Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

'Het kan verleidelijk zijn om zonder kleren te slapen om koel te blijven, maar het kan je slaap nog meer verstoren.'

Naakt slapen in de hittegolf: niet het beste plan

Annelies Hart

Tijdens een hittegolf is slapen een uitdaging, want ook ‘s nachts koelt het amper af. Om oververhitting tegen te gaan, zoeken we dus allerlei oplossingen: ventilatoren, koude washandjes en naakt slapen. Alleen blijkt dat laatste nu verrassend genoeg niet de beste optie te zijn.

Voor veel mensen is het ‘s zomers, als het erg warm is, de reflex om ‘s nachts hun pyjama uit te trekken om naakt te slapen en het zo koel mogelijk te hebben. Dus nu een hittegolf ons land overneemt, gaan we al snel full monty. Maar wist je dat dat eigenlijk niet zo’n goed idee is?

In je blootje onder de wol kruipen, is namelijk niet zo gezond als we denken. ‘Het kan verleidelijk zijn om zonder kleren te slapen om koel te blijven, maar het kan je slaap nog meer verstoren’, zegt slaaparts Julius Patrick tegen Cosmopolitan UK. In plaats daarvan raadt hij aan de kamer van tevoren te luchten. ‘Als het binnen warmer is dan buiten, zet dan alle ramen open voordat je naar bed gaat om een briesje te creëren. Als je de kamertemperatuur iets verlaagt, val je gemakkelijker in slaap.’

Katoen is je vriend

Met je onesie gaan slapen is echter ook niet aangewezen, dus wat draag je dan best wel? Volgens slaaparts Alannah Hare kun je het beste een lichte pyjama dragen, bij voorkeur van katoen. Dat komt omdat het materiaal naar verluidt het beste zweet absorbeert. ‘Als je kiest voor natuurlijke vezels, zal je het ‘s nachts veel minder snel warm hebben.’

Dit komt eenvoudigweg omdat de blote huid niet in staat is om zweet uit zichzelf te absorberen. Je lichaam zal dus vochtig blijven, waardoor je lichaamstemperatuur niet goed kan worden gereguleerd. Naakt slapen is dus helemaal goed als het een boost geeft voor je zelfvertrouwen of fijner voelt tegen je partner aan, maar om koeler te hebben, haal je toch maar beter die (katoenen) pyjama uit de kast.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '