Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Bepaalde technieken, zoals huid-­op-­huidcontact, kunnen de melk­productie optimaliseren.

‘Ik heb grote borsten, maar toen ik borstvoeding wilde geven maakte ik amper melk aan. Hoe kan dat?’

Je Flair met Borstendossier ligt nog tot en met morgen in de winkelrekken. Daarin doorbreken we alle taboes rond je boezem, en beantwoorden enkele experts ook je meest prangende vragen. Ook deze vraag werd ingestuurd: ‘Ik heb grote borsten, maar toen ik borstvoeding wilde geven maakte ik amper melk aan. Hoe kan dat?’

Het volume van je borsten heeft geen invloed op de melkproductie. Je kan grote borsten hebben en toch weinig melk produceren, of omgekeerd. Heb je de indruk dat je niet genoeg melk produceert om je baby voldoende te voeden, dan moet je in de eerste plaats de oorzaak achterhalen.

  • Drinkt jouw baby niet goed en heb je daardoor te weinig melk?
  • Produceer je te weinig melk en drinkt je baby daarom niet genoeg?

In het tweede geval zijn er verschil­lende oorzaken mogelijk, zoals ziekte, ondervoeding, uitdroging, tubulaire borsten met weinig melkklieren, hor­monale problemen of een operatie waarbij melkkanalen en zenuwen werden aangetast. Raadpleeg een arts voor een diagnose en eventuele oplossingen. Er zijn ook technieken die je melkproductie kunnen verhogen. In de meeste gevallen kan je je baby voldoende laten bijkomen door hem of haar vaker aan te leggen. Tien tot twaalf voedingen per dag zijn heel normaal. Je kan ook bij elke voeding je beide borsten aanbie­den en dat zelfs meerdere keren.

Ook huid-­op-­huidcontact kan de melk­productie optimaliseren. Probeer je baby ook goed wakker te houden tijdens het voeden en om de twee uur wakker te maken voor een voe­ding. Lukt dat niet, dan kan je jouw melkproductie ook blijven stimuleren door regelmatig af te kolven. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen een negatief effect hebben op de productie, net als kruiden zoals salie en een grote hoeveelheid munt.

Met dank aan borstchirurg prof. dr. Ann Smeets (UZ Leuven), arts-journalist Marleen Finoulst (Gezondheidenwetenschap.be), Pink Ribbon (Pink-ribbon.be), La Leche League (Lalecheleague.be), Transgender Infopunt (TIP) (Transgenderinfo.be) en seksuologe Ina Van Ransbeeck.

borstendossier omslag

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '