Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Ghosten, maar dan anders. Het is helemaal niet zo vreemd!

5 redenen waarom die ene ex door je hoofd blijft spoken

Annelies Hart

Hoe lang de relatie ook geleden is en of je nu al een nieuwe vlam hebt of niet: er zijn zo van die exen die je maar niet uit je hoofd krijgt. Vervelend? Zeker weten! Raar? Niet per sé, want er zijn bepaalde redenen die ervoor zorgen dat die ene persoon zo’n grote rol blijft spelen. Goed om je bewust van te worden en eventueel eens met een professional te bespreken.

Je bent een overdenker.

Of we het nu willen toegeven of niet, soms ligt het gewoon aan onszelf. Of in dit geval: ons denkpatroon. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar als je de neiging hebt om je aan dingen vast te houden, is een ex waarschijnlijk geen uitzondering. In dat geval kan de reden waarom je een ex niet kunt vergeten dus te maken hebben met een denkpatroon waarin je alles gaat overanalyseren. Het belangrijkste hierbij is om je bewust te worden van wat je hoofd doet en er niet op in proberen te gaan.

De relatie triggerde een trauma.

Een breuk kan lang blijven hangen en zelfs jaren later nog opkomen, als de relatie inspeelde op een trauma uit je verleden. Volgens Jess Carbino, voormalig socioloog bij Tinder en Bumble, komt dat vaak voor bij mensen met een verlatingstrauma. ‘Als je emotioneel in de steek werd gelaten toen je jong was door problemen met je ouders, kan het gevoel dat je opnieuw in de steek wordt gelaten door een partner dat hele trauma terug naar de oppervlakte brengen.’

Je had de breuk niet zien aankomen.

Als jij diegene bent die het gedaan heeft gemaakt, of als het een breuk is waar jullie samen volledig achter stonden, doet het ook ontzettend veel pijn. Maar het positieve eraan is dat je wel een beetje wist dat het er zat aan te komen. Als je partner schijnbaar uit het niets beslist om jullie relatie stop te zetten, blijf jij achter met veel vragen. Terwijl hij/zij de kans heeft gehad om al een beetje te verwerken voor de echte breuk, moet jij er daarna nog aan beginnen en om kunnen met het feit dat je het absoluut niet zag aankomen. Als je daarbij ook niet weet waarom de breuk er is gekomen, maakt dat het verwerkingsproces des te langer.

Je hebt een angstige hechtingsstijl.

Mensen met een angstige hechtingsstijl (zij die regelmatig geruststelling van een partner nodig hebben) zoeken vaak mensen op met een vermijdende hechtingsstijl (die geneigd zijn nabijheid en kwetsbaarheid weg te duwen). Maar als een relatie tussen mensen van deze twee hechtingsstijlen uiteenvalt, kan de angstig gehechte persoon blijven worstelen om de vermijdend gehechte ex uit zijn/haar hoofd te krijgen.

Je ex heeft je diep gekwetst.

De prijs voor de meest voor de hand liggende reden, gaat zonder twijfel naar deze. Als je ex je hard gekwetst, belogen of bedrogen heeft, is de kans groot dat jij nog lang met de littekens gaat blijven zitten. Want hoewel je de persoon zelf niet terug wilt, zal wat hij/zij je heeft aangedaan blijven sluimeren en ervoor zorgen dat je de relatie niet uit je hoofd krijgt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '