegt, geven zij ongevraagd hun mening. Of ze wel zeker is? ­Of ze dat wel gaat kunnen? Of ze niet liever alles laat zoals het is, in plaats van iets nieuws te proberen?

Zelfliefde ontwikkelen gebeurt wanneer je los kan komen van die oordelen van anderen over jou.

Voor mij was dat heel erg herkenbaar. Ook in’ 21 dagen om verliefd te ­worden op jezelf’ staan verschillende oefeningen om te benoemen wat die kritische stemmen in je hoofd precies zeggen. ‘Wanneer we opgroeien, leren we allemaal om naar onszelf te kijken vanuit de blik van een ander. Wat je ouders vaak tegen jou zeggen, internaliseer je, waardoor het lijkt alsof je die dingen zelf denkt of gelooft. Zelfliefde ontwikkelen gebeurt wanneer je los kan komen van die oordelen van anderen over jou’, bevestigt mijn psychotherapeut.

Leef voor jezelf

Of het dan een goede tip is uit het boek om 21 dagen lang de tijd die je doorbrengt op een socialemedia-app naar keuze te beperken? Zeker! ‘Je leven delen op sociale media voor de likes van anderen zorgt ervoor dat je je zelfliefde gaat koppelen aan hoe leuk anderen je vinden. Het oordeel van een ander wordt op die manier heel belangrijk voor jouw eigenwaarde. En dat is net wat zelfliefde niet is’, verduidelijkt De Wulf. Hoe minder je steunt op de goedkeuring van anderen, hoe beter dus.

Eerlijk is eerlijk: tijdens de eerste week zonder de (digitale) bevestiging van mannen viel ik even in een zwart gat.

Ik koos ervoor om twee datingapps van mijn telefoon te gooien, want ik merkte dat ik vaak uit ver­veling zat te swipen. Ik had steeds minder interesse en was verre van mijn enthousiaste zelf, ook bij toffe, interessante mannen. Niet echt een aantrekkelijke of aangename houding, dus dit was de perfecte aanleiding om er even mee te stoppen. Eerlijk is eerlijk: tijdens de eerste week zonder de (digitale) bevestiging van mannen viel ik even in een zwart gat. Ik was er echt van overtuigd dat ik nooit meer iemand zou tegen­komen nu ik mezelf niet langer beschikbaar maakte. Een illusie, uiteraard, maar ik voelde het wel. Later merkte ik wel een fijn verschil: ik was meer gefocust op mijn eigen leven en mijn eigen gevoel van vervulling. Als ik me verveel, doe ik nu iets wat ik leuk vind en waardoor ik me goed voel. Maar hoewel het hier gaat over het belang van zelfliefde, is het toch ook nog steeds fijn om af en toe waardering te krijgen van anderen. Blijkt dat je ook tijdens een avondje dansen complimenten van leuke mannen kan krijgen. Daar heb je dus geen app voor nodig.

Neem tijd voor ­jezelf, met of ­zonder boek

Het leek me op voorhand nogal een grote belofte: dat dit kleine boekje mij in 21 dagen meer zelfliefde zou geven. Ik voel me na drie weken ook niet getransformeerd, maar ben toch blij dat ik bijna iedere dag tijd heb genomen voor mezelf, mijn gedachten en gevoelens. De ­oefeningen zetten aan tot nadenken én tot mooie gesprekken met mijn vriendinnen en mijn psychotherapeut. ‘Als je alleen doet wat er in zo’n boek staat, werk je op een nogal oppervlakkig niveau. De oefeningen zullen wel helpen, maar eerder kortstondig. Een beetje zoals eten wanneer je honger hebt: je krijgt altijd opnieuw honger’, vertelt mijn therapeut me. ‘Maar het kan wel een mooi startpunt zijn voor diepere reflectie. Je kan de antwoorden op de vragen uit het boek gebruiken als leidraad voor dieper onderzoek en ze met je vriend(inn)en of therapeut bespreken. Zo ontdek je hoe je een leven kan creëeren met minder oordeel over jezelf en dus met meer zelfliefde.’

Ben ik nu verliefd op mezelf? Het blijft een proces, maar ik ben wel milder voor mezelf geworden. Soms lukt het me niet meteen en verval ik – uiteraard – nog in allerlei oordelen over mijn eigen acties of het gebrek daaraan. En dat is oké, want ik ben ook maar een mens.

Tekst: Ella Daeleman

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '