Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
afkolven
© Mart production via Pexels

Van koffie- naar kolfpauzes!

9 handige tips om af te kolven op het werk

Dewy De Leeneer

Het combineren van werk en borstvoeding geven kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en planning gaat het toch al ietsje beter. Om jou daarbij te helpen – en ook gewoon omdat we het fenomenaal vinden wat een vrouwenlichaam allemaal kan – én omdat het de Week van de Borstvoeding is, delen wij graag negen handige tips die femtechmerk Elvie verzamelde om af te kolven op de werkvloer.

Van koffie- naar kolfpauzes.

Klop bij je werkgever aan voor die welverdiende borstvoedings- of kolfpauzes. Die zijn er zodat jij een momentje kan nemen om je baby te voeden of af te kolven. Om zeker te zijn dat je werkgever goed op de hoogte is van die breaks, neem je best al even contact met hen op tijdens je moederschapsrust. In sommige branches moet je die pauzes namelijk al zo’n drie maanden op voorhand aanvragen. Informeer je zeker, want je hebt er recht op!

Vroedvrouw to the rescue.

De vroedvrouw zal je ongetwijfeld kunnen helpen met een plan van aanpak voor je eerste werkweken. Zij kan perfect berekenen hoeveel afgekolfde melk je kindje per dag nodig zal hebben.

Bevroren noodporties.

Een aantal noodporties moedermelk in de vriezer zorgen voor minder kolfdruk tijdens je eerste werkdagen. Een voorraadje aanleggen is dus zeker aangeraden, want extra porties staat gelijk aan extra gemoedsrust!

Kolfalarm, kolfalarm!

Stel een kolfalarm in. Als je helemaal opgaat in een taak, durf je dat kolfmoment wel eens te vergeten. Nog een tip: blokkeer je kolfpauzes ook in je agenda, zodat er geen meetings overheen geboekt worden. Op een werkdag kolf je waarschijnlijk zo’n twee à drie keer , gedurende twintig minuten tot een halfuur, maar je geeft jezelf in het begin best wat extra tijd zodat je er wat kan inkomen.

Adrenaline versus oxytocine.

Het is belangrijk dat je kolfmoment écht een rustmoment is. Als je stress krijgt of het gevoel hebt dat je elk moment gestoord kan worden, maakt je lichaam adrenaline aan. Adrenaline is de tegenhanger van oxytocine, de stof die ervoor zorgt dat de melk vlot toeschiet én vlot stroomt. Rust en gemak is dus erg belangrijk! Ruimtes waar je de deur op slot kan doen zijn altijd handig, maar je kan ook een briefje op de deur hangen als dat toch niet mogelijk is.

Superschattige baby’s.

Een toptip: lukt het afkolven even wat moeilijker? Kijk dan een filmpje van een superschattige baby, of nog beter: van je eigen kleine spruit. Wedden dat je borsten meteen weer in actie schieten?

De frigo in!

Zet je melk na het afkolven meteen in de koelkast, en liefst ergens achteraan. Je collega’s openen en sluiten de frigodeur namelijk meerdere keren per dag, waardoor er temperatuurschommelingen ontstaan. Niet in de deur, niet vooraan maar in the back dus!

Kolven is koel.

Je wil je melk natuurlijk ook meenemen naar huis. Dat doe je best in een koeltasje met koelelementen. Zo ben je zeker dat je melk ook op warme dagen veilig tot in je eigen frigo geraakt!

Knuffelen is goud.

Kolven is zilver (not!), maar knuffelen is goud! Wat doe je dus na een zware werk- en kolfdag? Knuffelen met dat wondertje van je! Want een ding is zeker: dat heb je wel verdiend.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '