Een handig stappenplan voor wie dat wil uitvissen.
Zo kom je te weten wat mensen écht over je denken
Jezelf niet zijn uit angst voor wat anderen van je vinden moet je nooit, never, jamais doen. Maar soms kan het wel handig zijn om te achterhalen wat mensen écht over je denken. Daarom verklappen wij hoe je dat doet, om dan zelf te kiezen of je daar nu wel of geen fuck om geeft.
Ik ga even héél luid roepen, oké? WETEN HOE ANDEREN OVER JE DENKEN EN JE ZORGEN MAKEN OVER WAT ANDEREN OVER JE DENKEN ZIJN TWEE TO-TÁÁL VERSCHILLENDE ZAKEN! Zo, hopelijk is dat meteen kraakhelder nu. Want als er één ding is waar wij bij Flair absoluut nooit een voorstander van zullen zijn, is het wel dat jij je in bochten zou wringen om in het hokje of ideaalbeeld van een ander te passen. Niet de bedoeling dus. Want dat jij je unieke zelve bent, is juist zo geweldig en daar mag je altijd trots op zijn.
Maar als jij er voor jezelf en je eigenbeeld zeker van wil zijn dat je de beste (of beter: juiste) versie van jezelf naar buiten brengt en je wil dat de rest van de wereld jou ziet zoals je jezelf kent, dan wil je misschien wel weten of anderen wel echt een juist beeld over jou hebben. Want alleen zo kan je vermijden dat je verkeerd begrepen wordt door anderen en je minder succesvol zal zijn in je interacties thuis, op het werk, met je vrienden, met je geliefde, met de wereld om je heen.
Wie ben ik?
Uitvissen wat de mensen om je heen nu écht van jou vinden zou je kunnen doen aan de hand van een hoop pseudowetenschappelijke TikToktips, zoals het peper-en-zoutvatje tussen jullie in zetten om te kijken of de ander het weer verplaatst (dat zou betekenen dat die je leuk vindt, maar dan wel met de nadruk op ‘zou’). Maar je kan ook gewoon meteen opteren voor de meer volwassen en vooral ook véél effectievere manier: op een goede, open en constructieve manier naar feedback vragen, er ook actief naar luisteren en er oprecht voor openstaan. Dat doe je zo:
Werk aan een vertrouwensband.
De eerste de beste persoon in je omgeving met wie je zo nu en dan eens een babbeltje slaat aanspreken en vragen: ‘Hey, hoe denk jij eigenlijk over mij?’ zal niet zo heel veel teweegbrengen. Om te beginnen: weet die halve vreemde veel. En bovendien heb je voor open en eerlijke feedback in de eerste plaats vertrouwen nodig. Leg je vraag dus liever voor aan mensen die je vertrouwt, met wie je een goede communicatie hebt opgebouwd en van wie je gelooft dat jullie dieper kunnen graven als het nodig is.
Kader je vraag.
Val vervolgens niet zomaar met de deur in huis. Zelfs voor mensen die je goed kent en met wie je je wel verbonden voelt, kan het best spannend zijn om eerlijk en open met je te zijn. Daarom is het belangrijk dat je uitlegt waarom je dit gesprek aangaat. Verklaar dat je aan je self-love journey sleutelt en dat voor jou een belangrijk onderdeel van dat proces naar meer zelfacceptatie, zelfkennis en zelfappreciatie is.
Maak duidelijk dat je eerlijke feedback wil.
Laat mensen weten dat ze je een plezier doen door eerlijk te zijn als je hen vraagt hoe je bij hen overkomt. ‘Ik wil graag dat je eerlijk bent’, ‘het is voor mij echt belangrijk dat je eerlijk bent’, ‘je kwetst me minder door eerlijk te zijn dan door zaken te verbloemen.’ Leg uit hoe belangrijk het voor jou is dat je jezelf beter leert kennen en dat zij daarbij kunnen helpen als ze eerlijk zijn.
Focus op de toekomst.
Vraag je naar feedback over bepaalde eigenschappen, richt het gesprek dan op de toekomst. Vraag bijvoorbeeld niet hoe je in het verleden misschien minder goed hebt gecommuniceerd, maar liever wat je in de toekomst beter kan doen op vlak van communicatie. Als je mensen vraagt wat je kan doen om in de toekomst een betere of juistere versie van jezelf te zijn, zijn ze doorgaans eerlijker.
Vraag door.
Heel wat mensen vinden het best moeilijk om eerlijk te vertellen wat ze echt denken, omdat ze je niet willen kwetsen of omdat ze nu eenmaal geleerd hebben dat het beter is om de schijn op te houden. Vraag daarom niet één keer naar hun feedback, maar geef de mensen om je heen meerdere mogelijkheden om de waarheid te vertellen. Zo wordt de kans groter dat ze ervan overtuigd raken dat je ook echt de waarheid wil horen en dat ze je daar zelfs een plezier mee zullen doen. Het kan ook nuttig zijn om naar specifieke situaties te vragen. Bijvoorbeeld: als we met elkaar moeten samenwerken, hoe kom ik dan over of wat valt jou dan op? Of: ik vind het belangrijk om empathisch in het leven te staan, op welke momenten heb ik je genoeg empathie getoond en op welke misschien niet?
Vraag ook naar de positieve zaken.
Dat om eerlijke feedback vragen geen appeltje-eitje is, moet je mij niet vertellen. Het vergt héél veel moed en lef om dat te doen, want niemand vindt het makkelijk om zichzelf te confronteren met de minder fraaie kantjes van zichzelf. Daarom is het een goed idee om die moeilijkere feedback zelf te counteren met fijne dingen om te horen. Vraag dus niet alleen naar de dingen die misschien moeilijker zijn om te horen, maar vraag ook actief naar je positieve eigenschappen. ‘Wat vind jij drie geweldige eigenschappen aan mij?’, ‘Waarom apprecieer jij mij als vriendin, dochter, lief, collega?’ of ‘In welke zaken blink ik uit volgens jou?’
Luister zonder te oordelen over jezelf.
Probeer de feedback die je krijgt niet te beoordelen, of het nu positief of negatief is. Het is gewoon kennis waarmee je aan de slag kan gaan als je dat wil, maar die zegt niet per se iets over wie je bent aan de binnenkant. Want remember: wie jij bent en hoe mensen je zien, komt niet altijd overeen. Het is niet omdat iemand zegt dat je soms egoïstisch overkomt voor hen, dat je ook egoïstisch bent (en zelfs als dat wel zo zou zijn, is dat nog steeds geen reden om minder van jezelf te gaan houden). Want de persoon die je écht bent, ken jij namelijk het best. Zie het voor wat het is: de manier waarop jij overkomt; en dus iets waaraan je wat kan veranderen als jij dat een fuck waard vindt.
Toon dankbaarheid en zet de deur open voor meer.
Bedank mensen altijd voor hun eerlijkheid en laat ze weten dat je hun observaties en meningen nuttig vindt. Als mensen merken dat je echt de waarheid wil horen en je niet slecht reageert op negatieve feedback, zullen ze ook in de toekomst eerlijker tegen je durven zijn. Niet altijd de makkelijkste route, maar wel de route die op de lange termijn het meeste geluk en rust voor jou zal brengen. Je hoeft je dan immers geen zorgen meer te maken over wat anderen denken, want je weet het gewoon en kan zelf besluiten of je er een fuck om wil geven of niet. Maar laat ik het voor de zekerheid nog één keertje herhalen: wat anderen over je denken is niet hetzelfde als wie je bent. Laat je nooit ofte nimmer beïnvloeden om jezelf te veranderen, omdat een ander dat leuker zou vinden. Ga alleen op zoek naar eerlijk feedback als je dat belangrijk vindt voor jezelf, voor je bewustzijn en voor het tonen van je authentieke ik. Good luck, you awesome person, die ik een dikke vette fuck waard vind.
Tekst: Elien Geboers
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier