Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

2. Laad je apparaten buiten het zicht op.

7 tips om je schermtijd deze zomer te beperken

Annelies Hart

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en er zijn zoveel leuke dingen te beleven. Het zou zonde zijn om je tijd gekluisterd aan je scherm te besteden, toch? Met deze tips kan je die schermtijd toch een beetje beperken, zodat je ten volle van je zomer kan genieten.

Plan pauzes in

De hele dag naar een scherm moeten kijken op je werk, of urenlang op TikTok scrollen, kan ontzetten vermoeiend zijn. Zowel voor je ogen als voor jou in het algemeen. Probeer dus hier en daar wat schermpauzes in te plannen en meet die ook met een timer. Zo weet je zeker dat je gedurende die tijd wegblijft van alles wat een scherm heeft. En aangezien het in je agenda staat, ben je meer geneigd je eraan te houden.

Tip: stel een realistische timer in. Begin met 5 minuten en bouw op als het lukt.

Laad je apparaten buiten het zicht op

Als je gsm of laptop dan toch aan een draad moeten hangen, kan dat even goed in een andere kamer. Zo train je jezelf om niet naar elke notificatie te kijken en bespaar je jezelf geld uit door geen ultralange kabel te kopen die tot in de zetel reikt.

Bel meer

Eindeloos chatten kan vaak simpel verholpen worden met een telefoontje. Zo bespaar je jezelf heel wat schermtijd, want je hoeft niet eens naar je telefoon te kijken wanneer je aan het bellen bent. Heb jij last van bel-angst? Dan kunnen  deze tips je helpen!

Verwijder apps die je te veel afleiden

Dat ene spelletje waar je altijd naar grijpt als je je verveelt, die ene sociale media-app waar je eigenlijk echt niet gelukkig van wordt maar continu op zit te scrollen... Het vergt natuurlijk wat moed en discipline, maar met een paar kleine klikjes worden die apps van je gsm geveegd, waardoor er plots heel wat tijd vrijkomt die je zonder scherm kan besteden. En als na een goede proefperiode blijkt dat je toch écht niet zonder kan, kan je ze nog steeds in een vingerknip terug downloaden.

Schakel een schermtijdtimer in op je gsm

Je negeert het misschien bewust, maar alle smartphones hebben ondertussen wel een manier om je schermtijd te beperken. Je kan gemakkelijk instellen welke apps je tussen bepaalde uren niet wil gebruiken. Vanaf je de icoontjes dan aanklikt, krijg je de melding dat je schermtijd voor die dag ‘op’ is. We see what you did there phone...

Niet storen

De ‘niet storen’-knop op je smartphone zit er niet voor niets. Als het je niet lukt om hem in te drukken wanneer je thuis bent, probeer het dan eens wanneer je op stap bent met vrienden, familie of je lief. Zij zullen het alvast appreciëren dat je minder met die gsm bezig bent en jij traint jezelf om minder afhankelijk te zijn van de dopamine die meldingen je geven.

Lees een boek/magazine

Als het je niet lukt om echt je gsm te beheersen, kan je wel een afleidingsmanoeuvre inschakelen. Een boek of magazine lezen is ideaal. Je bent niet gekluisterd aan een scherm en de kans dat je je aandacht op zowel een boek als een gsm kan richten, is wel heel klein. Begin als je het moeilijk vindt ook hier met een timer. Een kwartiertje lezen kan al een mooi begin zijn. Zeker als het in de zon op een terrasje is!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '