Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Ook je datingleven wordt er beter van.

TIP: deze kleine handeling op WhatsApp kan je heel wat mentale rust bezorgen

Annelies Hart

Leesbevestigingen: vloek of zegen? Op WhatsApp is het zo’n gewoonte geworden om te checken of iemand je bericht gelezen heeft, dat we vaak vergeten welke invloed die twee blauwe vinkjes op onze mentale gezondheid hebben. ‘Leesbevestiging legt heel wat druk op je’, aldus therapeut Christopher Paul Jones.

Ondertussen weten we al dat we voorzichtig moeten zijn met alles wat we opnemen door middel van onze smartphones. Je schermtijd beperk je dus best en op sociale media ga je liefst cureren wat je wel en niet wil zien. Toch is er nog een klein detail dat we bijna elke keer zien als we onze gsm aanzetten, maar niet bij stilstaan: leesbevestigingen.

Druk en kopzorgen

Die twee blauwe vinkjes in WhatsApp mogen dan wel bedoeld zijn als handig, voor velen hebben ze ondertussen een wrange nasmaak. Volgens therapeut Christopher Paul Jones ondervinden zowel de zender als de ontvanger nadelen aan de vinkjes. ‘Zenders maken zich vaak zorgen of de ander het bericht al gezien heeft, en zo nee: waarom niet?’, aldus Jones in Metro.UK. Denk maar aan hoe stresserend het is als je iemand een risky berichtje stuurt, maar de vinkjes uitblijven en jij je dus gaat afvragen of je genegeerd wordt.

‘Voor ontvangers creëert deze functie dan weer druk, vooral wanneer het om een bericht gaat van iemand waar je eigenlijk niet mee wil praten, of waar je niet direct op kan antwoorden.’ Je wil niet dat de ander zich zorgen zou maken omdat er blauwe vinkjes staan, maar je nog niet geantwoord hebt.

Het resultaat? Veel overdenken én een angstig gevoel. De oplossing? Uitzetten die handel! Ga in WhatsApp naar instellingen, druk daar op privacy en in dat menu vind je een knopje naast ‘leesbewijzen’. Uitvinken en je bent al op de goede weg.

Gedaan met staren en wachten

Volgens psychologe Elle Mace kan het uitschakelen van de blauwe vinkjes een directe invloed hebben op je mentale gezondheid, al zal je er in het begin natuurlijk wel een beetje aan moeten wennen. Eens dat dat het geval is, zal het volgens Mace ook je datingleven ten goede komen. Volgens haar wordt er in dat geval nog het meest gestresst over die leesbevestigingen.

‘Voor een gezonde start van een relatie wil je voorkomen dat je constant naar je telefoon staart en wacht tot die persoon je bericht leest én beantwoordt. Want het gevaarlijke is dat je dan sneller conclusies trekt als de vinkjes inderdaad blauw worden en hij/zij/hen er even over doet om terug te sturen’, aldus Mace. ‘Dat wil niet zeggen dat je ineens niet meer belangrijk bent, alleen dat onze levens allemaal hectisch zijn.’

‘Het uitschakelen van leesbevestigingen neemt een onnodige angst weg die deze toekomstige relatie negatief zou kunnen beïnvloeden.’ Amen to that!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '