Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
bel-angst
© Unsplash

2. Oefen eerst met 'gemakkelijke' en doelgerichte telefoontjes, zoals naar de kapper.

Deze 6 tips helpen je over je bel-angst heen

Annelies Hart

Het is zo handig en toch zijn er veel mensen die er schrik voor hebben: bellen. Krijg jij al hartkloppingen en zweethanden als je de telefoon moet opnemen? Je bent absoluut niet alleen. Dit zijn een paar tips die je kunnen helpen over die teleponobia te geraken.

Er zijn twee opties: of je bent iemand met bel-angst, of je kent iemand met bel-angst. Zo ingeburgerd is de fobie ondertussen. Een recent onderzoek uitgevoerd door BankMyCell wijst uit dat vooral millennials en Gen Z’ers last hebben van de angst. En het gaat verder dan geen zin hebben om de gsm op te nemen, want de fobie wordt vaak vergeleken sociale angst en kan gepaard gaan met symptomen zoals verhoogde hartslag, misselijkheid en duizeligheid.

Mensen met telephonobia ervaren een intens gevoel van zelfbewustzijn, de angst om voor het blok te worden gezet, vreemd over te komen of iets verkeerd te zeggen. Daardoor stellen velen telefoongesprekken uit. Het onderzoek wijst ook uit dat 61 % van de millennials bellen zelfs te allen kosten vermijdt. Gelukkig zijn er een paar praktische tips die je op weg kunnen helpen, zodat je die telefonische afspraak bij de dokter volgende keer helemaal zelf kan maken.

Zorg dat je het snel achter de rug hebt

Zoals met alles waar je schrik voor hebt, is het beter om het zo snel mogelijk achter de rug te hebben. De bedoeling daarbij is om jezelf zo weinig mogelijk tijd te geven om de angst te laten opbouwen.

Zet het telefoonnummer dat je moet bereiken ergens op een briefje en laat dat bijvoorbeeld op je bureau achter. Zo is het het eerste waar je aan denkt als je werkdag start. Ga dan naar een rustige plek, haal diep adem en bel meteen.

Oefen met ‘makkelijke’ telefoontjes

Er zijn bepaalde telefoontjes die altijd net iets moeilijker zijn dan andere. Bellen naar het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt, is bijvoorbeeld een pak akeliger dan een afspraak maken bij de kapper. Oefen dus eerst met dat soort korte gesprekken. Een doelgericht telefoontje naar de kapper, de tandarts of een restaurant om te reserveren is de perfecte opstap naar het serieuzere werk.

Hou notities bij de hand

Als je iets wil boeken, hou dan je agenda klaar, zodat je weet welke momenten je het best uitkomen. Als je een specifieke doktersafspraak moet vastleggen, maar dan een lijstje met symptomen en vragen. Je kan zelfs zo ver gaan dat je al wat onderwerpen en vragen opschrijft voor eender welk gesprek dat je moet voeren. Alles wat kan helpen om niet dicht te klappen wanneer de ontvanger opneemt, is goed!

Relativeer

Stel jezelf voor elk telefoontje de volgende vraag: ‘wat is het ergste dat er kan gebeuren?’

Je zal al snel merken dat de gevolgen van een telefoongesprek niet zo desastreus zijn als je angsten je influisteren. Daar komt nog bij dat de kans bestaat dat de andere persoon net zo min van bellen houdt als jij en dus totaal niet bezig is met hoe je klinkt, hoeveel pauze je tussen je vragen laat of hoe vaak je over je woorden struikelt.

Glimlach

Zichtbaar fysiek glimlachen maakt geen verschil voor de persoon met wie je belt, maar wel voor jezelf. Een glimlach stelt je namelijk op je gemak en je voelt je er automatisch gelukkiger door. Door actief gezichtsuitdrukkingen of zelfs handgebaren te gebruiken, kun je doen alsof je wel oog in oog staat met je gesprekspartner. Dat voelt altijd iets beter dan stijf stilstaan of een strak gezicht aanhouden.

Vraag om hulp

Telefoonangst kan je leven bepalen, en je zelfvertrouwen en zelfstandigheid serieus ondermijnen. Dus het is absoluut de moeite waard om wat tijd te nemen en hulp van een psycholoog of therapeut in te roepen om je er doorheen te helpen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '